Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

CCS: Οι προϋποθέσεις για να λάβει η EnEarth τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

CCS: Οι προϋποθέσεις για να λάβει η EnEarth τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης
Το θεσμικό πλαίσιο του ΥΠΕΝ, το οποίο θα καθορίσει τους κανόνες της αγοράς και θα  ανοίξει τον δρόμο για τη διενέργεια δεσμευτικού market test

Η Ελλάδα εισέρχεται δυναμικά στην εποχή της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS), με τα πρώτα έργα να προχωρούν και την αγορά να στρέφει το βλέμμα στο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το νέο κανονιστικό πλαίσιο θεωρείται το κρίσιμο εργαλείο που θα καθορίσει την ταχύτητα υλοποίησης και το εύρος της επόμενης φάσης της αλυσίδας CCS.

Εν αναμονή ΑΕΠΟ

Η EnEarth, θυγατρική της Energean, έχει ήδη υποβάλει στην ΕΔΕΥΕΠ τον τελικό σχεδιασμό για τις γεωτρήσεις εισπίεσης CO₂ και παραγωγής νερού, με στόχο την ολοκλήρωσή τους έως το 2026. Στην πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνονται επίσης η κατασκευή νέου αγωγού και οι γεωφυσικές έρευνες στον Κόλπο της Καβάλας, που θα προετοιμάσουν την πόντιση αγωγού μεταφοράς υγροποιημένου CO₂. Η φάση αυτή χρηματοδοτείται με 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ωστόσο, προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι γεωτρήσεις και να εκπληρωθεί ένα προαπαιτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης για το 2026 είναι να εκδοθεί η ΑΕΠΟ που εδώ και μήνες αναμένει τις εγκρίσεις του Υπουργείου Ενέργειας.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης στον Πρίνο υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, με το έργο να έχει ενταχθεί στη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δεύτερη φάση προβλέπει τη δημιουργία σταθμού ελλιμενισμού για θαλάσσια μεταφορά CO₂, με πρόσθετη χρηματοδότηση 120 εκατ. ευρώ. Όταν το έργο φτάσει σε πλήρη λειτουργία, η αποθηκευτική ικανότητα θα ανέρχεται σε 2,8 εκατ. τόνους ετησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 25% των εκπομπών της ελληνικής βαριάς βιομηχανίας.

Ανάπτυξη έργων

 Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι της χώρας, όπως οι Τιτάν, Ηρακλής και Motor Oil, που αναπτύσσουν δικά τους έργα δέσμευσης με χρηματοδότηση 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας.

Η σταδιακή ολοκλήρωση των πρώτων έργων αποδεικνύει ότι η Ελλάδα αποκτά κρίσιμες υποδομές για την ανάπτυξη της αλυσίδας CCS. 

Ωστόσο, η αποφασιστική ώθηση θα δοθεί από το θεσμικό πλαίσιο του ΥΠΕΝ, το οποίο αναμένεται να καθορίσει τους κανόνες της αγοράς, να ανοίξει τον δρόμο για τη διενέργεια δεσμευτικού market test και να προσδιορίσει τις συνθήκες υπό τις οποίες η τεχνολογία θα συμβάλει ουσιαστικά στην απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας.

www.worldenergynews.gr

 





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης