Συνεργασία στην καινοτομία και την τεχνολογία πράσινου υδρογόνου στο Βέλγιο

Συνεργασία στην καινοτομία και την τεχνολογία πράσινου υδρογόνου στο Βέλγιο

Η συμφωνία αντιπροσωπεύει μακροπρόθεσμο όραμα, επιστημονική αριστεία και βιομηχανική φιλοδοξία

Η Agfa (βελγική εταιρεία τεχνολογίας) και το VITO (ινστιτούτο τεχνολογικής έρευνας) υπέγραψαν μια μακροπρόθεσμη συμφωνία συνεργασίας με επίκεντρο την καινοτομία στην τεχνολογία πράσινου υδρογόνου, σηματοδοτώντας μια νέα φάση στη συνεργασία τους σε προηγμένες μεμβράνες για αλκαλική ηλεκτρόλυση νερού.

Η τελετή υπογραφής, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουλίου 2025, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Agfa στο Mortsel οι οποίες λέγεται ότι βρίσκονται στη διαδικασία αύξησης της παραγωγικής τους ικανότητας για την τεχνολογία ZIRFON.

Η νέα εγκατάσταση, που υποστηρίζεται από το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και αναμένεται να ανοίξει αργότερα φέτος, φέρεται να έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει έως και 20 GW ενέργειας ετησίως, αποφεύγοντας ενδεχομένως 15 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 ετησίως.

Σημειώνεται ότι οι μεμβράνες ZIRFON χρησιμοποιούνται ως διαχωριστές σε αλκαλικούς ηλεκτρολύτες και, σύμφωνα με την Agfa, μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη και υπό δυναμικές συνθήκες λειτουργίας που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Δηλώσεις

Ο Vincent Wille (Πρόεδρος Λύσεων Ψηφιακής Εκτύπωσης και Χημικών στην Agfa), δήλωσε για τη νέα συμφωνία:

«Έχουμε μια πλούσια ιστορία συνεργασίας με την VITO, έχοντας συνεργαστεί στην πρώτη γενιά μεμβρανών ZIRFON το 2007, και ο κοινός μας οδικός χάρτης μαζί τους, σε συνδυασμό με τη νέα μας παραγωγική ικανότητα, θα επιταχύνει σημαντικά τη μετάβαση σε έναν ριζικά πιο πράσινο κόσμο». 


Η Inge Neven (Διευθύνουσα Σύμβουλος της VITO), σχολίασε:

«Είμαστε περήφανοι που συνεχίζουμε αυτή τη συνεργασία με την Agfa.

Μαζί, οι δύο οργανισμοί μας συνδυάζουν την επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη και τη βιομηχανική γνώση για να προσφέρουν συγκεκριμένες λύσεις για ένα μέλλον με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

Μέσω αυτής της συνεργασίας ελπίζουμε να θέσουμε το νέο χρυσό πρότυπο για την απόδοση των μεμβρανών, επιτρέποντας σημαντικές ανακαλύψεις στην οικονομική αποδοτικότητα και την επεκτασιμότητα που θα κάνουν αυτήν την επαναστατική τεχνολογία πιο προσιτή».


Ο Matthias Diependaele (Υπουργός-Πρόεδρος της Φλάνδρας), δήλωσε:

«Αυτή η συνεργασία μεταξύ της AGFA και της VITO αντιπροσωπεύει το καλύτερο της φλαμανδικής καινοτομίας: μακροπρόθεσμο όραμα, επιστημονική αριστεία και βιομηχανική φιλοδοξία.

Αγκυρώνοντας αυτήν την τεχνολογία πράσινου υδρογόνου στο Mortsel, όχι μόνο προάγουμε τους κλιματικούς στόχους της Ευρώπης, αλλά διασφαλίζουμε το οικονομικό μας μέλλον και ενισχύουμε τη θέση της Φλάνδρας ως παγκόσμιου κόμβου για βιώσιμη βιομηχανία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης