Διεθνή

CNN: Ποιά είναι η πραγματική πυρηνική δύναμη του Ισραήλ;

CNN: Ποιά είναι η πραγματική πυρηνική δύναμη του Ισραήλ;
«Το Ισραήλ είναι το μοναδικό κράτος που διαθέτει πυρηνικά όπλα και δεν το έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει ποτέ», σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Αν και το Ισραήλ δεν έχει παραδεχτεί πως έχει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, οι ειδικοί λένε, σύμφωνα με το CNN, πως πρόκειται για ένα από «τα χειρότερα κρυμμένα μυστικά» της Μέσης Ανατολής. 

To Ισραήλ και τα πυρηνικά

«Το Ισραήλ είναι το μοναδικό κράτος που διαθέτει πυρηνικά όπλα και δεν το έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει ποτέ», σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Το Ισραήλ είναι μία από τις εννέα χώρες που είναι γνωστό ότι διαθέτουν πυρηνικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Κίνας, της Ινδίας, του Πακιστάν και της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων του 1970 και αντιτίθεται στις διπλωματικές προσπάθειες για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερης από όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή. 

Ωστόσο, έχει υπογράψει και επικυρώσει τη Συνθήκη περιορισμένης απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών του 1963, η οποία υποχρεώνει τους υπογράφοντες να μην ανατινάξουν πυρηνική συσκευή στην ατμόσφαιρα ή στους ωκεανούς.

Πόσο καιρό το Ισραήλ έχει πυρηνικά όπλα;

Το Ισραήλ άρχισε να διερευνά την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων πριν από την ίδρυσή του το 1948, και στη συνέχεια σε μια μυστική τοποθεσία ανάπτυξης το 1958, κοντά στη νότια πόλη Ντιμόνα.

Πιστεύεται ευρέως ότι το Ισραήλ συναρμολόγησε για πρώτη φορά το πρώτο του πυρηνικό όπλο γύρω στο 1966 ή το 1967. Το 1968, η CIA δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε ξεκινήσει με επιτυχία την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Μάλιστα, το Ισραήλ πιστεύεται ότι πραγματοποίησε μια μυστική πυρηνική δοκιμή στην ατμόσφαιρα το 1979, την οποία όμως αρνείται.

Πόσο μεγάλο είναι το οπλοστάσιο του Ισραήλ; 

Το Ισραήλ διαθέτει σήμερα περίπου 90 πυρηνικές κεφαλές και διαθέτει αρκετό πυρηνικό υλικό για την παραγωγή έως και 300 πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Nuclear Threat Initiative, με έδρα την Ουάσιγκτον.

Συνεχίζει να εκσυγχρονίζει το απόθεμά του, σύμφωνα με το SIPRI, το οποίο αναφέρει επίσης ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε δοκιμή ενός συστήματος προώθησης πυραύλων το 2024.

Το Ισραήλ φαίνεται επίσης να αναβαθμίζει την τοποθεσία του αντιδραστήρα παραγωγής πλουτωνίου στη Ντιμόνα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Στοκχόλμης. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης