Ενέργεια

Μηχανισμός ευέλικτης ισχύος για τις μονάδες φυσικού αερίου - Στόχος να τεθεί σε λειτουργία τέλος του 2025

Μηχανισμός ευέλικτης ισχύος για τις μονάδες φυσικού αερίου - Στόχος να τεθεί σε λειτουργία τέλος του 2025

Οι Έλληνες ηλεκτροπαραγωγοί έχουν αναθέσει στην εταιρία AFRI να μελετήσει τα πιθανά σενάρια εφαρμογής του μηχανισμού

 

Το φυσικό αέριο υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να έχει καθοριστικό ρόλο στην ηλεκτροπαραγωγή τόσο της Ελλάδας, όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών για πολλά χρόνια ακόμη. Ωστόσο οι αλλαγές που συντελούνται στο ενεργειακό σύστημα λόγω της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ, καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη μηχανισμού στήριξης της ευέλικτης ισχύος, που είναι σε θέση να παρέχουν μόνο οι μονάδες φυσικού αερίου. Και αυτό διότι θα πρέπει να λειτουργούν ώστε να καλύπτουν τη ζήτηση σε ώρες μη προκαθορισμένες, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν θα υπάρχει διαθέσιμη ανανεώσιμη ενέργεια.


Αυτό επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς με αφορμή την επίσημη έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της μεταρρύθμισης του Σχεδιασμού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (EMD), η οποία εκτιμάται ότι δίνει τη δυνατότητα υιοθέτησης μηχανισμών ευέλικτης ισχύος από τα κράτη μέλη για τη στήριξη των μονάδων φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με την τελική εκδοχή του σχεδίου η υιοθέτηση μηχανισμών αμοιβής της παροχής ευέλικτης ισχύος από τα κράτη μέλη, δεν αποτελεί απλώς last resort και οι μηχανισμοί αυτοί δεν είναι μόνο προσωρινοί.

Άμεσα σε ισχύ ο Κανονισμός

Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την έγκριση από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της μεταρρύθμισης του Σχεδιασμού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (EMD) που έχει τη μορφή ενός Κανονισμού και μιας Οδηγίας, ο Κανονισμός θα δημοσιευθεί σύντομα στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί άμεσα σε ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη, ενώ για την Οδηγία, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους έως και έξι μήνες για να προσαρμόσουν την εθνική τους νομοθεσία στις νέες διατάξεις.

Οι Έλληνες ηλεκτροπαραγωγοί έχουν ήδη κινητοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και έχουν αναθέσει στην εταιρία AFRI να μελετήσει τα πιθανά σενάρια εφαρμογής ενός τέτοιου μηχανισμού. Βεβαίως η τελική απόφαση ανήκει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας το οποίο θα πρέπει να υποβάλει σχετική πρόταση προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στόχος είναι η λειτουργία ενός μηχανισμού ευέλικτης ισχύος από τα τέλη του 2025 καθώς τότε εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί περαιτέρω η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ, ενώ το επόμενο διάστημα θα τίθενται σε λειτουργία η μια μετά την άλλη μια σειρά από μονάδες φυσικού αερίου απ΄όλους τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους της χώρας.

Οι νέες μονάδες

Ήδη βρίσκεται σε λειτουργία η νέα μονάδα της Μυτιληναίος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ισχύος 826 MW. Η ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με την Motor Oil κατασκευάζουν μια μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 877 MW στην Κομοτηνή, ενώ η ΔΕΗ σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και την DAMCO Energy του ομίλου Κοπελούζου, προωθούν μια ακόμη μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 840 MW στην Αλεξανδρούπολη.

Τέλος σε φάση λήψης επενδυτικής απόφασης βρίσκεται εδώ και μεγάλο διάστημα και η μονάδα φυσικού αερίου της Elpedison στη Θεσσαλονίκη ισχύος 826MW. Πάντως η εξέλιξη του συγκριμένου σχεδίου συνδέεται άρρηκτα με τις εξελίξεις σε ότι αφορά τη μετοχική σύνθεση της Elpedison η οποία επί του παρόντος ανήκει κατά 50% στην Helleniq Energy και 50% στην ιταλική Edison.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι οι μονάδες φυσικού αερίου είναι απολύτως απαραίτητες για το ενεργειακό σύστημα προκειμένου να καλύπτουν το κενό παραγωγής όταν σβήνουν απότομα τα φωτοβολταϊκά ή όταν δεν φυσάει. Παράλληλα τονίζουν ωστόσο ότι εάν δεν υπάρχει μηχανισμός στήριξης της ευέλικτης ισχύος που παρέχουν στο σύστημα δεν θα είναι οικονομικό να παραμένουν σε λειτουργία αναμένοντας.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η πλήρης απόσυρση του λιγνίτη από την ηλεκτροπαραγωγή καθιστά την ύπαρξη των μονάδων φυσικού αερίου απολύτως απαραίτητη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης