Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Euractiv: Συνεργασία ΕΕ - Αυστραλίας για κρίσιμες πρώτες ύλες οδηγεί σε απεξάρτηση από την Κίνα

Euractiv: Συνεργασία ΕΕ - Αυστραλίας για κρίσιμες πρώτες ύλες οδηγεί σε απεξάρτηση από την Κίνα

Αναμένεται αίσιο τέλος στις 5ετείς αμφίπλευρες προσπάθειες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψει στρατηγική συνεργασία με την Αυστραλία για κρίσιμες πρώτες ύλες, είπε στο Euractiv πηγή που γνωρίζει το θέμα.

 

Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια της ΕΕ να εξασφαλίσει πρόσβαση σε αυτά τα υλικά από άλλες πηγές εκτός της Κίνας.

Η Kerstin Jorna (Γενική Διευθύντρια Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ της Επιτροπής), είπε στο Euractiv ότι 4 εταιρικές σχέσεις βρίσκονται «στο στάδιο της διαπραγμάτευσης ή είναι έτοιμες για υπογραφή».

Η ΕΕ προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα για κρίσιμες πρώτες ύλες που είναι βασικές για τους πράσινους και ψηφιακούς στόχους της Ένωσης.

Αυτά τα υλικά περιλαμβάνουν λίθιο που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες και ορυκτά σπάνιων γαιών που είναι ζωτικής σημασίας για την ηλεκτρονική.

 

Στην τελική ευθεία η 5ετής προσπάθεια

Η Αυστραλία είναι πλούσια σε λίθιο. Για 5 χρόνια οι 2 ενδιαφερόμενες πλευρές προσπαθούσαν να διαπραγματευτούν μια διμερή συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών που θα είχε χαλαρώσει τους ελέγχους εισαγωγών και για άλλα αγαθά, όπως αυτοκίνητα και βόειο κρέας.

Ωστόσο, οι εμπορικές συνομιλίες κατέρρευσαν τον Νοέμβριο του 2023, σύμφωνα με πληροφορίες για τον τομέα του βοείου κρέατος.

Μια στρατηγική εταιρική σχέση συνήθως σκιαγραφεί ορισμένους κοινούς τομείς συνεργασίας, αντί να ορίζει εμπορικούς όρους.

Σύμφωνα με τον Jorna, η στρατηγική συνεργασία της ΕΕ με τον Καναδά για κρίσιμες πρώτες ύλες πλησιάζει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο της ΕΕ έδωσε την τελική έγκρισή του στον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών (CRMA), νομοθεσία που στοχεύει στην επίτευξη των στόχων ανεξαρτησίας της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον νόμο, η ΕΕ υπογράφει στρατηγικές εταιρικές σχέσεις για να διασφαλίσει την πρόσβαση σε αυτά τα υλικά, πιο πρόσφατα με τη Νορβηγία.

 

Τι περιλαμβάνει ο CRMA

Ο CRMA ορίζει έναν κατάλογο 17 στρατηγικών στοιχείων, όπως το κοβάλτιο και ο χαλκός, και έναν διευρυμένο κατάλογο 34 κρίσιμων υλικών, ο οποίος περιλαμβάνει άνθρακα οπτανθρακοποίησης.

Η νομοθεσία θέτει φιλόδοξους στόχους για την παροχή στρατηγικών στοιχείων:

Μέχρι το 2030, η ετήσια κατανάλωση του μπλοκ θα αποτελείται τουλάχιστον από 10% ορυκτά που εξορύσσονται τοπικά, 40% στοιχεία επεξεργασμένα εντός της ΕΕ και 25% από ανακυκλωμένα υλικά.

Στο ίδιο χρονοδιάγραμμα, καμία τρίτη χώρα δεν θα προμηθεύει περισσότερο από το 65% της ετήσιας κατανάλωσης στην Ευρώπη οποιουδήποτε από τα βασικά υλικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης