AD
Διεθνή

Τουρκία: Κατηγορεί την Ελλάδα για παραπληροφόρηση για την Γαλάζια πατρίδα, ενώ ζητά F35 από τις ΗΠΑ - Αντιδράσεις για Barrack

Τουρκία: Κατηγορεί την Ελλάδα για παραπληροφόρηση για την Γαλάζια πατρίδα, ενώ ζητά F35 από τις ΗΠΑ - Αντιδράσεις για Barrack
«Έχουν υπάρξει σημαντικές εικασίες, παραπληροφόρηση και υπερβολές σε τμήματα του ελληνικού τύπου σχετικά με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Τουρκία για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας

«Με τον νόμο της Γαλάζιας Πατρίδας θα συνεχιστεί ο όρος των 6 μιλίων στο Αιγαίο» γράφει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Milliyet. Η Τουρκία ενισχύει τη θέση της με αυτό τον νόμο, σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει ότι «η Τουρκία θα μπορεί να κηρύξει περιοχές ειδικού καθεστώτος σε περιοχές εκτός ΑΟΖ».

Κατηγορούν την Ελλάδα για παραπληροφόρηση

«Έχουν υπάρξει σημαντικές εικασίες, παραπληροφόρηση και υπερβολές σε τμήματα του ελληνικού τύπου σχετικά με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Τουρκία για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

» Πολλές από αυτές τις αναφορές είναι ανακριβείς και παραπλανητικές. Το εν λόγω σχέδιο είναι ουσιαστικά ένας νόμος-πλαίσιο που αποσκοπεί στην ενσωμάτωση βασικών όρων και αρχών του διεθνούς ναυτικού δικαίου στην εσωτερική νομοθεσία της Τουρκίας. Αυτό στοχεύει στην αντιμετώπιση ενός μακροχρόνιου νομοθετικού κενού, καθώς το ισχύον νομικό πλαίσιο της Τουρκίας σε αυτόν τον τομέα παραμένει κατακερματισμένο και στερείται ολοκληρωμένης δομής.

Το Σχέδιο Νόμου για την Γαλάζια Πατρίδα

» Επιπλέον, η Τουρκία δεν μπορεί να ενσωματώσει την UNCLOS μέσω της ένταξής της στην εθνική της νομοθεσία, καθώς αποφάσισε να μην γίνει συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης. Το σχέδιο νόμου-πλαίσιο ορίζει, επομένως, τις διάφορες περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και διευκρινίζει τις ευθύνες των αρμόδιων τουρκικών αρχών.

» Σε αντίθεση με τις εικασίες, το σχέδιο νόμου δεν περιέχει χάρτες ή γεωγραφικές συντεταγμένες. Δεν οριοθετεί θαλάσσια όρια ούτε επεκτείνει τα υπάρχοντα και δεν θεσπίζει ούτε δηλώνει νέες περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

Ο Μουσταφά Μπάσκαρα, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (DEHUKAM) τόνισε ότι με τη συμβολή του Εθνικό Κέντρο Ερευνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (DEHUKAM) θα επιταχυνθούν οι δραστηριότητες της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα και οτιδήποτε αφορά τη Γαλάζια Πατρίδα. Δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία πως θα φροντίζουμε τη Γαλάζια Πατρίδα. Από εδώ και πέρα ευχόμαστε το Κοινοβούλιό μας να εγκρίνει όσα έχουν σχεδιαστεί και η βούληση του λαού να γίνει πραγματικότητα.

«Αυτός ο νόμος ενισχύει το casus belli στο Αιγαίο»

Τούρκοι αξιωματούχοι καλούν την Ελλάδα να μην επεκτείνει τα χωρικά ύδατα πέραν των 6 μιλίων .ο Γιουτζέλ Ατζέρ, μέλος του ΔΣ του DEHUKAM δήλωσε ότι «Αυτός ο νόμος σχεδιάστηκε σύμφωνα με την άποψη πως πρέπει να ενισχυθούν οι θέσεις, οι απόψεις της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές της. H Τoυρκία έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα αποδεχθεί χωρικά ύδατα πέραν των 6 μιλίων στο Αιγαίο, είναι σε ισχύ η εξουσιοδότηση που έχει δώσει το 1995 το κοινοβούλιο στην κυβέρνηση για να εμποδιστούν οι προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων και αυτός ο νόμος είναι κάτι που υποστηρίζει αυτήν τη θέση της Τουρκίας κι έτσι θα συνεχίσει να είναι. Από νομικής άποψης, θα ενισχύσει περισσότερο τις θέσεις μας.

Δεν πρέπει να γίνει η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. Η Ελλάδα γνωρίζει τη θέση της Τουρκίας. Στο Ιόνιο Πέλαγος επέκτειναν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια, στο Αιγαίο δεν το προχώρησαν αυτό κυρίως λόγω της στάσης της Τουρκίας. Δεν πρέπει να το κάνουν αυτό, για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων. Πιστεύω πως μετά απο το βήμα αυτό, η Ελλάδα δεν θα διατηρήσει διαφορετική στάση απέναντι στην Τουρκία».

H Τουρκία ζητά F-35

Επιστολή διαμαρτυρίας εστάλη κατά του Αμερικανού πρεσβευτής στην Τουρκία, Τομ Μπάρακ, κυκλοφορεί στο Κογκρέσο σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του τόσο για το ενδεχόμενο επιστροφής της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35 όσο και για την εκεχειρία στον Λίβανο.

Σύμφωνα με την επιστολή, η οποία κυκλοφορεί για υπογραφές στη Βουλή των Αντιπροσώπων και πρόκειται να αποσταλεί στον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, οι δηλώσεις Μπάρακ θεωρείται ότι αποκλίνουν από τη διαχρονική αμερικανική πολιτική. Οι νομοθέτες εκφράζουν ιδιαίτερο προβληματισμό για τις αναφορές του σχετικά με πιθανή επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να διατηρεί τα ρωσικά συστήματα S-400 και δεν έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης