Περιβάλλον

Cali Fund: Νέες προσπάθειες για την ενίσχυση του ταμείου για το κλίμα (Reuters)

Cali Fund: Νέες προσπάθειες για την ενίσχυση του ταμείου για το κλίμα (Reuters)
Δεδομένης της απροθυμίας να δοθούν χρήματα με τη μορφή επιχορηγήσεων, αυξάνεται η πίεση για την προσέλκυση άλλων πηγών χρηματοδότησης

Οι χώρες συγκεντρώνονται στη Ρώμη αυτή την εβδομάδα για μια δεύτερη προσπάθεια να βρουν πώς να παράξουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να βοηθήσουν στη διατήρηση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, αλλά και να δώσουν μια ευκαιρία σε μια παγκόσμια συνεργασία καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες υποχωρούν.

Μια νέα συμφωνία για το κλίμα

Οι κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ από την ορκωμοσία του τον Ιανουάριο για τη μη χρηματοδότηση της ανάπτυξης έχουν σκιάσει τις συζητήσεις και τη σωρεία πιέσεων στους συμμετέχοντες, παρόλο που η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν υπέγραψε επίσημα τις προσπάθειες.

Αφού συνήψαν μια συμφωνία ορόσημο το 2022 για να σταματήσει η απώλεια της φύσης έως το 2030 - το Παγκόσμιο Πλαίσιο Βιοποικιλότητας Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ - οι χώρες συναντήθηκαν στην πόλη Κάλι της Κολομβίας τον περασμένο Οκτώβριο.

Ενώ συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα ταμείο για τη συλλογή χρημάτων από εταιρείες που επωφελούνται από τα δεδομένα που περιέχονται στη φύση - το «Cali Fund» - οι διαπραγματευτές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ποιος άλλος έπρεπε να πληρώσει και πώς θα έπρεπε να διαχειρίζονται τα χρήματα. Η ανάγκη για δράση είναι έντονη, με τους πληθυσμούς της άγριας ζωής των σπονδυλωτών να έχουν μειωθεί κατά 73% από το 1970, δήλωσε η μη κερδοσκοπική WWF.

Οι χρηματοδοτήσεις

Τα φτωχά έθνη λένε ότι οι χώρες και οι εταιρείες που συμβάλλουν περισσότερο στην απώλεια βιοποικιλότητας στον Παγκόσμιο Βορρά θα πρέπει να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος, ενώ οι πλούσιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, θέλουν οι αναπτυσσόμενες χώρες μεσαίου εισοδήματος όπως αυτές των κρατών του Κόλπου και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία να πληρώσουν περισσότερα.

Στο Κάλι, είχαν δεσμευτεί μόλις 163 εκατομμύρια δολάρια, επίπεδα πολύ μακριά από τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως που επιδιώκονταν μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Δεν αναμένονται, επίσης, σημαντικές δεσμεύσεις για τα δημόσια οικονομικά στη Ρώμη, αλλά οι παρατηρητές θέλουν περισσότερη διαφάνεια σχετικά με το ποιος πληρώνει για τη φύση και πόσα.

Δεδομένης της απροθυμίας να δοθούν χρήματα με τη μορφή επιχορηγήσεων, αυξάνεται η πίεση για την προσέλκυση άλλων πηγών χρηματοδότησης, για παράδειγμα μέσω δανεισμού από την αναπτυξιακή τράπεζα, εγχώριους πόρους και τον ιδιωτικό τομέα.

Ταυτόχρονα, οι χώρες θα συζητήσουν επίσης πώς να συγκεντρώσουν 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως που εκτιμούν ότι δαπανώνται σε επιδοτήσεις και άλλα κίνητρα που βοηθούν στη χρηματοδότηση έργων που βλάπτουν τη φύση, σε δραστηριότητες φιλικές προς τη φύση.

Τα έθνη πρέπει επίσης να αποφασίσουν πού θα αποταμιευτούν τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, με τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα νέο ταμείο ή οι χώρες να χρησιμοποιήσουν ένα υπάρχον ταμείο, όπως το Παγκόσμιο Ταμείο Πλαισίου για τη Βιοποικιλότητα, το οποίο διαχειρίζεται το Παγκόσμιο Ταμείο Περιβάλλοντος (GEF).

Οι συνομιλίες της Ρώμης

Η πιθανότητα κατάρρευσης των συνομιλιών της Ρώμης στις 25-27 Φεβρουαρίου παραμένει υψηλή και θα παρεμπόδιζε τις προσπάθειες της Βραζιλίας να ενσωματώσει περαιτέρω τη φύση στις προσπάθειες του κόσμου να σταματήσει την κλιματική αλλαγή, όταν θα φιλοξενήσει τον επόμενο γύρο παγκόσμιων συνομιλιών για το κλίμα στην πόλη Μπέλεμ της Βραζιλίας τον Νοέμβριο.

Ενώ οι ΗΠΑ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα, η κλίμακα των πρόσφατων αλλαγών πολιτικής θα μπορούσε να έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στην προθυμία των χωρών να δεσμεύσουν χρήματα και να υποστηρίξουν φιλικές προς τη φύση πολιτικές.

Χωρίς παράπλευρες εκδηλώσεις στο συνέδριο αυτής της εβδομάδας, είναι πιθανό να παρευρεθούν λιγότερες επιχειρήσεις. Το Cali Fund, ωστόσο, αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα αν και δεν είναι σαφές εάν θα ανακοινωθούν οι πρώτες οικονομικές δεσμεύσεις.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης