Ο Dow Jones υποχώρησε 138 μονάδες καθώς ο Trump επανέφερε τον ιρανικό αποκλεισμό του Ορμούζ και ανακοίνωσε τέλος 20% στα φορτία
Πτώση στη Wall Street τη Δευτέρα, αφότου ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι επαναφέρει τον αποκλεισμό στην ιρανική ναυτιλία μέσω του Ορμούζ.
Ο Dow Jones υποχώρησε 138 μονάδες, ή 0,26% στις 52.498 μονάδες.
Ο S&P 500 έχασε 0,79% στις 7.515 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 3,17% στις 866,21 μονάδες.
Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,55% στις 25.873 μονάδες.
«Επαναφέρουμε τον ΙΡΑΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ, που ονομάστηκε έτσι επειδή εμποδίζει μόνο τα πλοία ή τους πελάτες του Ιράν να εισέλθουν ή να εξέλθουν», δήλωσε ο Τραμπ σε μια ανάρτηση στο Truth Social.
«Οι ΗΠΑ θα είναι, από εδώ και στο εξής, γνωστές ως «ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΣΤΕΝΟΥ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ», αλλά ως εκ τούτου, και για λόγους ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, θα αποζημιωθούν, με συντελεστή 20% επί του συνόλου του φορτίου που μεταφέρεται, για οποιοδήποτε κόστος είναι απαραίτητο για την παροχή ασφάλειας σε αυτό το πολύ ασταθές τμήμα του κόσμου», συνέχισε.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο μετά την ανακοίνωσή του, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού πετρελαίου West Texas Intermediate να αυξάνονται κατά περισσότερο από 8% φτάνοντας τα 77 δολάρια ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, αυξήθηκαν κατά 9% φτάνοντας τα 82 δολάρια ανά βαρέλι.
Η τελευταία κλιμάκωση ήρθε μετά την ανταλλαγή αεροπορικών επιδρομών μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο. Η Τεχεράνη στόχευσε αμερικανικές εγκαταστάσεις σε αρκετές χώρες του Κόλπου και κήρυξε κλειστό το Στενό του Ορμούζ, αν και ο Τραμπ αμφισβήτησε αυτόν τον ισχυρισμό την Κυριακή, λέγοντας ότι η βασική ναυτιλιακή οδός παρέμεινε ανοιχτή για εμπορική κυκλοφορία.
Ο Τραμπ διέταξε το Σάββατο αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν μετά την επίθεση της Τεχεράνης σε εμπορικό πλοίο που διέσχιζε το στενό.
«Είναι μια αγορά περιορισμένης εμβέλειας μέχρι να βρεθεί μια πραγματική λύση στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Μπεν Φούλτον, Διευθύνων Σύμβουλος της WEBs Investments.
Τα μετοχές των ημιαγωγών δέχτηκαν πιέσεις. Οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ μετοχές της SK Hynix έχασαν 8% μετά το ντεμπούτο του νοτιοκορεατικού κατασκευαστή τσιπ στο Nasdaq την Παρασκευή, όταν σημείωσαν άνοδο 13%.
Οι μετοχές της Micron Technology μειώθηκαν κατά 5%, ενώ οι μετοχές της Sandisk έχασαν 13%. Η Seagate Technology υποχώρησε κατά 6%. Αλλού, η Advanced Micro Devices υποχώρησε κατά 4%, ενώ η Intel υποχώρησε κατά 7%.
Επιπλέον, οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών -PMorgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America και Citigroup - υποχώρησαν πριν από τα αποτελέσματα τους αυτή την εβδομάδα.
Οι προσδοκίες για την σεζόν είναι υψηλές. Κατά μέσο όρο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη του S&P 500 του δεύτερου τριμήνου αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 23% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το FactSet.
Την Τρίτη, αναμένεται η έκθεση ΔΤΚ του Ιουνίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Dow Jones αναμένουν ότι η κύρια ένδειξη θα δείξει μείωση 0,2% σε μηνιαία βάση, αλλά αύξηση 3,8% σε ετήσια βάση.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Κέβιν Γουόρς, αναμένεται επίσης να εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τρίτη, για να καταθέσει σχετικά με την εξαμηνιαία έκθεση νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
www.worldenergynews.gr






