Ενέργεια

Ποιες χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν τον κλιματικό στόχο του 2040 – Η στάση της Ελλάδας

Ποιες χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν τον κλιματικό στόχο του 2040 – Η στάση της Ελλάδας
Από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές είναι οι Γαλλία, Φινλανδία, Δανία και Ισπανία
Σχετικά Άρθρα
Η συζήτηση στην ΕΕ σχετικά με τον κλιματικό στόχο της μείωσης των εκπομπών ρύπων κατά 90% για το 2040 σημείωσε κάποια πρόοδο τη Δευτέρα (25/3), με 10 χώρες να τάσσονται υπέρ, τρεις κατά και 13 να ζητούν πρόσθετες παραχωρήσεις κατά τη συνάντηση των υπουργών Περιβάλλοντος στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Euractiv, η ΕΕ έχει θέσει δύο στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα: μείωση κατά 55% έως το 2030, ακολουθούμενη από μηδενική μείωση έως το 2050, ενώ ένας αντίστοιχος στόχος για το 2040 συζητείται επί του παρόντος στις Βρυξέλλες, καθώς τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή πρότεινε στόχο μείωσης κατά 90%.

Τη Δευτέρα, οι χώρες της ΕΕ δήλωσαν τις θέσεις: οι χώρες που τάσσονται υπέρ του στόχου του 90% είναι περισσότερες από αυτές που αντιτίθενται, αλλά η πλειονότητα των χωρών δήλωσε προς το παρόν αναποφάσιστη.

Από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές είναι οι Γαλλία, Φινλανδία, Δανία και Ισπανία.

Η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες εξέφρασαν υποστήριξη με επιφυλάξεις - η κυβέρνηση συνασπισμού του Βερολίνου δεν έχει ακόμη συμφωνήσει, ενώ ο υπηρεσιακός υπουργός της Ολλανδίας Rob Jetten διαβεβαίωσε ότι το νεοεκλεγέν κοινοβούλιο της χώρας είναι υπέρ του 90%.

Οι διαφωνίες

Τρεις χώρες εξέφρασαν την αντίθεσή τους: η ελληνική πλευρά όπως δήλωσε συγκεκριμένα ανησυχεί για τους ανθρώπους που «θέλουν μια καλύτερη ζωή τώρα» ενώ η Πολωνία ζήτησε «περισσότερες διευκρινίσεις».

Μάλιστα, η de facto στροφή της Βαρσοβίας αποτέλεσε έκπληξη, αφού στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού υποσχέθηκαν μια νέα πορεία της χώρας τον Ιανουάριο.

Ταυτόχρονα, τα μισά κράτη αρνήθηκαν να πάρουν σκληρή θέση, επικαλούμενα ιδιαιτερότητες που έχουν να κάνουν με τις ανησυχίες των αγροτών που στηρίζονται πολύ στα συμβατικά καύσιμα.

Πολλές από αυτές τις χώρες εντάχθηκαν στην ΕΕ από το 2004 και μετά, τονίζοντας τις διαφορετικές οικονομικές αφετηρίες τους.

Τα νέα κράτη-μέλη

Η Λετονία και άλλες χώρες της ΕΕ υπογράμμισαν την ανάγκη ευελιξίας ώστε να ληφθούν υπόψη οι εθνικές ιδιαιτερότητες.

Κάθε χώρα της ΕΕ έχει το δικό της αναπτυξιακό μοντέλο, δήλωσε ο Ρουμάνος Mircea Fechet, υπουργός Περιβάλλοντος.

«Δεν έχουμε επαρκείς πόρους στη διάθεσή μας για να επιτύχουμε τους κλιματικούς στόχους», εξήγησε ο Ivo Milatic, υφυπουργός Περιβάλλοντος της Κροατίας, προσθέτοντας ότι «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να γίνει μια δίκαιη μετάβαση που δεν αφήνει κανέναν πίσω».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Σλοβενίας Bojan Kumer ζήτησε «μεγαλύτερη γεωγραφική ισορροπία» στην εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ από τα ταμεία εκσυγχρονισμού και καινοτομίας - δύο ταμεία δισεκατομμυρίων, που χρηματοδοτούνται από την εμπορία εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Να μη χαθεί η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα

Το δεύτερο μεγάλο μέλημα για τις χώρες της ΕΕ παραμένει η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα - το ζήτημα στο οποίο όλοι μπορούν να συμφωνήσουν, από τη Βουδαπέστη έως το Βερολίνο.

Η επιβάρυνση της βιομηχανίας με πολιτικές για το κλίμα ενέχει τον κίνδυνο να γυρίσει μπούμερανγκ, όπως χαρακτηριστικά προειδοποίησε η υπουργός Περιβάλλοντος της Ουγγαρίας Anikó Raisz.

Στην ατζέντα η πυρηνική ενέργεια

Για τη συμμαχία 12 φιλοπυρηνικών χωρών με επικεφαλής τη Γαλλία και την Τσεχία, η πυρηνική ενέργεια αποτελεί βασικό στοιχείο του ενεργειακού μείγματος για την περίοδο μετά το 2030.

Η Τσεχία επικεντρώθηκε στο υδρογόνο που παράγεται με πυρηνική ενέργεια, η οποία επί του παρόντος δεν ταξινομείται ως ανανεώσιμη σύμφωνα με τους κανόνες της οδηγίας του μπλοκ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης