Ενέργεια

Eni: Deal για τη μεταφορά κυπριακού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Αιγύπτου (Reuters)

Eni: Deal για τη μεταφορά κυπριακού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Αιγύπτου (Reuters)
Η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για την έγκαιρη διάθεση του κυπριακού φυσικού αερίου στην αγορά, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα του ενεργειακού εφοδιασμού
Σχετικά Άρθρα
Συμφωνία για τη μεταφορά υπεράκτιου φυσικού αερίου της Κύπρου στην Ευρώπη, μέσω της Αιγύπτου, υπέγραψε ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni.

Με βάση τα όσα ορίζει η συμφωνία, στην οποία συμμετέχει και η TotalEnergies, το αέριο από το οικόπεδο 6 του Κρόνου θα υποστεί επεξεργασία στις εγκαταστάσεις Zohr της Αιγύπτου πριν υγροποιηθεί στο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου της Δαμιέττας και εξαχθεί στην Ευρώπη, δήλωσε η Eni.

Η Eni και η TotalEnergies έχουν από 50% συμμετοχή στο τεμάχιο Cronos Block 6.

Το φυσικό αέριο του Κρόνου, που ανακαλύφθηκε το 2022 και στη συνέχεια εκτιμήθηκε το 2024, εκτιμάται σε περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (TCF). Επιπλέον, το τεμάχιο 6 περιλαμβάνει περαιτέρω δυνητικούς πόρους υπό διερεύνηση και αξιολόγηση, δήλωσε η Eni.

«Η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για την έγκαιρη διάθεση του κυπριακού φυσικού αερίου στην αγορά, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα του ενεργειακού εφοδιασμού», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eni Claudio Descalzi, σύμφωνα με το Reuters.

«Το έργο αξιοποιεί τις υφιστάμενες υποδομές της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων εξαγωγής, οι οποίες αποτελούν βασικό παράγοντα για τις εξελίξεις στην περιοχή», πρόσθεσε.

Η Αίγυπτος σχεδίαζε να γίνει ένας σημαντικός εξαγωγέας φυσικού αερίου μετά την ανακάλυψη του υπεράκτιου κοιτάσματος Zohr από την Eni το 2015, αλλά η παραγωγή φυσικού αερίου της Αιγύπτου μειώνεται από το 2021, φθάνοντας σε χαμηλό εξαετίας το 2024. Η Eni στοχεύει τώρα να αυξήσει την παραγωγή εκεί.

Η Eni κατέχει επίσης το 50% του εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου της Νταμιέττας.


Χριστοδουλίδης: Ιστορικές συμφωνίες, είναι καθοριστική μέρα για το μέλλον των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρούν κανονικά, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα με την υπογραφή Συμφωνίας και Μνημονίου Συναντίληψης, στο Κάιρο, ως καθοριστική για το μέλλον των ενεργειακών σχεδιασμών της Κύπρου, σύμφωνα με το Philemews.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην παρουσίαση του βιβλίου του Αυγουστίνου Αυγουστή, στο Μέγαρο ΣΕΚ, και ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα μετά και τη σημερινή υπογραφή της Συμφωνίας και του Μνημονίου Συναντίληψης στο Κάιρο, σε σχέση με τεμάχια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι «ιστορικές συμφωνίες, είναι καθοριστική μέρα για το μέλλον των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη συμμετοχή των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν είναι μόνο η Κύπρος και η Αίγυπτος, είναι και οι εταιρείες, και αυτό είναι το σημαντικό βήμα, με πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για το πώς προχωρούμε με ένα και μοναδικό στόχο, να εξυπηρετήσουμε μόνο, το συμφέρον του κυπριακού λαού.

Χαίρομαι, επίσης, για το ότι είχα και μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Exxon, σε σχέση με τη γεώτρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα, θα επισκεφθεί ο ίδιος την Κύπρο για να μας ενημερώσει προσωπικά και οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρούν κανονικά».

Κληθείς να αναφερθεί περαιτέρω στη συνάντηση του με τον Αντιπρόεδρο της ExxonMobil, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «με έχει ενημερώσει για το πού βρίσκεται η εν εξελίξει γεώτρηση. Να μου επιτρέψετε να μην αναφέρω περισσότερα, θα είναι εδώ τη δεύτερη εβδομάδα Μαρτίου, για να μας ενημερώσει συγκεκριμένα για τα αποτελέσματα».


Tι περιέχεται στις συμφωνίες

Συγκεκριμένα υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας, Αιγύπτου και των αδειούχου (Chevron Cyprus Limited, NewMed EnergyLP, BG Cyprus Limited) για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη». Με το Μνημόνιο, διαμορφώνεται το πλαίσιο για αποτελεσματική εμπορευματοποίηση του φυσικού αερίου, το οποίο θα προέρχεται από το κοίτασμα.

Ακολούθως, υπεγράφη Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας (Host Government Agreement) για την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων του Τεμαχίου 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία καθορίζεται το πλαίσιο με το οποίο η αδειοδοτημένη κοινοπραξία (ΕΝΙ/TOTAL), αλλά και η Αίγυπτος ως η Φιλοξενούσα Xώρα, θα εργαστούν από κοινού για την εμπορευματοποίηση των κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου που ανακαλύφθηκαν εντός του τεμαχίου (Κρόνος, Ζευς, Καλυψώ).

Η ουσία αυτών των συμφωνιών δεν περιορίζεται μόνο στην προώθηση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, αλλά διευρύνει τις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας με την Αίγυπτο, συμβάλλοντας παράλληλα στην περιφερειακή σταθερότητα και την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνολικά, οι δύο αυτές συμφωνίες σηματοδοτούν την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προωθήσει τη βιώσιμη εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, με τη συμμετοχή καταξιωμένων διεθνών ενεργειακών εταίρων, να ενδυναμώσει τον ρόλο της ως ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο και να διασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια για τον Κύπριο πολίτη, με στόχο την επίτευξη ανταγωνιστικότερων τιμών ηλεκτρισμού και τη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας μας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης