Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Προσοχή με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις – «Καμπανάκι» από τους λογιστές

Προσοχή με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις – «Καμπανάκι» από τους λογιστές
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών (ΠΟΦΕΕ) για πάρα πολλές περιπτώσεις φορολογουμένων είναι αδύνατη η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων καθώς δεν έχουν ακόμη αναρτηθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ όλα τα απαιτούμενα στοιχεία ή σε πολλά από αυτά υπάρχουν λάθη
Αν και 1,3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι να απαλλάσσονται φέτος από τον πονοκέφαλο της φορολογικής δήλωσης καθώς η όλη διαδικασία θα γίνει από την ΑΑΔΕ, εντούτοις δεν πρέπει να εφησυχάζουν καθώς ακόμη και η αυτόματη υποβολή κρύβει πολλές «παγίδες».

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα στοιχεία που έχουν προσυμπληρωθεί στο έντυπο Ε1 από την φορολογική διοίκηση τσεκάροντας με σχολαστικότητα τους κωδικούς με τα ποσά των μισθών και των συντάξεων, το ύψος των ηλεκτρονικών αποδείξεων, το εμβαδόν και τη διεύθυνση της κύριας ή της δευτερεύουσας ή της εξοχική κατοικίας, τα αυτοκίνητα τις τυχόν δαπάνες για αποπληρωμή δανείων καθώς και τα προσωπικά δεδομένα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών (ΠΟΦΕΕ) για πάρα πολλές περιπτώσεις φορολογουμένων είναι αδύνατη η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων καθώς δεν έχουν ακόμη αναρτηθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ όλα τα απαιτούμενα στοιχεία ή σε πολλά από αυτά υπάρχουν λάθη με αποτέλεσμα τα προβλήματα για τους υπόχρεους να είναι ακόμη πολλά. Την ίδια στιγμή οι μηχανογραφικές εταιρίες δεν έχουν προλάβει ακόμα να αναβαθμίσουν τα προγράμματα τους με τα νέα έντυπα φορολογίας γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εργασία των φοροτεχνικών.

Ειδικότερα σύμφωνα με τους λογιστές τα προβλήματα αφορούν:

1. Παραλείψεις στα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων
2. Καθυστερήσεις στην αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών από διάφορα υπουργεία όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης, υγειονομικές περιφέρειες και δήμους
3. Ελλιπή στοιχεία για τόκους καταθέσεων και δανείων
4. Λάθη στις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών
5. Μη συμπλήρωση του κωδικού 727 για την επιστρεπτέα προκαταβολή
6. Ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια και υπάρχει λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης
7. Λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών για γεωργικές επιχειρήσεις
8. Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023 δεν φαίνονται στο Ε1 .

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει στις 26 Ιουλίου 2024 ενώ οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που με βάση τα στοιχεία τους έχουν επιλεγεί για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων έχουν λάβει ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ στο e-mail τους, στη θυρίδα

«Τα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp. Μάλιστα, η ΑΑΔΕ έχει ήδη εκδώσει το εκκαθαριστικό σημείωμα και έχει βγάλει το φορο - λογαριασμό πριν από την υποβολή της δήλωσης.

Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ ενημερώνει τους φορολογούμενους ότι «έχουμε προβεί σε προσυμπλήρωση της δήλωσής σας με βάση το σύνολο των στοιχείων, που μέχρι στιγμής είναι στη διάθεσή μας και υπολογίσαμε τη φορολογική σας υποχρέωση». Στην πράξη η ΑΑΔΕ έχει προσυμπληρώσει τους κωδικούς των δηλώσεων και μάλιστα έχει εκδώσει και ένα πρόχειρο εκκαθαριστικό, όπου αναγράφεται ο φόρος εισοδήματος ή η επιστροφή φόρου που αναλογεί στον υπόχρεο.

Οι ενέργειες για τις «προκάτ» δηλώσεις

Όσοι από τους φορολογούμενους δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις στα «προκάτ» στοιχεία δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί αυτόματα από την ΑΑΔΕ την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024. Σε κάθε περίπτωση, εάν το επιθυμούν, μπορούν να πατήσουν νωρίτερα το «κουμπί». Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή λείπουν δεδομένα οι φορολογούμενοι αυτοί υποχρεούνται να τροποποιήσουν ή και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να υποβάλουν τη δήλωσή τους, μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της.

Συγκεκριμένα:

- Μέχρι την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση

- Από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων στην εφαρμογή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχει δημιουργηθεί ειδικό ψηφιακό αρχείο, που περιλαμβάνει:

- Τα στοιχεία που έχει λάβει υπόψη της η ΑΑΔΕ και

- Το φορολογικό αποτέλεσμα, χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό, που προκύπτει με βάση αυτά.

Επίσης, οι φορολογούμενοι που έχουν επιλεγεί για τη διαδικασία της αυτόματης υποβολής της δήλωσης από την ΑΑΔΕ καθώς και όσοι έχουν υποβάλει δηλώσεις πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής θα ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση (από το δεύτερο 15νθήμερο Μαΐου) μέσω e-mail και στη θυρίδα τους στο myAADE και το myAADEapp για μεταβολές των στοιχείων που η ΑΑΔΕ έχει λάβει για αυτούς από τρίτους φορείς (πχ εργοδότες, πιστωτικά ιδρύματα), ώστε να μπορούν να ελέγξουν εάν μεταβάλλεται η φορολογική τους υποχρέωση και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης