Ενέργεια

ΗΠΑ: Δεν αποκλείουν σε μεγάλους «πετρελαϊάδες» να δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα

ΗΠΑ: Δεν αποκλείουν σε μεγάλους «πετρελαϊάδες» να δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα

Αφήνουν την «πόρτα ανοιχτή» παρά την πρόσφατη επιστροφή των κυρώσεων στην παραγωγή και τις εξαγωγές αργού της λατινοαμερικάνικης χώρας (οilprice)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να έχουν την τάση να επιτρέψουν σε διεθνείς εταιρείες πετρελαίου με δραστηριότητες στη Βενεζουέλα να συνεχίσουν να αντλούν αργό στη χώρα που διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο,  σύμφωνα με το οilprice.com.

 

Παρά την πρόσφατη επιστροφή των κυρώσεων των ΗΠΑ στην παραγωγή και τις εξαγωγές αργού της Βενεζουέλας, ο Λευκός Οίκος φαίνεται απρόθυμος να κλονίσει την αγορά και τις τιμές του πετρελαίου (και κατ' επέκταση τις τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ) πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

 

Η πρόσκαιρη ελάφρυνση των κυρώσεων

Τον Οκτώβριο του 2023, οι ΗΠΑ εισήγαγαν μια προσωρινή ελάφρυνση των κυρώσεων έως τον Απρίλιο του 2024 που επέτρεπε την παραγωγή, την άρση, την πώληση και την εξαγωγή πετρελαίου ή φυσικού αερίου από τη Βενεζουέλα και την παροχή σχετικών αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και την πληρωμή τιμολογίων για αγαθά ή υπηρεσίες που σχετίζονται με δραστηριότητες του τομέα πετρελαίου ή φυσικού αερίου στη Βενεζουέλα.

Η ελάφρυνση των κυρώσεων για 6 μήνες ακολούθησε τις δεσμεύσεις του Νικολάς Μαδούρο της Βενεζουέλας να εξασφαλίσει δίκαιες εκλογές φέτος.

Ως αποτέλεσμα, οι κορυφαίοι διεθνείς οίκοι εμπορίας πετρελαίου επέστρεψαν στην επιχείρηση εμπορίας πετρελαίου από τη Βενεζουέλα.
Το ίδιο έκαναν και ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών πετρελαιοειδών
για να βοηθήσουν τις διεθνείς μεγάλες εταιρείες να εξάγουν αργό από τις κοινοπραξίες τους με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA.

Ωστόσο, δεδομένης της έλλειψης προόδου στις υποσχέσεις του Μαδούρο για δίκαιες εκλογές, οι ΗΠΑ ανέστρεψαν τις κυρώσεις στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Αλλά αυτή τη φορά, θα μπορούσαν να έρθουν περισσότερες ειδικές άδειες που εξαιρούν τους ξένους παραγωγούς πετρελαίου από τις κυρώσεις. Η προηγούμενη περίοδος κυρώσεων πριν από τον Οκτώβριο του 2023 είχε δώσει άδεια μόνο στην Chevron.

 

Προσπάθεια ΗΠΑ για νέες κυρώσεις στη Βενεζουέλα

Στα μέσα Απριλίου, η εξάμηνη προσωρινή ελάφρυνση των πετρελαϊκών κυρώσεων που είχαν χορηγήσει οι ΗΠΑ στη Βενεζουέλα τον περασμένο Οκτώβριο έληξε και η κυβέρνηση Μπάιντεν κινήθηκε για να επιβάλει εκ νέου αυτές τις κυρώσεις.

Η κίνηση αντιμετωπίστηκε με αντιδράσεις στο Καράκας, το οποίο περιέγραψε την επιστροφή των κυρώσεων ως μια προσπάθεια των ΗΠΑ να «ελέγξουν και να χειραγωγήσουν τη βιομηχανία πετρελαίου της Βενεζουέλας».

Ο Νικολάς Μαδούρο είχε κάθε ευκαιρία να συμμορφωθεί με τους όρους της ελάφρυνσης των κυρώσεων, αλλά συνέχισε να εργάζεται για να απαγορεύσει, να συλλάβει ή με άλλο τρόπο να αποτρέψει την άνοδο ενός ισχυρού υποψηφίου της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 28 Ιουλίου.

Η Γενική Άδεια 44, η οποία επέτρεπε συναλλαγές που σχετίζονται με δραστηριότητες στον τομέα πετρελαίου ή φυσικού αερίου στη Βενεζουέλα, έληξε στις 12:01 π.μ. στις 18 Απριλίου.


Ενεργειακές εταιρείες εξασφάλισαν άδεια από τις ΗΠΑ

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν άδεια εκκαθάρισης 45 ημερών και το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών θα εξετάσει επίσης αιτήματα για συγκεκριμένες άδειες για να συνεχίσει τις δραστηριότητες μετά το τέλος της περιόδου εκκαθάρισης κατά περίπτωση, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μία από αυτές τις συγκεκριμένες άδειες έχει χορηγηθεί στην ισπανική ενεργειακή εταιρεία Repsol η οποία έχει ήδη παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα, μαζί με την αμερικανική Chevron, την ιταλική Eni, την Maurel & Prom και τη Shell.

Η Repsol έλαβε άδεια από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για να συνεχίσει και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Βενεζουέλα, ανέφεραν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν την απόφαση αυτή την εβδομάδα.   

Η Repsol, σε κοινοπραξίες με την PDVSA, έχει μερίδια στο υπεράκτιο φυσικό αέριο Perla Field (Cardón IV), ένα από τα μεγαλύτερα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου της Λατινικής Αμερικής, μερίδιο 60% στο χερσαίο έργο φυσικού αερίου Quiriquire και συμφέροντα στο έργο βαρέος αργού Petrocarabobo και την κοινοπραξία Petroquiriquire.

Λίγο πριν από τη λήξη της εξάμηνης Γενικής Άδειας των ΗΠΑ, η Repsol υπέγραψε συμφωνία με την PDVSA για την προσθήκη δύο κοιτασμάτων στις κοινές δραστηριότητές της στη Βενεζουέλα, γεγονός που θα διπλασίαζε την παραγωγή πετρελαίου της στη χώρα.

Θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περισσότερες ειδικές άδειες για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξετάζει επί του παρόντος έως και 50 μεμονωμένες αιτήσεις αδειών από εταιρείες που επιθυμούν να ασκήσουν ενεργειακές δραστηριότητες στη Βενεζουέλα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος αυτή την εβδομάδα.


ΗΠΑ: Εξετάζουν αιτήματα για άδειες που εξυπηρετούν τα συμφέροντά της  

Οι ΗΠΑ «επιδιώκουν μια λύση Goldilocks για τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα», δήλωσε ο David L. Goldwyn (Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας Ενέργειας του Ατλαντικού Συμβουλίου και ανώτερος υπάλληλος του Παγκόσμιου Κέντρου Ενέργειας του Συμβουλίου).

Παρά την επιστροφή των κυρώσεων, «το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ήταν σαφές ότι χαιρετίζει (εντός των επόμενων 45 ημερών), αιτήματα για συγκεκριμένες άδειες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ», είπε ο Goldwyn.

«Ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου μένει να φανεί. Πολλά εξαρτώνται από το πόσες ιδιωτικές εταιρείες υποβάλλουν αίτηση για ανταλλαγές χρέους ή προϊόντων και από το εάν τα μικρά αλλά σημαντικά πετρελαϊκά έργα στη Βενεζουέλα ισχύουν επίσης για άδειες».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης