Ενέργεια

Μόνο αποθήκευση και διασυνδέσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν τις περικοπές - Διαγωνισμός 2 GW χωρίς λειτουργική ενίσχυση

Μόνο αποθήκευση και διασυνδέσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν τις περικοπές - Διαγωνισμός 2 GW χωρίς λειτουργική ενίσχυση

 Ετοιμάζεται προκήρυξη για αποθήκευση συνολικής ισχύος 2 GW

 

Με την προώθηση της αποθήκευσης και τις διασυνδέσεις πρόκειται να αντιμετωπίσει το ΥΠΕΝ το πρόβλημα των περικοπών, ώστε να συνεχιστεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ και να μην υπονομευθεί η βιωσιμότητα των έργων.

 Όσον αφορά το άλλο μέτρο ξεκαθάρισμα των παλιών αδειών ώστε να φύγουν από την αγορά κάποια έργα που δεν προχώρησαν, η έρευνα που έγινε έδειξε ότι δεν έχει νόημα να προχωρήσει, καθώς αφορούσε κυρίως παλιά αιολικά έργα που κόλλησαν στο ΣτΕ ή σε γραφειοκρατικά προβλήματα και το μπλοκάρισμά τους τώρα θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα χωρίς να απελευθερώνει ηλεκτρικό χώρο.

Απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου

 Αντίθετα, η αποθήκευση ενέργειας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου και υπολογίζεται ότι 3 GW αποθήκευσης απελευθερώνουν 1,5 GW ηλεκτρικού χώρου.Γι αυτό προτεραιότητα για το υπουργείο είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι επενδύσεις στην αποθήκευση.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται προκήρυξη για αποθήκευση συνολικής ισχύος 2 GW, χωρίς λειτουργική ενίσχυση αλλά μόνο με κριτήρια, όπως γρήγορης εκτέλεσης και υψηλής εγγυητικής.

 Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν προκριθεί τα standalone συστήματα 700 Μεγαβάτ τα οποία έχουν λάβει λειτουργική ενίσχυση   μέσω των δύο διαγωνισμών, που έγιναν μέχρι σήμερα. Πλέον δεν θα ξαναδοθεί λειτουργική ενίσχυση για μπαταρίες, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ενώ τα υπεράκτια, θα είναι η μόνη τεχνολογία που θα λάβει ταρίφες. 

 Αναμένεται το επόμενο διάστημα  μία ανοικτή πρόκληση για μπαταρίες 2 GW, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να «κλειδώσουν» την υλοποίηση των έργων τους, αξιοποιώντας τις αδειοδοτικές διευκολύνσεις και προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης.  Από τη μεγάλη δεξαμενή των 40 GW που έχουν δοθεί σε άδειες αποθήκευσης, και το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί από ισχυρούς ομίλους κρίνεται ότι θα υπάρξει ισχυρή ανταπόκριση στην πρόσκληση.

 Σημειώνεται, επίσης, από έγκυρες πηγές, ότι δεν προβλέπεται σε καμιά περίπτωση να δοθούν αποζημιώσεις για τους περιορισμούς στην έγχυση που θα γίνονται στις μονάδες ΑΠΕ, τις ώρες που η παραγωγή είναι περισσότερη από τη ζήτηση.

 

Αλεξάνδρα Σδούκου: Δεν θα διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια των επενδύσεων

 
Η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ τόνισε ότι το θέμα των αρνητικών τιμών και των περικοπών απασχολεί το υπουργείο Ενέργειας και θα φροντίσει με τις πρωτοβουλίες του, να μην διακινδυνεύσει  η ασφάλεια των επενδύσεων. 

 "Δε θα αφήσουμε τις μηδενικές ή και τις αρνητικές τιμές και τις περικοπές να υπονομεύσουν το μέλλον του κλάδου, που αποτελεί και ένα  ενεργειακό μέλλον της χώρας, σε ένα ενεργειακό σύστημα που θα είναι πιο πράσινο και πιο φθηνό”, σημείωσε και τόνισε: “Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας να διπλασιάσουμε το 2030 την εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ και  εξορθολογίζουμε την οικονομικότητα του συστήματος χωρίς να διακινδυνεύουμε την ασφάλεια των επενδύσεων”. 

 "Λαμβάνουμε μέτρα κατά της μονοκαλλιέργειας τεχνολογιών, αναγνωρίζοντας τη διαφορετική προστιθέμενη αξία κάθε τεχνολογίας, σχεδιάζουμε στοχευμένες πρωτοβουλίες για να αυξήσουμε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και να την προσαρμόσουμε σε αυτό το νέα προφίλ παραγωγής, ενεργοποιούμε τις επενδύσεις στην αποθήκευση με ένα φιλόδοξο στόχο για πάνω από 3 GW το 2030 και υλοποιούμε το σχεδιασμό για την ανάπτυξη αιολικών στις θάλασσες με στόχο την εγχώρια χρήση και τις εξαγωγές. Και τέλος χτίζουμε τις λεωφόρους ηλεκτρονίων, τις διασυνδέσεις με τα βασικά κέντρα ζήτησης της Ευρώπης, για να μπορούν οι παραγωγοί ενέργειας να προχωρούν σε εξαγωγές”.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης