Περιβάλλον

Οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Θα συζητηθούν μια σειρά από θέματα που θα καθορίσουν εάν τελικά η ανθρωπότητα θα καταφέρει να «αντιστρέψει το κλίμα»

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών  επιστρέφει στην πόλη των Δελφών από την Τετάρτη έως το Σάββατο, 10-13 Απριλίου 2024, με μία θεματική ενότητα που εστιάζει στις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και τη διαχείριση της νέας περιβαλλοντικής πραγματικότητας.

Το 2023 υπήρξε και επισήμως το θερμότερο έτος όλων των εποχών. Οι πρωτοφανείς καύσωνες, το νέο είδος πυρκαγιών που προκαλούν, οι ασύλληπτες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες, αποτελούν ορισμένες από τις τρομακτικές συνέπειες αυτής της εξέλιξης, την οποία βιώνουμε άλλωστε πολύ έντονα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Δίχως αμφιβολία, η κλιματική κρίση αναδεικνύεται στο κεντρικότερο ζήτημα των καιρών μας.


Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ θα συζητηθούν μια σειρά από θέματα που θα καθορίσουν εάν τελικά η ανθρωπότητα θα καταφέρει να «αντιστρέψει το κλίμα»:
η προστασία των ωκεανών, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στα συστήματα τροφίμων, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για πόλεις με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, οι πολύπλοκες απαιτήσεις της κλιματικής διακυβέρνησης, η συμβολή της επιχειρηματικότητας στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω στρατηγικών ESG,  η προώθηση της κλιματικής δράσης από τα Ηνωμένα Έθνη, οι τρόποι αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των συνεπειών των φυσικών καταστροφών κ.α.

Μεταξύ των ομιλητών επιδραστικοί επιστήμονες και ερευνητές, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και πολυεθνικών εταιριών, κυβερνητικά στελέχη, εμπειρογνώμονες, επικεφαλής ερευνητικών ιδρυμάτων και πολιτικοί ηγέτες: η Πριγκίπισσα Ντάνα της Ιορδανίας, Ειδική Απεσταλμένη του Δικτύου Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Πρόεδρος του Petra National Trust, η Sneška Quaedvlieg-Mihailović, Γενική Γραμματέας του Europa Nostra και επικεφαλής του European Heritage Hub με έδρα τις Βρυξέλλες και τη Χάγη αντίστοιχα, η Bogolo Kenewendo, Αφρικής UN Climate Change High-Level Champion’s Special Advisor, Botswana Ειδική Σύμβουλος και Διευθύντρια Αφρικής για τους υψηλού επιπέδου υπερασπιστές των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, η Maya Hennerkes, Επικεφαλής Χρηματοοικονομικών για το Κλίμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Katya Gratcheva, ανώτερη σύμβουλος για το κλίμα και τη βιώσιμη χρηματοδότηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Sylvie Goulard, πρώην υποδιοικήτρια (2018-2022), της Τράπεζας της Γαλλίας, ο Luca Baione, Επικεφαλής Τμήματος και Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας στην Ιταλία, ο Πέτρος Κουτράκης, Καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών της Σχολής Υγείας T.H. CHAN του Πανεπιστημίου του Harvard School of Heath, ο Ηρακλής Χαραλαμπίδης, Καθηγητής Ναυτιλιακής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Erasmus του Rotterdam,  η Αντωνία Τριχοπούλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας κ.α.

 

Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (https://def-ix.delphiforum.gr/) μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για όλους τους επιβεβαιωμένους ομιλητές από την  Ελλάδα και το εξωτερικό που θα συμμετέχουν στο 4ήμερο Φόρουμ του Απριλίου.

 

Σχετικά με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με διεθνή χαρακτήρα, όπου συναντώνται κάθε χρόνο προσωπικότητες κύρους και πρωτοπόροι από την Οικονομία, την Πολιτική και την Ακαδημαϊκή κοινότητα.

Στόχος του Φόρουμ είναι η σκιαγράφηση ενός ρεαλιστικού πλαισίου στόχων και δράσεων, η αναζήτηση πολιτικών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, και η εξεύρεση κατάλληλων λύσεων στα σύνθετα και αλληλεξαρτώμενα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Ανατολική Μεσόγειος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης