Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο NBC ότι χώρες που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας
Παράλληλα η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει ουδέτερη και εκτός ΝΑΤΟ.
Ο Λαβρόφ είπε στο NBC News πως ο Πούτιν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν το θέμα μιας εγγύησης ασφαλείας και ότι ο Πούτιν είχε εγείρει το θέμα στις άκαρπες συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης το 2022.
Σε εκείνες τις συνομιλίες, η Ρωσία και η Ουκρανία συζήτησαν για μόνιμη ουδετερότητα της Ουκρανίας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ: τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και άλλες χώρες, σύμφωνα με αντίγραφο σχεδίου συμφωνίας που είδε το Ρόιτερς το 2022.
Ο Λαβρόφ είπε στο NBC ότι μία ομάδα χωρών που θα περιλαμβάνει μέλη του ΣΑ θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ουκρανίας. Η ομάδα αυτή θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει τη Γερμανία και την Τουρκία και άλλες χώρες, είπε ο ΛΑβρόφ.
"Και οι εγγυήτριες θα παρείχαν εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας, η οποία πρέπει να είναι ουδέτερη, η οποία δεν πρέπει να ανήκει σε οποιονδήποτε στρατιωτικό συνασπισμό και η οποία πρέπει να μην έχει πυρηνικά", είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης που δόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Λαβρόφ κατέστησε επίσης σαφές πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη Ρωσία, ότι η Ρωσία θέλει την προστασία των Ρωσόφωνων στην Ουκρανία και πως θα πρέπει να γίνει μια εδαφική συζήτηση με την Ουκρανία.
Βανς: Η Ρωσία έκανε σημαντικές παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία
Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ J.D. Vance, δήλωσε ότι δεν θα υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά η Ουάσινγκτον σκοπεύει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διασφάλιση των εγγυήσεων ασφαλείας για το Κίεβο.
Στις 21 Αυγούστου, η εφημερίδα Zerkalo Nedeli έγραψε ότι ο Vance, κατά τη διάρκεια συνάντησης της αμερικανικής ηγεσίας με τους ηγέτες της Ευρώπης και τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky, πρότεινε δύο επιλογές για εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, οι οποίες δεν ικανοποίησαν τους παρευρισκόμενους.
Σύμφωνα με την πηγή, η πρώτη επιλογή περιλαμβάνει την παροχή στην Ουκρανία εγγυήσεων ασφαλείας παρόμοιες με το Άρθρο 5 του Χάρτη του ΝΑΤΟ.
Υπονοεί βοήθεια από όλες τις χώρες-εταίρους σε περίπτωση επίθεσης εναντίον μίας από αυτές.
Ταυτόχρονα, ο Vance τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα έναρξη εχθροπραξιών, αλλά μόνο ορίζει την παροχή βοήθειας, η οποία μπορεί να μην είναι στρατιωτική.
Νωρίτερα, είχε προταθεί η σύνδεση των εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία με την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς δήλωσε ότι η Ρωσία έχει κάνει «σημαντικές παραχωρήσεις» προς μια διαπραγματευτική διευθέτηση του πλέμου με την Ουκρανία, τονίζοντας ότι είναι βέβαιος πως σημειώνεται πρόοδος, παρά τις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών.
Μιλώντας στην εκπομπή «Meet the Press with Kristen Welker» του NBC, ο Βανς δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κάνει αρκετές παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της λήψης εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία από μελλοντική ρωσική επιθετικότητα.
«Νομίζω ότι οι Ρώσοι έχουν κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στον πρόεδρο Τραμπ για πρώτη φορά στα τρεισήμισι χρόνια αυτής της σύγκρουσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βανς. «Έχουν δηλώσει ότι δεν θα επιδιώξουν να εγκαταστήσουν ένα καθεστώς-μαριονέτα στο Κίεβο. Αυτό ήταν, φυσικά, ένα σημαντικό αίτημα στην αρχή. Και το σημαντικότερο, έχουν αναγνωρίσει ότι θα υπάρξει κάποια εγγύηση ασφάλειας για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Βανς δήλωσε ότι οι κυρώσεις θα εξεταστούν κατά περίπτωση, αναγνωρίζοντας ότι οι νέες κυρώσεις δεν θα βοηθήσουν ώστε να ωθήσουν τη Ρωσία να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία.
Johan Vandeful (Γερμανός ΥΠΕΞ): Η Ουκρανία χρειάζεται εγγυήσεις περίπου ισοδύναμες με ένταξη στο ΝΑΤΟ
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο κατάλογος των χωρών που θα παρέχουν εγγυήσεις ασφαλείας στο ουκρανικό κράτος πρέπει να επεκταθεί πέρα από την Ευρώπη, κυρίως συμπεριλαμβάνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες
Ο κύκλος των εγγυητών της ασφάλειας της Ουκρανίας πρέπει να διευρυνθεί και αυτές οι εγγυήσεις πρέπει να είναι «πολύ κοντά σε αυτό που σημαίνει» ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Johan Vandeful, μιλώντας στο Βερολίνο σε μια ημέρα ανοιχτών θυρών που διοργάνωσε η γερμανική κυβέρνηση.
Σημείωσε επίσης ότι περίπου 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, έχουν δηλώσει την ετοιμότητά τους να υποστηρίξουν το Κίεβο.
www.worldenergynews.gr






