Η συστεγασμένη χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μπαταριών στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 450% έως το 2030, με τη Γερμανία να είναι η πιο ελκυστική χώρα για την κατασκευή έργων, σύμφωνα με έκθεση της Aurora Energy Research τη Δευτέρα.
Τα έργα των ΑΠΕ
Τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, στην Ευρώπη αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερο με την αποθήκευση μπαταριών παράλληλα, η οποία επιτρέπει στις γεννήτριες να αποθηκεύουν ενέργεια αντί να την πωλούν με ζημία όταν υπάρχει πλεόνασμα στο σύστημα και στη συνέχεια να την αποβάλλουν όταν οι τιμές ανακάμψουν.
Η συστεγασμένη χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη έφτασε τα 6,3 GW το 2025, με επικεφαλής την ηλιακή ενέργεια συν την αποθήκευση, η οποία αποτελούσε πάνω από το 60% των εγκαταστάσεων, ανέφερε η έκθεση.
Αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 35 GW έως το 2030.
Η μείωση της παραγωγής
Η Γερμανία κατατάχθηκε ως η πιο ελκυστική περιοχή για αυτά τα έργα λόγω των υψηλότερων αναμενόμενων αποδόσεων των επενδύσεων, ακολουθούμενη από τη Βρετανία και τη Βουλγαρία. Η Ισπανία, η Ουγγαρία και η Γαλλία επισημάνθηκαν ως αγορές που χρήζουν παρακολούθησης εν μέσω της συνεχιζόμενης κανονιστικής μεταρρύθμισης.
Σε όλη την Ευρώπη, οι αρνητικές τιμές ωρών αυξήθηκαν το 2025, με την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία να ξεπερνούν τις 500 η καθεμία.
Η μείωση - όταν η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περιορίζεται για την προστασία του δικτύου όταν η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση - προβλέπεται να αυξηθεί από πάνω από 10 τεραβατώρες το 2024 σε περίπου 33 TWh έως το 2030, αναφέρει η έκθεση.
Η έκθεση κάλυψε τις 20 κύριες αγορές ενέργειας της Ευρώπης.
www.worldenergynews.gr






