Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μυτιληναίος: H φούσκα των Βρυξελλών υπέυθυνη για το δομικό ενεργειακό πρόβλημα - Παπαλεξόπουλος: Υπαρκτός ο κίνδυνος αποβιομηχάνισης

Μυτιληναίος: H φούσκα των Βρυξελλών υπέυθυνη για το δομικό ενεργειακό πρόβλημα - Παπαλεξόπουλος: Υπαρκτός ο κίνδυνος αποβιομηχάνισης

Κατακλυζόμαστε από τις ΑΠΕ πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος, και πλέον έχουμε περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειαζόμαστε γιατί δεν έχουμε φτιάξει δίκτυα

 

Τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης της Ευρώπης εάν δεν αντιμετωπιστεί το δομικό πρόβλημα του υψηλότερου ενεργειακού κόστους σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ασία, υπογράμμισαν ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη χθεσινή μεταξύ τους συζήτηση σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ εν όψει των Ευρωεκλογών και με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.


«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα νέο Καταστατικό Χάρτη που θα αλλάξει τη Συνθήκη της Λισαβώνας του 2007. Βρισκόμαστε στο 2024 και η Ευρώπη έχει μείνει πίσω τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος Eurometaux, ενώ ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος πρόεδρος του ΣΕΒ και αντιπρόεδρος ERT τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή αφού χάνει ανταγωνιστικότητα έχει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αδυνατίζει γεωπολιτικά. Η ΕΕ, είπαν και οι δύο «χρειάζεται επανεκκίνηση, με έμφαση στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα» ενώ συμφώνησαν ότι η καλύτερη εξέλιξη για το μέλλον της Ένωσης θα ήταν να αποδεχθεί ο Μάριο Ντράγκι να αναλάβει τα ηνία της Κομισιόν.


Η φούσκα των Βρυξελλών


Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι δομικό είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ασκώντας αυστηρή κριτική στην Κομισιόν και στον τρόπο που λειτουργούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. «Το Συμβούλιο Υπουργών, σημείωσε, δίνει μια εντολή και η Κομισιόν παραδίδει κάτι παρόμοιο. Δεν πρέπει να υποτιμάται ο ρόλος της διότι εκεί γίνονται όλες οι λαθροχειρίες. Δεν λογοδοτεί σε κανέναν. Έχει διαμορφωθεί η λεγόμενη «φούσκα των Βρυξελλών» όπου χιλιάδες άνθρωποι ζουν, δρουν, εφευρίσκουν κανόνες και αμείβονται πλουσιοπάροχα, χωρίς να λογοδοτούν και χωρίς να έχουν αντίληψη του τι συμβαίνει έξω από τη φούσκα.

Αναφερόμενος στους παράγοντες που δρουν ανασταλτικά στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ο κ. Μυτιληναίος επικεντρώθηκε στη γραφειοκρατία και το ενεργειακό κόστος. Όπως είπε χαρακτηριστικά στην Ιταλία για να βγάλεις μια άδεια φωτοβολταικού χρειάζεσαι, αν είσαι τυχερός, πέντε χρόνια και εάν όχι, δέκα χρόνια όταν η ίδια άδεια στον Καναδά εκδίδεται σε λίγους μήνες. Στην Αμερική είναι όλα απλοποιημένα και προσανατολισμένα στην επιχειρηματικότητα και όχι στην πολιτική όπως συμβαίνει στην Ευρώπη.

Ειδικά για την πολιτική της ενέργειας σημείωσε ότι διαμορφώθηκε με ορίζοντα την Ευρώπη και αγνοώντας την παγκοσμιοποίηση και τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Έτσι το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους είναι δομικό και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει για πάρα πολλά χρόνια αφού η ενεργειακή απεξάρτηση δεν μπορεί να επιτευχθεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά τα τελευταία τρία χρόνια η Ευρώπη απεξαρτήθηκε από τη Ρωσία και εξαρτάται πλέον από τη Νορβηγία.

«Κατακλυζόμαστε από τις ΑΠΕ πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος, και πλέον έχουμε περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειαζόμαστε γιατί δεν έχουμε φτιάξει δίκτυα. Είναι σαν η Ευρώπη να έφτιαξε ένα μεγάλο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και να ξέχασε να τον συνδέσει με το δίκτυο».


Χρειάζονται επενδύσεις στα δίκτυα


Στο θέμα των δικτύων αναφέρθηκε και ο κ. Παπαλεξόπουλος σημειώνοντας ότι χρειάζονται επενδύσεις πάνω από 850 δις ευρώ για να λειτουργήσει το νέο ενεργειακό σύστημα που προωθείται, ενώ πρόσθεσε το κόστος της ενέργειας θα αυξηθεί και θα παραμείνει υψηλό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Το κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη είναι δομικά υψηλό και αν το αφήσουμε έτσι θα αποβιομηχανιστεί η ήπειρος. Πρέπει να βρούμε τρόπο να περάσουμε αυτή την έρημο» κατέληξε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Πάντως και οι δυο επιχειρηματίες συμφώνησαν ότι η Ευρώπη μπορεί να έχει προβλήματα αλλά είναι το σπίτι μας όπως είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος, ενώ ειδικά για την Ελλάδα ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε «Αλίμονο μας εάν συμβεί κάτι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Δεν μπορώ να διανοηθώ την Ελλάδα χωρίς ευρώ και εκτός Ευρώπης».

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο κ. Παπαλεξόπουλος ο οποίος κατέληξε: «Η Ευρώπη παρά τα προβλήματα δεν θα διαλυθεί, ούτε θα γίνει μουσείο. Ίσως να περάσει κι άλλες κρίσεις αλλά θα βρει το δρόμο της».
Ο κ. Μυτιληναίος εξάλλου κάλεσε τους πολίτες να αγνοήσουν τα κόμματα που κάνουν μικροπολιτική τύπου Eurovision ενώ και οι δυο συμφώνησαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε θετική πορεία και οι ανά τον κόσμο μεγάλοι παίκτες των κεφαλαίων νοιώθουν ασφάλεια να επενδύσουν στη χώρα μας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης