Τελευταία Νέα

Πως τα έργα BESS θα «υποσκελίσουν» την υδροηλεκτρική ενέργεια

Πως τα έργα BESS θα «υποσκελίσουν» την υδροηλεκτρική ενέργεια
Η τεχνολογία των μπαταριών αναπτύσσεται εκθετικά τα τελευταία χρόνια
Φαίνεται περίεργο, δεδομένου ότι έχουν περάσει λιγότερο από επτά χρόνια από τότε που κατασκευάστηκε η πρώτη πραγματικά μεγάλη μπαταρία στον κόσμο - η λεγόμενη Τesla big battery στο Hornsdale -, όμως είναι πραγματικό.

Η ανάπτυξη των μπαταριών σε όλο τον κόσμο αναμένεται σύντομα να ξεπεράσει την τεχνολογία αντλησιοταμίευσης της υδροηλεκτρικής ενέργειας, και οι ΗΠΑ αποδεικνύουν αυτή την τάση περίτρανα.

Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε από τον Marek Kubic, συνιδρυτή του αμερικανικού παρόχου αποθήκευσης μπαταριών Fluence, ο οποίος εργάζεται τώρα στη Neom, το εξαιρετικά φιλόδοξο έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κτιρίων της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Kubik λέει ότι η χρονιά-ορόσημο θα είναι το 2025, καθώς τότε θα αποδειχθεί και στους πλέον δύσπιστους ότι η τεχνολογία αποθήκευσης μπαταριών, η οποία συχνά χλευάζεται ως ανώριμη τεχνολογία, κάθε άλλο παρά τέτοια είναι και μάλιστα αναπτύσσεται και εκθετικά.

«Γιατί έχει σημασία αυτό;», διερωτήθηκε ο Kubik, ο οποίος απάντησε: «επειδή οι μπαταρίες εξακολουθούν μερικές φορές να θεωρούνται σταγόνα στον ωκεανό.

Σε σύγκριση με τα υδροηλεκτρικά

Ας δούμε μια συγκριτική ανάμεσα στις μπαταρίες και τα υδροηλεκτρικά έργα ως προς την ενέργεια που δίνουν τα τελευταία πέντε χρόνια στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το Renew Economy.

-Το 2020 ήταν 17,6 GW BESS έναντι 159,5 GW αντλησιοταμιευτικής υδροηλεκτρικής ενέργειας - PHES (90% PHES)

-Το 2021 27,3 GW BESS έναντι 165,0 GW PHES (86% PHES)

-Το 2022 44,9 GW BESS έναντι 175,0 GW PHES (80% PHES)

-Το 2023 89,2 GW BESS έναντι 185,5 GW PHES (68% PHES)

-Το 2024e 156,6 GW BESS έναντι 196,6 GW PHES (56% PHES)

-Το 2025e, η ισορροπία ανατρέπεται μια για πάντα υπέρ των μπαταριών.

Ο Kubik σημειώνει ότι το BloombergNEF έχει προβλέψει ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός προσθήκης χωρητικότητας της αποθήκευσης μπαταριών από τώρα και στο εξής αναμένεται να είναι σχεδόν όσο και η σωρευτική χωρητικότητά της.

Αυτό, φυσικά, σημαίνει ότι παίζει σημαντικό ρόλο στα παγκόσμια δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, όπως διαπιστώθηκε στην Καλιφόρνια, το Τέξας, τη Νότια Αυστραλία και αλλού τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες.

«Τα BESS (συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες) είναι πλέον αναμφισβήτητα εξίσου ώριμη και εμπορικά εκμεταλλεύσιμη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων με τα PHES (υδροηλεκτρικά συστήματα), τα οποία θεωρούνται εδώ και καιρό το πρότυπο τεχνολογίας της αποθήκευσης ενέργειας».

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην Αυστραλία, όπου η αποθήκευση μπαταριών δεν θεωρείται μια καλή επιλογή συγκριτικά με άλλες τεχνολογίες.

Μέχρι και τώρα, η κυβέρνηση της χώρας έχει καταστήσει σαφές ότι η τεχνολογία των μπαταριών δεν είναι ακόμα ώριμη και ως εκ τούτου δεν είναι έτοιμη να καλύψει τα κενά ενός δικτύου στο οποίο κυριαρχούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Προφανώς, ο υπόλοιπος κόσμος έχει διαφορετική άποψη, ακόμη και αν υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να διανυθούν όσον αφορά την αποδοτικότητα και το κόστος.

Άλλο χωρητικότητα, άλλο η διάρκεια

Φυσικά, άλλο πράγμα είναι η χωρητικότητα και άλλο η διάρκεια αποθήκευσης.

Σήμερα, κατασκευάζονται νέα έργα μπαταριών με αποθήκευση τεσσάρων ωρών, ορισμένα με συγκεκριμένο στόχο τη μετατόπιση της παραγωγής της άφθονης ηλιακής ενέργειας στις στέγες των σπιτιών στις βραδινές αιχμές, ενώ τουλάχιστον τρία έργα μπαταριών στοχεύουν σε αποθήκευση οκτώ ωρών.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του διαχειριστή της αυστραλιανής αγοράς ενέργειας, στο δίκτυο λειτουργούν περισσότερα από 1,7 GW αποθηκευτικής ικανότητας μπαταριών και άλλα 3,2 GW βρίσκονται υπό κατασκευή.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν άλλα 4,4 GW αποθηκευτικής ικανότητας μπαταριών που πρόκειται σύντομα να αναπτυχθούν και άλλα 75 GW σε εξέλιξη.

Μόνο το Capacity Investment Scheme της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στοχεύει στη σύναψη συμβάσεων για 9 GW και 36 GWh χωρητικότητας μπαταριών μέχρι το τέλος του 2027 μέσω μιας σειράς διαγωνισμών.

Οι περισσότερες μεγάλες μπαταρίες στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, είναι πλέον τετράωρης αποθήκευσης και αυτό τους έχει επιτρέψει να διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στη μέση της ημέρας, απορροφώντας την ηλιακή ενέργεια και συχνά εκτοπίζοντας το φυσικό αέριο ως τον μεγαλύτερο πάροχο δυναμικότητας στις βραδινές αιχμές.

Σε σχέση με την αντλησιοταμίευση

Η αντλησιοταμίευση υδροηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει συνήθως αποθήκευση οκτώ ωρών τουλάχιστον, και συχνά 12 ώρες ή και περισσότερο.

Η εν λόγω τεχνολογία ξεκίνησε να αναπτύσσεται με εντατικούς ρυθμούς πριν από σχεδόν 50 χρόνια, για να χρησιμεύει βασικά ως εφεδρική λύση για τις γεννήτριες πυρηνικής ενέργειας (ναι, ακόμη και η πυρηνική ενέργεια - όπως και κάθε άλλη τεχνολογία ενέργειας, χρειάζεται εφεδρική λύση).

Ωστόσο, τα υδροηλεκτρικά έργα αντιμετωπίζουν εμπόδια στην Αυστραλία λόγω της έκρηξης του κόστους κατασκευής.

Το αντλησιοταμιευτικό υδροηλεκτρικό έργο Snowy 2.0 ήταν ένα ιδιαίτερα χαρακτηρτιστικό παράδειγμα.

Ο Kubik λέει ότι η αποθήκευση μπαταριών και η αντλησιοταμίευση θα έχουν συμπληρωματικούς ρόλους - οι μπαταρίες θα επικεντρώνονται στην ευελιξία και την ταχύτητα και την ικανότητα παροχής υπηρεσιών συστήματος, ενώ η αντλησιοταμίευση θα αντιμετωπίζει μεγαλύτερες απαιτήσεις αποθήκευσης, όπως παρατεταμένες περίοδοι χαμηλής αιολικής και ηλιακής παραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης