Διεθνή

Ουκρανία και ΗΠΑ κοντά σε Συμφωνία για τα ορυκτά της χώρας (Bloomberg)

Ουκρανία και ΗΠΑ κοντά σε Συμφωνία για τα ορυκτά της χώρας (Bloomberg)
Οι ΗΠΑ θα δεσμευτούν για μια «ελεύθερη, κυρίαρχη και ασφαλή» Ουκρανία και για μια «διαρκή ειρήνη» ως μέρος της συμφωνίας για τους μεταλλευτικούς πόρους, σύμφωνα με το Bloomberg
Σχετικά Άρθρα
Η Ουκρανία βρίσκεται στα τελικά στάδια των συζητήσεων με τις ΗΠΑ για μια συμφωνία που θα επιτρέπει στην Ουάσινγκτον να αποκτήσει μερίδιο στους φυσικούς μεταλλευτικούς πόρους της χώρας, δήλωσε η Αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Όλγα Στεφανίσινα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αμφότερες οι πλευρές βρίσκονται σε έντονες διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία που η διοίκηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θεωρεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου της για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στον τριετή πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Το νέο σχέδιο έχει σχεδόν συμφωνηθεί και η Ουκρανία αναμένει απάντηση από τις ΗΠΑ, ενώ οι συνομιλίες γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Οι ΗΠΑ θα δεσμευτούν για μια «ελεύθερη, κυρίαρχη και ασφαλή» Ουκρανία και για μια «διαρκή ειρήνη» ως μέρος της συμφωνίας για τους μεταλλευτικούς πόρους, σύμφωνα με το προσχέδιο που είδε το Bloomberg.

Θα συμφωνήσουν επίσης σε μια «ανθεκτική συνεργασία» μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου και θα εκφράσουν την πρόθεση να επενδύσουν στην Ουκρανία, αναφέρει το Bloomberg.

Οι ΗΠΑ θα δηλώσουν επίσης ότι όσοι ενήργησαν εναντίον της Ουκρανίας στον πόλεμο δεν θα πρέπει να επωφεληθούν από την ανασυγκρότησή της.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ απέσυραν πάντως την απαίτηση να καταβάλει το Κίεβο 500 δισεκατομμύρια δολάρια από την εξόρυξη πόρων ως αποπληρωμή για τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Ο Ζελένσκι αμφισβήτησε το ποσό, λέγοντας ότι ήταν πιο κοντά στα 90 δισεκατομμύρια δολάρια και επεσήμανε ότι η στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ πρέπει να αποτελεί μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας.

Ωστόσο, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ,  Michael Waltz, δήλωσε στην εκπομπή Fox News τη Δευτέρα (24/2) ότι «οι εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία είναι μια διαφορετική συζήτηση».

Ζελένσκι: Θα παραιτηθώ για το ΝΑΤΟ

Ο Ζελένσκι για πρώτη φορά δήλωσε πρόθυμος να παραιτηθεί αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ειρήνη για τη χώρα του «αστειευόμενος» ότι μπορεί να ανταλλάξει την αποχώρησή του από την προεδρία με την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι θα ήθελε να δει τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ ως εταίρο της Ουκρανίας, κάτι περισσότερο από έναν απλό διαμεσολαβητή ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.

«Στ΄ αλήθεια θέλω να είναι κάτι περισσότερο από απλή διαμεσολάβηση...αυτό δεν αρκεί», είπε ο Ζελένσκι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης