Η Αιθιοπία πρόκειται να επιβεβαιωθεί την Τρίτη ως η διοργανώτρια της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP32 το 2027, δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της φετινής συνάντησης COP30.
H επιλογή του επόμενου διοργανωτή
Η επιλογή της διοργανώτριας χώρας για την COP31 του επόμενου έτους παραμένει σημείο διαμάχης, ωστόσο, καθώς τόσο η Αυστραλία όσο και η Τουρκία διεκδικούν τη διοργάνωση του 2026. Η Αυστραλία υπέβαλε την υποψηφιότητά της για την COP31 σε συνεργασία με τα Νησιά του Ειρηνικού, τα οποία θεωρούνται από τα πιο ευάλωτα μέρη στον κόσμο στην κλιματική αλλαγή.
Η Corrêa do Lago κάλεσε τις χώρες της δυτικοευρωπαϊκής ομάδας τη Δευτέρα να επιλύσουν το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν το συντομότερο δυνατό. Εάν δεν μπορέσει να επιλυθεί, το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Βόννη της Γερμανίας, όπου εδρεύει η υπηρεσία του ΟΗΕ για το κλίμα.
Η Αιθιοπία διοργανώνει την Cop32
Οι συμμετέχουσες χώρες συμφώνησαν κατ' αρχήν να πραγματοποιήσουν τη διάσκεψη του 2027 στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, κατά την πρώτη ημέρα της COP30 της Βραζιλίας τη Δευτέρα, δήλωσε ο πρόεδρος της COP30, Αντρέ Κορέα ντο Λάγκο.
Η επιλογή πρέπει ακόμη να εγκριθεί επίσημα, κάτι που αναμένεται να γίνει την Τρίτη. Ένας εκπρόσωπος από μια βιομηχανική χώρα δήλωσε στο Reuters ότι δεν μπορούσαν να φανταστούν γιατί θα υπήρχε πρόβλημα.
Η Αιθιοπία υπέβαλε την υποψηφιότητά της τον Σεπτέμβριο, ανταγωνιζόμενη τη Νιγηρία. Ωστόσο, το Γραφείο Αφρικανικών Χωρών αποφάσισε ομόφωνα να προωθήσει την Αιθιοπία ως υποψήφια χώρα υποδοχής, δήλωσαν πηγές στο Reuters.
Οι σύνοδοι κορυφής της COP εναλλάσσονται γύρω από τις περιοχές του κόσμου. Το φετινό συνέδριο διεξάγεται στην πόλη Μπελέμ του Αμαζονίου. Η επιλογή φιλοξενίας της επόμενης χρονιάς εντός της ομάδας «Δυτική Ευρώπη και Άλλοι» έχει ανασταλεί εδώ και μήνες, καθώς ούτε η Τουρκία ούτε η Αυστραλία έχουν υποχωρήσει.
www.worldenergynews.gr






