Ναυτιλία

Ετοιμάζονται πλοία μεταφοράς εμποροκιβωτίον με την χρήση αρθρωτών αντιδραστήρων SMR

Ετοιμάζονται πλοία μεταφοράς εμποροκιβωτίον με την χρήση αρθρωτών αντιδραστήρων SMR
H Νοτιο-κορεατική ΗD Korea Shipbuilding & Offshore Engineering ( HD KSOE ) παρουσίασε, ένα μοντέλο πλοίου, με μικρό αρθρωτό πυρηνικό αντιδραστήρα (SMR), που μπορεί να μεταφέρει ως και 15.000 εμπορευματοκιβώτια

Η πίεση για μείωση των επικίνδυνων εκπομπών αερίων και βελτίωση της απόδοσης, έχει αλλάξει την χρήση της πυρηνικής ενέργειας στη θάλασσα. Για δεκαετίες είχε περιοριστεί στα υποβρύχια και τα παγοθραυστικά.

Αντιδραστήρες SMR

Πριν λίγες ημέρες, η Νοτιο-κορεατική ΗD Korea Shipbuilding & Offshore Engineering ( HD KSOE ) παρουσίασε, ένα μοντέλο πλοίου, με μικρό αρθρωτό πυρηνικό αντιδραστήρα (SMR), που μπορεί να μεταφέρει ως και 15.000 εμπορευματοκιβώτια.

«Η HD KSOE ενισχύει τη συνεργασία όχι μόνο με μεγάλους νηογνώμονες – μη κερδοσκοπικές ομάδες που προωθούν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας – αλλά και με διεθνείς ρυθμιστικούς φορείς για τη θέσπιση των διεθνών προτύπων που απαιτούνται για την ναυπήγηση πυρηνοκίνητων σκαφών», δήλωσε ο Παρκ Σανγκμίν, επικεφαλής του Εργαστηρίου Πράσινης Ενέργειας της Νοτιο-Κορεατικής εταιρείας.

«Ξεκινώντας με το έργο για την κατασκευή αντιδραστήρων SMR στην ξηρά, στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα θαλάσσιο πυρηνικό επιχειρηματικό μοντέλο μέχρι το 2030», ανέφερε. Πριν έναν χρόνο, υπογράφηκε μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ των Lloyd’s Register, Zodiac Maritime, HD KSOE και Kepco E&C για την ανάπτυξη σχεδίων πλοίων με πυρηνική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου και πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Οι θαλάσσιες μεταφορές και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου εμπορίου, αλλά οι περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις είναι σημαντικές: αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 3% των εκπομπών CO2 παγκοσμίως. Η ναυτιλιακή βιομηχανία καταναλώνει 350 εκατομμύρια τόνους ορυκτών καυσίμων ετησίως και η μετάβασή της σε τεχνολογίες χωρίς άνθρακα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, που έχει θέσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός

Θόριο αντί ουρανίου

Αυτού του τύπου οι αντιδραστήρες χρησιμοποιούν θόριο, αντί για ουράνιο, ως κύριο καύσιμο. Έχουν ισχύ έως και 300 MW ανά μονάδα, που ισοδυναμεί με περίπου το ένα τρίτο της παραγωγικής ικανότητας ενός συμβατικού πυρηνικού αντιδραστήρα. Το θόριο είναι ραδιενεργό, αλλά πολύ σταθερό και επομένως η δόση ακτινοβολίας που παράγει είναι πολύ χαμηλή. Ο χρόνος υποδιπλασιασμού του που απαιτείται, ώστε να διασπαστεί η μισή από την αρχική ποσότητα, είναι περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια, τρεις φορές μεγαλύτερη από τη ζωή της Γης.

Το θόριο έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι του ουρανίου καθώς υπάρχουν μεγαλύτερα αποθέματα, δεν χρειάζεται να εμπλουτιστεί και παράγει λιγότερα απόβλητα. «Όλο το εξαγόμενο θόριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έναν αντιδραστήρα, σε αντίθεση με το φυσικό ουράνιο, από το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο το 0,7%. Το σημείο τήξης του θορίου είναι 3350°C, ενώ του ουρανίου είναι 2850°C».

«Οι αντιδραστήρες SΜR με βάση το θόριο προσφέρουν πολλά πιθανά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους παραδοσιακούς αντιδραστήρες ουρανίου , όπως αυξημένη ασφάλεια, μειωμένα απόβλητα και βελτιωμένη απόδοση καυσίμου», αναφέρουν οι τεχνικοί της HD KSOE. «Επιπλέον, οι αντιδραστήρες δεν χρειάζονται νερό για ψύξη, καθιστώντας ευκολότερο τον χειρισμό τους».

Σε αντίθεση με τα συμβατικά πλοία, τα πυρηνοκίνητα πλοία με SΜR αντιδραστήρες, δεν απαιτούν συστήματα εξάτμισης ή δεξαμενές καυσίμου. Η εταιρεία λέει πώς έχει επίσης εφαρμόσει ένα σύστημα θωράκισης θαλάσσιας ακτινοβολίας χρησιμοποιώντας μια μέθοδο διπλής δεξαμενής με ανοξείδωτο χάλυβα και ελαφρύ ύδωρ για να εγγυηθεί την ασφάλεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης