Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Κινέζοι επενδυτές επιθυμούν να αγοράσουν εργοστάσια αυτοκινήτων στην Ευρώπη (Reuters)

Κινέζοι επενδυτές επιθυμούν να αγοράσουν εργοστάσια αυτοκινήτων στην Ευρώπη (Reuters)
Η κατασκευή αυτοκινήτων στη Γερμανία προς πώληση στην Ευρώπη θα επιτρέψει στους κινέζους κατασκευαστές EV να αποφύγουν να πληρώσουν δασμούς της ΕΕ σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται από την Κίνα και θα μπορούσε να αποτελέσει περαιτέρω απειλή για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαίων κατασκευαστών

Κινέζοι αξιωματούχοι και αυτοκινητοβιομηχανίες προσβλέπουν στο κλείσιμο των γερμανικών εργοστασίων, σύμφωνα με το Reuters, και ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις τοποθεσίες της Volkswagen.

Οι επενδύσεις την Κίνας

Η αγορά ενός εργοστασίου θα επιτρέψει στην Κίνα να οικοδομήσει επιρροή στην πολυβραβευμένη αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας, όπου βρίσκονται μερικές από τις παλαιότερες και πιο διάσημες μάρκες αυτοκινήτων.

Οι κινεζικές εταιρείες έχουν επενδύσει σε μια σειρά βιομηχανιών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, από τις τηλεπικοινωνίες έως τη ρομποτική, αλλά δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει εκεί την παραδοσιακή κατασκευή αυτοκινήτων, παρά το γεγονός ότι η Mercedes-Benz έχει δύο μεγάλους Κινέζους μετόχους.

Η κατασκευή αυτοκινήτων στη Γερμανία προς πώληση στην Ευρώπη θα επιτρέψει στους κινέζους κατασκευαστές EV να αποφύγουν να πληρώσουν δασμούς της ΕΕ σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται από την Κίνα και θα μπορούσε να αποτελέσει περαιτέρω απειλή για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαίων κατασκευαστών.

Οι επενδυτικές αποφάσεις της Κίνας

Η Κίνα έχει εισαγάγει μια σειρά από μέτρα ανοίγματος για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών για ξένες εταιρείες. Ελπίζεται ότι η γερμανική πλευρά θα διατηρήσει επίσης ένα ανοιχτό μυαλό, και θα προσφέρει ένα δίκαιο και χωρίς διακρίσεις επιχειρηματικό περιβάλλον για να επενδύσουν οι κινεζικές εταιρείες.

Ενώ οι προσφορές θα μπορούσαν να προέρχονται από ιδιωτικές εταιρείες, κρατικές επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες με ξένους παίκτες, οι κινεζικές αρχές διατηρούν το δικαίωμα να εγκρίνουν ορισμένες επενδύσεις στο εξωτερικό και είναι πιθανό να εμπλακούν σε οποιαδήποτε προσφορά από νωρίς στη διαδικασία.

Οι επενδυτικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τη στάση της νέας γερμανικής κυβέρνησης έναντι της Κίνας μετά τις εκλογές τον Φεβρουάριο. Οι δύο οικονομίες συνδέθηκαν βαθιά κατά τη διάρκεια της 16ετούς θητείας της Άνγκελα Μέρκελ, τροφοδοτούμενη από επενδύσεις και εξαγωγές από γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα.

Αλλά οι σχέσεις έχουν ψυχρανθεί καθώς ο σημερινός συνασπισμός πιέζει να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα. Η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock περιέγραψε τον Πρόεδρο Xi Jinping ως «δικτάτορα» και την Κίνα ως αντίπαλο.

Η VW

Η Volkswagen διερευνά εναλλακτικές χρήσεις για τα εργοστάσιά της στη Δρέσδη και στο Όσναμπρουκ στο πλαίσιο μιας προσπάθειας μείωσης του κόστους για να ανακόψει τις δραστηριότητές της στη Γερμανία. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, η οποία κατέχει μάρκες όπως η Porsche, η Audi και η Skoda, έχει υποστεί πτώση στις πωλήσεις ενόψει του αυξανόμενου ανταγωνισμού από τις κινεζικές εταιρείες.

Τα στελέχη της VW ήθελαν να κλείσουν πολλά εργοστάσια αλλά αντιμετώπισαν αντίσταση από τα συνδικάτα. Σε μια συμφωνία που συνήφθη πριν από τα Χριστούγεννα συμφώνησαν να τερματίσουν την παραγωγή στη Δρέσδη, ένα εργοστάσιο 340 εργαζομένων που κατασκευάζει το ηλεκτρικό ID.3, από το 2025, και στο Osnabrueck, όπου 2.300 εργαζόμενοι παράγουν το T-Roc Cabrio, από το 2027.

Οι κινεζικές εταιρείες ανησυχούν για το πώς θα γίνουν δεκτές από τα γερμανικά συνδικάτα, τα οποία κατέχουν τις μισές έδρες στα συμβουλευτικά συμβούλια των γερμανικών εταιρειών και αναζητούν εκτεταμένες εγγυήσεις εργοταξίου και θέσεων εργασίας, είπε το πρόσωπο που γνωρίζει τη σκέψη της Κίνας.

Ο Stephan Soldanski, εκπρόσωπος του συνδικάτου από το Osnabrueck, είπε ότι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο δεν θα είχαν τίποτα εναντίον του να παράγουν για έναν από τους εταίρους κοινοπραξίας της Volkswagen με έδρα την Κίνα.

Η πώληση εργοστασίων θα μπορούσε να είναι φθηνότερο για τη VW από το κλείσιμο εργοστασίων, είπε ένας τραπεζίτης που γνωρίζει την αυτοκινητοβιομηχανία, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να φτάσουν μεταξύ 100 και 300 εκατομμυρίων ευρώ το καθένα.

Τα κινεζικά EV στην Ευρώπη

Πολλές κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν τοποθεσίες για εργοστάσια στην Ευρώπη, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, για να παρακάμψουν τους δασμούς που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι για να αντιμετωπίσουν τις άδικες επιδοτήσεις στην Κίνα.

Οι περισσότεροι έχουν επιλέξει μέχρι στιγμής την κατασκευή νέων εργοστασίων σε χώρες με χαμηλότερο κόστος με ασθενέστερα συνδικάτα, όπως η BYD στην Ουγγαρία και την Τουρκία. Η Leapmotor σχεδιάζει την παραγωγή με τη Stellantis στην Πολωνία και η Chery Auto θα ξεκινήσει να κατασκευάζει EVs φέτος σε εργοστάσιο που ανήκε στο παρελθόν στη Nissan στην Ισπανία.

Κινέζοι επενδυτές έχουν ήδη ερευνήσει εργοστάσια στη δυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ford's στο Saarlouis στη Γερμανία και το εργοστάσιο της Volkswagen της Audi στις Βρυξέλλες.

Η BYD είπε στο Reuters ότι έχει μακροπρόθεσμους ευρωπαϊκούς στόχους που είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητοι από τη βραχυπρόθεσμη εθνική πολιτική.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης