Ενέργεια

Ιράκ: Πετρελαϊκές εταιρείες ευθύνονται για το κλείσιμο του αγωγού με την Τουρκία  

Ιράκ: Πετρελαϊκές εταιρείες ευθύνονται για το κλείσιμο του αγωγού με την Τουρκία   

Ξένες εταιρείες, μαζί με τις ιρακινές κουρδικές αρχές, δεν έχουν ακόμη υποβάλει συμβάσεις για αναθεώρηση ανακοίνωσε το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ

 

Οι ξένες εταιρείες πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν ευθύνονται εν μέρει για την καθυστέρηση στην επανέναρξη των εξαγωγών αργού μετά την αποτυχία υποβολής των συμβάσεων για αναθεώρηση, ανακοίνωσε το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ.

Ο πετρελαιαγωγός Ιράκ-Τουρκίας (ITP) που κάποτε διαχειριζόταν περίπου το 0,5% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου έχει σταματήσει, κολλημένος σε νομικό και οικονομικό κενό, από τον Μάρτιο του 2023.

Οι ροές σταμάτησαν όταν το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο με έδρα το Παρίσι σε μια μακροχρόνια υπόθεση διαιτησίας έκρινε ότι η Άγκυρα είχε παραβιάσει διατάξεις συνθήκης του 1973 διευκολύνοντας τέτοιες εξαγωγές χωρίς τη συγκατάθεση της ιρακινής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

 Το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε αργά την Κυριακή σημείωσε ότι ξένες εταιρείες, μαζί με τις ιρακινές κουρδικές αρχές, δεν έχουν ακόμη υποβάλει συμβάσεις για αναθεώρηση στο υπουργείο.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να αναθεωρήσει τέτοιες συμφωνίες αφού δικαστήριο έκρινε ότι αυτές που υπογράφηκαν με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) ήταν άκυρες, ανέφερε σε απάντηση στην ανακοίνωση το Σάββατο του Συνδέσμου Πετρελαιοβιομηχανίας του Κουρδιστάν (APIKUR).

 

Αντισυνταγματικός νόμος

 
Το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ιράκ το 2022 έκρινε αντισυνταγματικό έναν νόμο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που ρυθμίζει τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής του Κουρδιστάν.

 Το Ιράκ οφείλει στην Τουρκία ελάχιστες πληρωμές για όσο διάστημα ο αγωγός είναι τεχνικά λειτουργικός - εκτιμάται από την εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie σε περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια το μήνα. Η APIKUR ανέφερε ένα παρόμοιο νούμερο λέγοντας ότι κατανοεί ότι το Ιράκ χρωστάει 800.000 δολάρια σε ημερήσια πρόστιμα.

 Η APIKUR επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του Ιράκ δεν «έλαβε τις απαιτούμενες ενέργειες» για να ανοίξει ξανά το ITP, προσθέτοντας ότι «δεν έχει σημειωθεί πραγματική πρόοδος» παρά τις συναντήσεις στη Βαγδάτη τον Ιανουάριο μεταξύ εκπροσώπων της ιρακινής κυβέρνησης, της KRG και διεθνών εταιρειών πετρελαίου.

 Η APIKUR ανέφερε  ότι οι «υφιστάμενοι εμπορικοί όροι και το οικονομικό μοντέλο των εταιρειών-μελών της πρέπει να διατηρηθούν» και ζήτησε διαβεβαιώσεις πληρωμών για προηγούμενες και μελλοντικές εξαγωγές πετρελαίου.

 Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον στις 15 Απριλίου για να συζητήσουν το μέλλον του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ, καθώς και τις ιρακινές οικονομικές μεταρρυθμίσεις για τον απογαλακτισμό του Ιράκ από την ιρανική ενέργεια  και φυσικό αέριο.

 Η APIKUR είπε ότι είχε διαβιβάσει στα μέλη της κυβέρνησης και του Κογκρέσου του Μπάιντεν ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην προγραμματισμένη επίσκεψη εκτός εάν συνεχιστούν οι ροές μέσω του ITP, οι διεθνείς εταιρείες πετρελαίου λάβουν εγγυήσεις πληρωμής και η ιρακινή κυβέρνηση εφαρμόσει πλήρως τον ιρακινό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για την KRG.

 

Συμμόρφωση OPEC+

 
Αναφορές από τον ΟΠΕΚ και διεθνείς δευτερογενείς πηγές έδειξαν ότι η παραγωγή αργού στην περιοχή του Κουρδιστάν ήταν περίπου 200.000-225.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) χωρίς τη γνώση ή την έγκρισή του, ανέφερε το υπουργείο.

 Το Ιράκ δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα μειώσει τις εξαγωγές αργού στα 3,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τους επόμενους μήνες για να αντισταθμίσει την υπέρβαση της ποσόστωσης του ΟΠΕΚ+ από τον Ιανουάριο, μια δέσμευση που θα μείωνε τις αποστολές κατά 130.000 bpd από τον περασμένο μήνα.

 Ο όμιλος πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ+ έχει τονίσει τη σημασία της συμμόρφωσης, ακόμη και όταν οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί φέτος.

«Η έλλειψη συμμόρφωσης με την πολιτική πετρελαίου που εγκρίθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τη φήμη του Ιράκ και θέτει σε κίνδυνο τις διεθνείς δεσμεύσεις του», ανέφερε το υπουργείο.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης