Διεθνή

Η Κίνα σχεδιάζει το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο

Η Κίνα σχεδιάζει το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο και 4ο συνολικά της μεγάλης ασιατικής χώρας

Κινέζος στρατιωτικός αξιωματούχος (Αντιναύαρχος Yuan Huazhi) μέσω συνέντευξής του στον κινεζικό Τύπο φέρεται να επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται υπό κατασκευή το 4ο αεροπλανοφόρο

της Κίνας το οποίο είναι πυρηνικής ενέργειας.

Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη είδηση ευσταθεί, καθιστά το κινέζικο αεροπλανοφόρο ως το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, αλλά εξακολουθεί να είναι λιγότερο από το μισό μέγεθος του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Θυμίζουμε ότι το Κινεζικό Ναυτικό, το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN), ανέθεσε το πρώτο του αεροπλανοφόρο το 2012.

Το Liaoning ξεκίνησε ως ένα ημιτελές ρωσικό αερομεταφορέα της σοβιετικής εποχής.

Αυτό και το δεύτερο (το Shandong), είναι συμβατικά μηχανοκίνητα, εξοπλισμένα με ράμπα σκι.

Το τρίτο του (το πολύ πιο προηγμένο Fujian), δεν είναι ακόμα πλήρως λειτουργικό. Υποτίθεται ότι είναι πλήρες, αλλά διαθέτει ένα ηλεκτρομαγνητικό σύστημα εκτόξευσης αεροσκαφών παρόμοιο με το αμερικανικό σύστημα EMALS σε αεροπλανοφόρα κατηγορίας Ford. Κάθε μία από αυτές τις εταιρείες σημείωσε ένα σημαντικό τεχνολογικό άλμα για τους κινέζους κατασκευαστές τσιπ.



Στα σκαριά… το 4ο αεροπλανοφόρο της Κίνας

Εάν οι φήμες είναι αληθινές, αυτό το  αεροπλανοφόρο (4ο κατά σειρά) θα είναι το πρώτο πυρηνικό αεροπλανοφόρο της Κίνας και σημαντικό ορόσημο για το σχέδιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα σε κινεζικά κρατικά ΜΜΕ, ένα νέο flat top αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα, μαζί με τη δημοσιοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών.

Πιστεύεται ότι αυτός ο νέος αερομεταφορέας μπορεί να είναι το πρώτο πυρηνοκίνητο πλοίο επιφανείας της Κίνας, το οποίο θα ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα στην ανάπτυξη πλοίων και θα επέτρεπε στη χώρα να προβάλει τη στρατιωτική της ισχύ στο εξωτερικό.

Ένας δημοσιογράφος από την Commercial Daily του Χονγκ Κονγκ πήρε πρόσφατα συνέντευξη από τον Αντιναύαρχο του Κινεζικού Ναυτικού και Πολιτικό Επίτροπο Yuan Huazhi.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε εάν το επόμενο αεροπλανοφόρο της Κίνας θα κινείται με πυρηνική ενέργεια και ποιο θα είναι το όνομά του.

Σε απάντηση, ο Huazhi χαμογέλασε και είπε ότι θα υπάρξει μια ανακοίνωση σύντομα. Ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρχαν τεχνικά εμπόδια στην κατασκευή νέων αερομεταφορέων και δεν υπήρχαν καθυστερήσεις.

Πολλά κινεζικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των South China Morning Post και Global Times, ανέφεραν την ανταλλαγή ως επιβεβαίωση ενός τέταρτου πλοίου, αλλά δεν ακούγεται ως οριστικό «ναι».


Αεροπλανοφόρο πυρηνικής ενέργειας

Όπως επισημαίνει η Popular Mechanics, η κατάληψη ενός «πολιτικού επιτρόπου» έχει το συγκεκριμένο καθήκον να διασφαλίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις κατηχούνται στη «σωστή» πολιτική σκέψη και ότι οποιοδήποτε συναίσθημα είναι αντίθετο με αυτό που θέλει η κυβέρνηση, σε αυτήν την περίπτωση, οι Κινέζοι. Το Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ), εξαλείφεται.

Δεν υπάρχει αντίστοιχη θέση στους στρατούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ιαπωνίας ή άλλων δυτικού προσανατολισμού.

Φαίνεται απίθανο ο Yuan να υπαινίσσεται ότι πρόκειται για ένα 4ο πλοίο, αν δεν ήταν σίγουρος, δεδομένου ότι ολόκληρη η δουλειά του είναι να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν ακριβείς πληροφορίες και ότι τυχόν φήμες θα διαλυθούν γρήγορα.

Οι ειδικοί έχουν επισημάνει ότι σύμφωνα με το συνηθισμένο πρότυπο ανάπτυξης των αεροπλανοφόρων, ξοδεύουν το 1/3 του χρόνου τους στη συντήρηση, το 1/3 στην εκπαίδευση και μόνο το 1/3 στην πραγματική ανάπτυξη.

Αυτό σημαίνει ότι εάν το σχέδιο περιλαμβάνει 3 αεροπλανοφόρα, μπορούν να έχουν μόνο ένα αεροπλανοφόρο διαθέσιμο για ανάπτυξη ανά πάσα στιγμή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης