AD
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η «ψηλότερη στον κόσμο» ανεμογεννήτρια υψώνεται στη Γερμανία - Ξεπερνά σε ύψος τον Πύργο του Άιφελ (RTE)

Η «ψηλότερη στον κόσμο» ανεμογεννήτρια υψώνεται στη Γερμανία - Ξεπερνά σε ύψος τον Πύργο του Άιφελ (RTE)

Μια ανεμογεννήτρια που προβάλλεται ως η ψηλότερη στον κόσμο υψώνεται στην ανατολική Γερμανία, κερδίζοντας επαίνους ως φάρος για ένα καθαρό και πράσινο ενεργειακό μέλλον - Αντιδράσεις από το ακροδεξιό κόμμα AfD

Η γιγαντιαία κατασκευή - η οποία όταν ολοκληρωθεί θα ξεπερνά σε ύψος τον Πύργο του Άιφελ φτάνοντας τα 365 μέτρα - κατασκευάζεται στην πρώην ανθρακωρυχική περιοχή της Λουσατίας στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

Μόλις τα τεράστια πτερύγια του έλικα αρχίσουν να περιστρέφονται στους σταθερούς ανέμους μεγάλου υψομέτρου πριν από το τέλος του έτους, αναμένεται να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία 7.500 νοικοκυριών.

«Πετυχαίνουμε τα ίδια επίπεδα απόδοσης με ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο, πράγμα που σημαίνει διπλάσια παραγωγή σε σύγκριση με τις τυπικές ανεμογεννήτριες», δήλωσε ο Jochen Grossmann, ιδρυτής της εταιρείας ανάπτυξης Gicon με έδρα τη Δρέσδη, στο εργοτάξιο σε δάσος κοντά στην πόλη Σίπκαου.

Καθώς οι εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν την κρύα βροχή, η κατασκευή διπλασίασε το ύψος της μέσα σε λίγες ώρες, καθώς 350 τόνοι χάλυβα ανυψώθηκαν στη θέση τους από τεράστιους κίτρινους γερανούς.

 
1_57.JPG

Το έργο χρηματοδοτείται με 20-30 εκατ. ευρώ μέσω κρατικού οργανισμού

Ο οργανισμός στηρίζει τεχνολογίες αιχμής και θεωρείται από τους υποστηρικτές του ως νέο ορόσημο της πολυετούς ενεργειακής μετάβασης της Γερμανίας.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει κλείσει τους πυρηνικούς σταθμούς της και απομακρύνεται σταδιακά από τον άνθρακα, επιδοτώντας παράλληλα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες πέρυσι παρήγαγαν σχεδόν το 59% της ηλεκτρικής ενέργειας, περίπου το μισό εκ των οποίων μέσω αιολικής ενέργειας.

Ο κ. Grossmann θεωρεί τέτοια έργα ως τον δρόμο προς τα εμπρός αν η φτωχή σε πόρους Γερμανία θέλει να επιτύχει τους στόχους εκπομπών της και να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα από περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις.

«Προς το παρόν, οι μόνες επιλογές μας είναι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια», υποστήριξε.

«Τα αποθέματα άνθρακα εξαντλούνται και η πυρηνική ενέργεια έχει εγκαταλειφθεί. Διαθέτουμε μόνο περιορισμένα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Και αυτή τη στιγμή, με την κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ και όλα τα υπόλοιπα, είναι σαφές ότι δεν είμαστε ανεξάρτητοι ούτε όσον αφορά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο» συμπλήρωσε.

«Ανεμόμυλοι της ντροπής»

Δεν συμμερίζονται όλοι τον ενθουσιασμό του. Το έργο βρίσκεται σε περιοχή-προπύργιο της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), της οποίας οι σκεπτικιστές απέναντι στο κλίμα ηγέτες έχουν καταγγείλει τους μικρότερους «ανεμόμυλους της ντροπής» που ήδη υπάρχουν στην περιοχή του Σίπκαου και σε μεγάλο μέρος της Γερμανίας.

Η απώλεια θέσεων εργασίας στα ανθρακωρυχεία έχει ενισχύσει ακόμη περισσότερο την τοπική στήριξη προς το AfD, το οποίο κέρδισε σχεδόν τις μισές ψήφους εκεί στις περσινές βουλευτικές εκλογές.

Η Birgit Bessin, μέλος του AfD στο περιφερειακό κοινοβούλιο, δήλωσε ότι οι ανεμογεννήτριες επηρεάζουν την τοπική άγρια ζωή και υπέδειξε ότι η πυρηνική ενέργεια θα ήταν καλύτερη εναλλακτική για ηλεκτροπαραγωγή χωρίς εκπομπές.

«Όταν υπάρχουν τόσο θεμελιώδεις επιπτώσεις στους κατοίκους, θα πρέπει να ζητείται η γνώμη τους», είπε, επικαλούμενη αντιδράσεις από κυνηγούς και ένα τοπικό αεροδρόμιο.

Το AfD αναφέρεται επίσης στα μικροπλαστικά που εκπέμπουν οι ανεμογεννήτριες, αν και επιστημονικές μελέτες δεν έχουν εντοπίσει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

2_65.JPG

«Να κερδίσουμε τη στήριξη του κοινού»

Ενώ το AfD αντιτίθεται κατηγορηματικά στην αιολική ενέργεια, η ενός έτους κυβέρνηση της Γερμανίας υπό τον συντηρητικό καγκελάριο Friedrich Merz έχει επίσης εμφανιστεί λιγότερο ενθουσιώδης απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε σχέση με τον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό που περιλάμβανε το κόμμα των Πρασίνων.

Η υπουργός Οικονομίας Katherina Reiche έχει υποσχεθεί ένα κύμα νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο για να αντισταθμίσει τη διακοπτόμενη παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του ενεργειακού κόστους της Γερμανίας, το οποίο είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Η γερμανική οικονομία παραμένει στάσιμη εδώ και χρόνια, εν μέρει λόγω της εκτίναξης των τιμών ενέργειας μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και τη σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ με το Ιράν που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου.

Έξω από τους φράχτες που προστατεύουν το εργοτάξιο στο Σίπκαου, τοπικοί πολίτες έρχονται μερικές φορές για να δουν το έργο, με ορισμένους να εκφράζουν την οργή τους γι’ αυτό, ανέφεραν στελέχη της Gicon.

Ο Klaus Prietzel, ανεξάρτητος δήμαρχος του Σίπκαου, έχει προτείνει την ιδέα να αναλάβει ο δήμος την ανεμογεννήτρια στο μέλλον ώστε να μειωθούν οι λογαριασμοί ενέργειας των κατοίκων.

Οι τοπικές αρχές ήδη μοιράζονται μέρος των κερδών από το υπάρχον αιολικό πάρκο, καταβάλλοντας σε κάθε κάτοικο 80 ευρώ τον χρόνο, συνήθως λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

«Η ιδέα μας ήταν ότι κάθε πολίτης που ζει στον δήμο του Σίπκαου και μπορεί να βλέπει τις ανεμογεννήτριες θα πρέπει επίσης να επωφελείται από αυτές», δήλωσε ο δήμαρχος.

Η Bessin του AfD απέρριψε αυτές τις πληρωμές ως «δωροδοκία», αλλά ο κ. Prietzel υποστήριξε ότι είναι χρήσιμες.

«Περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί στο πλαίσιο ενός λεγόμενου μέτρου ενίσχυσης της αποδοχής» είπε και κατέληξε «Πρέπει να κερδίσεις τη στήριξη του κοινού».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης