Ενέργεια

Εκνευρισμός στη Ρουμανία από τις τουρκικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα

Εκνευρισμός στη Ρουμανία από τις τουρκικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα
Ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών
Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας με τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, έχουν προκαλέσει τον εκνευρισμό της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της εφημερίδας Έθνος, Μαρίας Ζαχαράκη, η βαλκανική χώρα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τις ενεργειακές δραστηριότητες της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι αντλεί φυσικό αέριο από δικά της κοιτάσματα.

Πιο αναλυτικά, το ρουμανικό κανάλι Digi24 εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία αντλεί φυσικό αέριο τόσο από τα δικά της αποθέματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα όσο και από το κοίτασμα φυσικού αερίου Neptune της Ρουμανίας».

Ωστόσο, η τουρκική πλευρά αντιτείνει ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών από το Σεπτέμβριο του 2023, οπότε η BOTAS και η ρουμανική OMV Petrom υπέγραψαν 3ετή συμφωνία για την εξαγωγή έως και 4 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως από την Τουρκία στη Ρουμανία.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του τρέχοντος, είχε υπογραφεί και Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των κυβερνήσεων της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας σχετικά με τη δημιουργία επιχειρησιακής ομάδας που θα δραστηριοποιούνταν στη Μαύρη Θάλασσα (MCM Black Sea) με στόχο να απομακρυνθούν οι θαλάσσιες νάρκες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης