Ενέργεια

ΕΙΑ: Μεγάλη αύξηση στα αποθέματα αργού και βενζίνης στις ΗΠΑ

ΕΙΑ: Μεγάλη αύξηση στα αποθέματα αργού και βενζίνης στις ΗΠΑ

 Αυξήθηκαν κατά 5,8 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 5 Απριλίου

 

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη αφού τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου και καυσίμων αυξήθηκαν κατά πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο λόγω της χαμηλής ζήτησης και των χαμηλότερων εξαγωγών πετρελαίου.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,8 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 5 Απριλίου, υπερδιπλάσια από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές να αυξηθούν κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια. Τα αποθέματα διυλισμένων προϊόντων αυξήθηκαν απροσδόκητα με τη βενζίνη να αυξάνεται κατά 700.000 βαρέλια και τα αποθέματα αποστάγματος κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια.

Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) έδειξαν επίσης πτώση περίπου 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) της προσφοράς προϊόντων πετρελαίου, δείκτης για τη ζήτηση καυσίμων και πτώση 2,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα στις εξαγωγές αργού πετρελαίου.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν στα 89,39 δολάρια το βαρέλι στις 19:36 ώρα Ελλάδας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) διαμορφώθηκαν, στα 85,25 δολάρια. Την Τρίτη, τόσο το Brent όσο και το WTI υποχώρησαν περισσότερο από 1%.

Ο διοικητής του ναυτικού της Φρουράς της Επανάστασης στο Ιράν είπε ότι θα μπορούσε να κλείσει τα στενά του Ορμούζ εάν χρειαστεί. Περίπου το ένα πέμπτο του όγκου της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου διέρχεται από το στενό καθημερινά.
Την Τρίτη, η Χαμάς είπε ότι μια ισραηλινή πρόταση για κατάπαυση του πυρός δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των παλαιστινιακών μαχητών, αλλά θα μελετήσει περαιτέρω την προσφορά και θα δώσει την απάντησή της στους μεσολαβητές.
Μια συνεχιζόμενη σύγκρουση θα μπορούσε να παρασύρει και άλλες χώρες, ιδιαίτερα το Ιράν που υποστηρίζει τη Χαμάς, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ).

Η ΕΙΑ αύξησε απότομα τις προβλέψεις της για την παραγωγή αργού πετρελαίου. Τώρα αναμένει αύξηση 280.000 bpd στα 13,21 εκατομμύρια bpd το 2024, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή της για αύξηση 20.000 bpd.

Η EIA αναμένει ότι οι τιμές του Brent θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 88,55 δολάρια το βαρέλι το 2024, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 87 δολαρίων, και αναβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ζήτησης για τα τελευταία δύο χρόνια.
«Σε γενικές γραμμές, επιβεβαίωσε εκ νέου τις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου με τον ΟΠΕΚ+ να έχει καλό έλεγχο της αγοράς πετρελαίου», δήλωσε ο αναλυτής της SEB Bjarne Schieldrop.
Ο Fitch μείωσε την προοπτική του για την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας σε αρνητική, επικαλούμενος κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης