Ισπανία και Πορτογαλία πιστεύουν ότι η Γαλλία καθυστερεί τις νέες συνδέσεις για να αποτρέψει την εισροή προσιτής ενέργειας από ΑΠΕ στην αγορά της, ισχυρισμό που αρνήθηκε ο γαλλικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου RTE
Η Πορτογαλία θα παροτρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πιέσει τη Γαλλία για βελτιωμένες συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ιβηρική Χερσόνησο μετά τη σημαντική διακοπή ρεύματος του περασμένου μήνα, σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας της Πορτογαλίας Maria da Graça Carvalho.
Ο περιορισμένος αριθμός διασυνοριακών καλωδίων μειώνει την χωρητικότητα του δικτύου για να μετριάσει διακοπές όπως αυτή που έπληξε την Ισπανία και την Πορτογαλία στα τέλη Απριλίου. Η Carvalho θεωρεί αυτό ως ζήτημα που αφορά την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά σύμφωνα με το energymarketprice.
«Θα συνεργαστούμε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε όλοι διασυνδεδεμένοι και ότι υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον στην επίλυση αυτών των ζητημάτων», δήλωσε η Carvalho σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, όχι μόνο για ένα ζήτημα μεταξύ των τριών χωρών».
Το ηλεκτρικό δίκτυο της Πορτογαλίας είναι στενά συνδεδεμένο με την Ισπανία, επιτρέποντας στη διακοπή ρεύματος να εξαπλωθεί γρήγορα προς τα δυτικά. Η Ισπανία συνδέεται με τη Γαλλία μόνο μέσω λίγων γραμμών.
Η Ισπανία και η Πορτογαλία πιστεύουν ότι η Γαλλία, με την εστίασή της στην πυρηνική ενέργεια, καθυστερεί τις νέες συνδέσεις για να αποτρέψει την εισροή οικονομικά προσιτής ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην αγορά της, ισχυρισμό που αρνήθηκε ο γαλλικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου RTE.
Νέα καλώδια μέσω του Βισκαϊκού Κόλπου και μια χερσαία γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην άμβλυνση του προβλήματος.
Πυρηνική ενέργεια
«Η Γαλλία δεν ενδιαφέρεται να επιταχύνει τις διασυνδέσεις μας για την πυρηνική της ενέργεια», δήλωσε η Carvalho στην El País την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας επίσης δράση από τις Βρυξέλλες.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ σημείωσε τον περασμένο μήνα ότι ένα διασυνδεδεμένο σύστημα ωφελεί όλους, καθώς διευκολύνει τη διαχείριση σημαντικών αλλαγών στην παροχή ενέργειας.
Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που υποστηρίζει τη σημαντική αύξηση των συνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ. «Το ιβηρικό μπλακ άουτ υπογραμμίζει με οδυνηρό τρόπο τα τρωτά σημεία του δικτύου μας», δήλωσε η Anna Stürgkh, η επικεφαλής ευρωβουλευτής για το θέμα, στο POLITICO.
Η Αυστριακή φιλελεύθερη κάλεσε την Επιτροπή στις Βρυξέλλες να «δράσει αποφασιστικά για να δώσει προτεραιότητα στον σχεδιασμό και τον συντονισμό των δικτύων και της αποθήκευσης». Διαφορετικά, προειδοποίησε, «θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε από τη μία κρίση στην άλλη».
www.worldenergynews.gr






