Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γ. Στάσσης στο CSIS : Συνεργασίες στις ΗΠΑ σχεδιάζει η ΔΕΗ - Σε ιδανική θέση για να ηγηθεί της πράσινης μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη

Γ. Στάσσης στο CSIS : Συνεργασίες στις ΗΠΑ σχεδιάζει η ΔΕΗ - Σε ιδανική θέση για να ηγηθεί της πράσινης μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη

«Τα ενεργειακά συστήματα πρέπει να είναι ευέλικτα για να είναι αξιόπιστα και να παρέχουν σταθερό κόστος» είπε, σημειώνοντας ότι η αξιοπιστία προέρχεται τόσο από τις μπαταρίες όσο και από τις μονάδας φυσικού αερίου αλλά και κρίσιμες υποδομές όπως ισχυρά δίκτυα και διασυνδέσεις μεταξύ των χωρών.

 

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο νέων συνεργασιών της ΔΕΗ με εταιρίες των ΗΠΑ για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης. Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), στην Ουάσιγκτον, με τίτλο «2024 Energy Security and Geopolitics Conference», ο κ. Στάσσης τόνισε ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι της πράσινης μετάβασης παράλληλα με την ασφάλεια εφοδιασμού χρειάζονται ισχυρές συνεργασίες και η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ είναι κρίσιμης σημασίας.


Όπως είπε η ΔΕΗ είναι αποφασισμένη να αναδειχθεί σε δύναμη σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ενώ παράλληλα προωθεί δυναμικά την ενεργειακή μετάβαση. «Για να επιτύχουμε, τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, η συνεισφορά των συνεργατών μας, μεταξύ των οποίων και των ΗΠΑ πρέπει να επεκταθεί. Περισσότερες συνεργασίες είναι μπροστά μας, παρά πίσω μας, σε αυτό τον νέο κόσμο της ενέργειας».

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ενέργειας τόσο λόγω της κλιματικής αλλαγής όσο και λόγω των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης ο κ. Στάσσης τόνισε μεταξύ των άλλων ότι την κρίσιμη αυτή περίοδο για τον ενεργειακό τομέα, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά ταυτόχρονα με την ενεργειακή μετάβαση.


Ενεργειακή σταθερότητα

«Παράλληλα, είπε πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ενέργεια σε αποδεκτό κόστος. Η γεωπολιτική σταθερότητα είναι προαπαιτούμενο για την ενεργειακή σταθερότητα και αντιστρόφως. Στην Ευρώπη το μάθαμε με το δύσκολο τρόπο λόγω της ενεργειακής και γεωπολιτικής κρίσης και οι επιπτώσεις τους ήταν το υψηλό κόστος».
Αναφερόμενος στην προώθηση των ΑΠΕ τη χαρακτήρισε κρίσιμη σημειώνοντας πάντως ότι υπάρχουν περιορισμοί για το πόσο μακριά μπορεί να πάει μια χώρα μόνο με τις δικές της δυνατότητες.

«Τα ενεργειακά συστήματα πρέπει να είναι ευέλικτα για να είναι αξιόπιστα και να παρέχουν σταθερό κόστος» είπε, σημειώνοντας ότι η αξιοπιστία προέρχεται τόσο από τις μπαταρίες όσο και από τις μονάδας φυσικού αερίου αλλά και κρίσιμες υποδομές όπως ισχυρά δίκτυα και διασυνδέσεις μεταξύ των χωρών.

Η στροφή στην πράσινη ενέργεια φέρνει νέες περιπλοκές όσον αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού σε τομείς όπως οι κρίσιμες πρώτες ύλες, η δυναμικότητα παραγωγής των πράσινων τεχνολογιών και η διαθεσιμότητα της αλυσίδας προμήθειας.
«Απέναντι σε όλες αυτές τις περιπλοκές η ΔΕΗ ως ηγέτιδα εταιρία και στον τομέα των ΑΠΕ είναι στην καλύτερη δυνατή θέση για να προωθήσει την ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ξέρουμε πως να κατασκευάζουμε έργα ΑΠΕ πως να δημιουργούμε ευέλικτη ισχύ, ξέρουμε πως να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίζουμε δίκτυα διανομής και πως να καλύπτουμε τις ανάγκες των πελατών σε αποδεκτές τιμές


Υλοποίηση επενδύσεων

Επίσης ξέρουμε ότι είναι σημαντικές οι συνεργασίες και πάνω από όλα τι είναι αυτό που χρειάζεται ώστε ένα ενεργειακό σύστημα να μεταμορφώνεται ενώ παράλληλα θα είναι ασφαλές. Υλοποιούμε επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη μια περιοχή με εξαιρετική σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια όλης της Ευρώπης. Εξαγοράσαμε την ENEL στη Ρουμανία και αυτό που μας κάνει το μεγαλύτερο ενεργειακό παίκτη της περιοχής με διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ενέργειας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ασφάλεια είναι στην κορυφή και στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης και η μετάβαση συμβαίνει ήδη. Πρέπει να κρατήσουμε τα φώτα αναμμένα ενώ ταυτόχρονα αλλάζουμε με μαζικό τρόπο τα ενεργειακά μας συστήματα.
Για να επιτύχουμε χρειάζονται ισχυρές συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα κατέληξε ο κ. Στάσσης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και σημερινός υφυπουργός των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο εξήρε το ρόλο της ΔΕΗ για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή. Ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε την Ελλάδα ηγέτιδα στην Ευρώπη σε ότι αφορά την υλοποίηση των στόχων των ΑΠΕ ενώ τόνισε ότι η ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το πως οι ενεργειακές εταιρίες μπορούν να ξανασχεδιάσουν το χάρτη της ενέργειας καθιστώντας τη ταυτόχρονα αξιόπιστη και οικονομικά αποδοτική.
Μιλώντας γενικότερα για το ρόλο της Ρωσίας σημείωσε ότι και τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί η προσπάθεια ενεργειακής απεξάρτησηε από μια χώρα που μετέτρεψε την ενέργεια σε όπλο. Όπως είπε οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος και ο πιο αξιόπιστος παγκόσμιος προμηθευτής LNG. Παράλληλα τόνισε ότι στις νέες τεχνολογίες καυσίμων όπως το υδρογόνο δεν θα πρέπει να επιτραπεί η κυριαρχία της Κίνας όπως συνέβη με τα φωτοβολταικά.

« Η ΔΕΗ είναι ιδανικά τοποθετημένη για να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη»

Στις προοπτικές που δημιουργεί η ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τον ρόλο της ΔΕΗ και τη σημασία της ασφάλειας εφοδιασμού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, μιλώντας ως κεντρικός ομιλητής στο ετήσιο συνέδριο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), στην Ουάσιγκτον, την Τρίτη 23 Απριλίου. Στο ετήσιο συνέδριο του CSIS, που ειδικεύεται σε θέματα διεθνούς στρατηγικής και ασφάλειας, κύριος ομιλητής ήταν και ο Υφυπουργός των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, κ. Τζέφρι Πάιατ.

Ο κ. Στάσσης έθεσε τον στόχο για το μέλλον της αγοράς ενέργειας, να «διασφαλίσουμε ότι  έχουμε έναν πλανήτη που μπορούμε να ζήσουμε όλοι χωρίς να διακυβεύεται η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή ενέργεια». Σε αυτό τον στόχο, οι ΑΠΕ έχουν σημαντικό ρόλο, καθώς, εκτός από την καθαρή ενέργεια που προσφέρουν, αυξάνουν και την ενεργειακή ασφάλεια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον CEO της ΔΕΗ υπάρχουν περιορισμοί στο πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μια χώρα βασιζόμενη αποκλειστικά στην εγχώρια παραγωγή από ΑΠΕ. «Τα ενεργειακά συστήματα πρέπει να είναι ευέλικτα για να εξασφαλίζουν σταθερότητα, αξιοπιστία και αποδοτικότητα κόστους. Η ευελιξία προέρχεται τόσο από τα ενεργειακά στοιχεία ενεργητικού (όπως μπαταρίες και εγκαταστάσεις αερίου) όσο και από κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και των διασυνδέσεων μεταξύ χωρών», ανέφερε ο κ. Στάσσης.

Περιγράφοντας τις ιδιαιτερότητες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ. Στάσσης  τόνισε ότι υπάρχει μία μεγάλη γκάμα συνθηκών – από τη Ρουμανία που είναι λιγότερο εξαρτημένη από εισαγωγές φυσικού αερίου έως μια σημαντικά εξαρτημένη Βουλγαρία. Από χώρες που έχουν προχωρήσει σημαντικά με τον ενεργειακό τους μετασχηματισμό, όπως η Ελλάδα, μέχρι πιο αδρανείς χώρες, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια. Και βέβαια από χώρες με σταθερό πολιτικό περιβάλλον όπως τα μέλη της ΕΕ μέχρι επικίνδυνες συνθήκες υβριδικού πολέμου, όπως στην Ουκρανία.

«Παρά τις πολυπλοκότητες, η ΔΕΗ, ως μια ολοκληρωμένη εταιρεία κοινής ωφελείας, ηγέτης στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών ενέργειας, είναι ιδανικά τοποθετημένη για να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Στάσσης. «Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές. Αντιλαμβανόμαστε, επίσης, πλήρως τη σημασία των συνεργειών και γενικότερα τι χρειάζεται ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας για να μεταβεί στη νέα εποχή ενώ παραμένει ασφαλές. Αυτή είναι η αποστολή μας και η κινητήρια δύναμη πίσω από όλες τις αποφάσεις μας» δήλωσε ο κ. Στάσσης, ενώ έκανε ειδική μνεία στις επενδύσεις της ΔΕΗ στην Αλεξανδρούπολη, με την υπό κατασκευή μονάδα CCGT, και στην απόκτηση των εταιρειών της Enel στη Ρουμανία.

Ο επικεφαλής του Ομίλου ΔΕΗ επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για την επιτυχή και ασφαλή ενεργειακή μετάβαση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Για να είναι επιτυχής η ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη απαιτούνται ισχυρές συνεργασίες και η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών είναι κρίσιμη. Πιστεύω ότι το κοινό ταξίδι είναι πολύ πιο ασφαλές, ενώ το μοναχικό πιο επικίνδυνο από ποτέ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΔΕΗ και κατέληξε ότι «στη ΔΕΗ δεσμευόμαστε να είμαστε δύναμη σταθερότητας, ενώ παράλληλα υλοποιούμε την ενεργειακή μετάβαση».

Στο συνέδριο του CSIS συμμετέχουν από τον Όμιλο ΔΕΗ και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Ψηφιακών & Καινοτόμων Υπηρεσιών, κ.  Αλέξανδρος Πατεράκης, η Γενική Διευθύντρια Στρατηγικής, κα. Έλενα Γιαννακοπούλου, και ο σύμβουλος διοίκησης για θέματα κλιματικής αλλαγής, κ. Andrei Covatariu.

Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός πολιτικής έρευνας αφιερωμένος στην προώθηση πρακτικών ιδεών για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του κόσμου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης