Τα οικονομικά της κατασκευής νέων αιολικών πάρκων στην Αυστραλία «γίνονται χειρότερα, όχι καλύτερα», προειδοποίησαν οι εταιρείες ανάπτυξης ορισμένων από τα μεγαλύτερα νέα έργα της Αυστραλίας (reneweconomy.com)
Στελέχη εταιρειών, από παγκόσμιους αναπτυξιακούς φορείς ΑΠΕ έως μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Αυστραλίας, περιέγραψαν μια ζοφερή εικόνα της σημερινής αγοράς μεγάλης κλίμακας αιολικής ενέργειας, σε μια σειρά παρουσιάσεων που πραγματοποιήθηκαν σε δύο ξεχωριστά συνέδρια σε δύο διαφορετικές πολιτείες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Origin Energy, Frank Calabria, δήλωσε ότι το εκτοξευόμενο κόστος κατασκευής νέων υποδομών μεγάλης κλίμακας αποτελεί πρόβλημα για ολόκληρη την οικονομία, αλλά «γίνεται πιο εμφανές» στον ενεργειακό τομέα λόγω της κλίμακας των έργων που πρέπει να υλοποιηθούν.
Στον τομέα των ΑΠΕ, είναι τα αιολικά πάρκα εκείνα που αισθάνονται πιο έντονα την οικονομική πίεση
«Το κόστος ανάπτυξης ενός αιολικού πάρκου σήμερα είναι περίπου 50% υψηλότερο από ό,τι ήταν το 2020», δήλωσε ο Calabria στο συνέδριο του Australian Energy Council στο Σίδνεϊ την Πέμπτη.
«Αιολικά έργα που ήταν χρηματοδοτήσιμα πριν από λίγα χρόνια, τώρα δυσκολεύονται πολύ να ξεπεράσουν το απαιτούμενο όριο. Αυτό είναι πρόβλημα, επειδή η αιολική ενέργεια είναι απαραίτητη για το σύστημα που χτίζουμε».
Η Origin έχει τη δική της εμπειρία από αυτό, με το τεράστιο αιολικό πάρκο Yanco Delta ισχύος 1,45 γιγαβάτ (GW), το οποίο έχει εγκριθεί για κατασκευή στο νοτιοδυτικό τμήμα της Νέας Νότιας Ουαλίας, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει τελική επενδυτική απόφαση.
Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, το Yanco Delta συμπεριλήφθηκε στους 19 νικητές της τελευταίας και μεγαλύτερης δημοπρασίας στο πλαίσιο του κορυφαίου προγράμματος Capacity Investment Scheme (CIS) της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, εξασφαλίζοντας τον τίτλο της μεγαλύτερης δυναμικότητας που απονεμήθηκε σε ένα μόνο έργο στο πρόγραμμα CIS.
Ωστόσο, ο Calabria λέει ότι ακόμη και με τη στήριξη του CIS, η εταιρεία δεν βρίσκεται ακόμη σε θέση να λάβει τελική επενδυτική απόφαση για αυτό που θα είναι το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στο Νότιο Ημισφαίριο.
«Το Capacity Investment Scheme αποτέλεσε μια σημαντική γέφυρα για την ενέργεια, συμβάλλοντας στην κάλυψη του οικονομικού κενού για έργα που η αγορά από μόνη της δεν θα υποστήριζε», δήλωσε στο συνέδριο του Σίδνεϊ.
«Το CIS στηρίζει το δικό μας αιολικό πάρκο Yanco Delta και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό. Όμως ακόμη και με τη στήριξη του CIS, τα οικονομικά της αιολικής ενέργειας παραμένουν δύσκολα. Η πορεία προς μια τελική επενδυτική απόφαση για το Yanco Delta είναι δύσκολη λόγω της κλιμάκωσης του κόστους, ακόμη και με τη στήριξη του CIS, αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στα τελικά βήματα που απαιτούνται για να ληφθεί αυτή η απόφαση», είπε ο Calabria.
«Το πρόβλημά μας δεν είναι η φιλοδοξία, θέλουμε να κατασκευάσουμε αυτές τις υποδομές. Τα έργα υπάρχουν. Η πρόθεση υπάρχει. Το πρόβλημα είναι τα οικονομικά – και η κατάσταση γίνεται χειρότερη, όχι καλύτερη».
Πιο νότια, σε ένα ενεργειακό συνέδριο στην Τασμανία, οι εταιρείες ανάπτυξης αιολικών έργων στο νησιωτικό κρατίδιο επανέλαβαν παρόμοια μηνύματα.
«Αυτή η παρουσίαση συνοδεύεται από προειδοποίηση», αστειεύτηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Acen Australia, David Pollington. «Όποιος δεν του αρέσει η πολλή δουλειά, η απογοήτευση, η ματαίωση και δεν διαθέτει επιμονή, ας φύγει τώρα!»
Η Acen, με έδρα τις Φιλιππίνες, αναπτύσσει τρία μεγάλα αιολικά έργα στην Τασμανία: τα έργα Robbins Island και Jim’s Plain συνολικής ισχύος 900 μεγαβάτ (MW) στο βορειοδυτικό τμήμα της πολιτείας και το North East Wind ισχύος έως 1,2 GW στα βορειοανατολικά.
Ο Pollington λέει ότι το κόστος για τα πλήρως αδειοδοτημένα έργα Robbins Island και Jim’s Plains έχει ήδη φτάσει σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, πολύ πριν ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.
Η κατάσταση αυτή αναμφίβολα έχει επιδεινωθεί από την απομακρυσμένη και περιβαλλοντικά ευαίσθητη τοποθεσία του έργου Robbins Island, γεγονός που έχει ενισχύσει την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και έχει οδηγήσει σε σειρά νομικών προσφυγών.
Όμως, καθώς το έργο πλησιάζει τα 10 χρόνια στη φάση ανάπτυξης, τα κόστη συνεχίζουν να συσσωρεύονται - συμπεριλαμβανομένης της μακράς και περίπλοκης γραμμής μεταφοράς που πρέπει να κατασκευάσει η Acen για να συνδέσει το έργο με το δίκτυο της Τασμανίας - και να διαβρώνουν τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού σχεδίου.
«Δεν έχω πρόβλημα να πω ότι έχουμε δαπανήσει περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του Robbins Island και του Jim’s Plains μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Pollington στο 8ο Ετήσιο Συνέδριο Ενεργειακής Ανάπτυξης της Τασμανίας στο Ντέβονπορτ την Τετάρτη.
«Το επιχείρημα που προβάλλουμε είναι η αξία του έργου και αυτό που προσφέρει στην κοινότητα, στην εταιρεία, μακροπρόθεσμα. Έχουμε υψηλό συντελεστή απόδοσης, ένα από τα καλύτερα αιολικά έργα στα οποία έχω εργαστεί σε αυτή τη χώρα, και μάλιστα και στο εξωτερικό – μέχρι στιγμής, το διοικητικό συμβούλιο με πιστεύει», είπε.
«Όσον αφορά το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε συνεχώς σε διαδικασίες διαγωνισμών, επειδή έχουμε μεγάλα έργα στη Νέα Νότια Ουαλία που σκοπεύουμε να περάσουν στη φάση κατασκευής το 2028 - έργα συνολικής αξίας της τάξης των 6 έως 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Βλέπουμε αυξήσεις τιμών και αυτές θα επηρεάσουν την Τασμανία, ενώ θα είναι επίσης δύσκολο να βρεθεί το απαραίτητο εργατικό δυναμικό για να κατασκευάσει αυτά τα έργα εδώ», δήλωσε ο Pollington.
«Στην Τασμανία, οι υποδομές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλο βαθμό δεν υπάρχουν, επομένως η Acen αναπτύσσει μακρές γραμμές μεταφοράς ώστε να μπορεί να συνδέσει έργα που βρίσκονται στις περιοχές που προσδιορίστηκαν από τον Australian Energy Market Operator ως βασικές ζώνες ανανεώσιμης ενέργειας» συμπλήρωσε.
«Οι μακροπρόθεσμες ροές εσόδων είναι ασαφείς ή ανύπαρκτες. Έχω κατασκευάσει πολλά έργα. Μπορώ να εγγυηθώ ότι καμία τράπεζα δεν πρόκειται να σας εξετάσει αν δεν διαθέτετε μια αξιόπιστη συμφωνία αγοράς παραγωγής, και αυτή πρέπει να είναι χρηματοδοτήσιμη, με αντισυμβαλλόμενο που να διαθέτει πιστοληπτική ικανότητα» πρόσθεσε.
Ο Marc White, κύριος σύμβουλος και COO της Goanna Energy Consulting στην Τασμανία, δήλωσε ότι οι αυξήσεις άνω του 50% στο κόστος κατασκευής έργων αιολικής ενέργειας επηρεάζουν με τη σειρά τους την αγορά συμφωνιών αγοράς ανανεώσιμης ενέργειας και ιδιαίτερα τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις.
«Με βάση όλα τα ζητήματα εφοδιαστικής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην αγορά βλέπουμε τους προμηθευτές να είναι λιγότερο πρόθυμοι να υπογράψουν προϊόντα σταθερής τιμής, οι μεγάλες επιχειρήσεις να αναζητούν βραχύτερης διάρκειας συμφωνίες και οι τράπεζες να γίνονται πολύ νευρικές σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές τιμολόγησης», δήλωσε ο White την Τετάρτη.
«Η προθεσμιακή αγορά [ηλεκτρικής ενέργειας] έχει υποχωρήσει – κυριολεκτικά την περασμένη εβδομάδα είδαμε τις προθεσμιακές τιμές για το 2029 να πέφτουν από τα 103 δολάρια ανά μεγαβατώρα στα 80 δολάρια ανά μεγαβατώρα και, φυσικά, όταν εξετάζεις το κόστος νέων έργων που ξεπερνά τα 100 δολάρια ανά μεγαβατώρα, αυτό δεν προμηνύει κάτι καλό για τη μαζική ανάπτυξη που σχεδιάζουμε.
Μου φαίνεται ότι η αγορά πιστεύει πως θα υπάρξει μια πολύ διαφορετική εικόνα προσφοράς και ζήτησης σε εκείνα τα μελλοντικά χρόνια από ό,τι πίστευε μόλις πριν από μερικούς μήνες», λέει ο White.
«Το πρόβλημα που προκύπτει από αυτό, υποθέτω, είναι ότι οι πελάτες μου παραμένουν εφησυχασμένοι.
Έχουν εξαιρετικές συμφωνίες που κλείσαμε πριν από ένα ή δύο χρόνια στα 60 ή 70 δολάρια ανά μεγαβατώρα και έτσι όταν τους λέω, ξέρετε, αν ενδιαφέρονται για μια δεκαετή συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τιμή άνω των 100 δολαρίων ανά μεγαβατώρα, δεν καταλαβαίνουν γιατί θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο μέλλον.
Και έτσι, δυστυχώς, αυτό που είδαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι ότι το χάσμα μεταξύ των προσδοκιών των αγοραστών για το τι αποτελεί δίκαιη αξία και των προσδοκιών των πωλητών για το τι αποτελεί δίκαιη αξία έχει στην πραγματικότητα διευρυνθεί σημαντικά.».
Ο Andrew Kerley, γενικός διευθυντής ανάπτυξης αιολικών έργων στη GreenPoint Energy (GPE), τη μετονομασμένη αυστραλιανή επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Equis, είχε μια ελαφρώς πιο θετική άποψη, βασισμένη στην εμπειρία της εταιρείας από το προτεινόμενο έργο Bell Bay, ισχύος 224 MW, που συνδυάζει αιολικό πάρκο και σύστημα αποθήκευσης με μπαταρίες κοντά στο George Town, στη βόρεια Τασμανία.
«Μιλάμε για 10 έως και πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη ενός αιολικού πάρκου – για να λάβεις δεσμεύσεις από επενδυτικές επιτροπές και διοικητικά συμβούλια ώστε να δαπανηθούν αυτά τα χρήματα και να διατεθούν όχι μόνο τα κεφάλαια αλλά και οι άνθρωποι που θα εργαστούν σε αυτά τα έργα.
Χρειάζεται να υπάρχει ένα είδος βασικής βεβαιότητας· όλα τα σωστά σήματα που να λένε “ναι, αυτό είναι κάτι πολυετές”», δήλωσε στο συνέδριο TED την Πέμπτη.
«Οι προβλέψεις για το πώς θα μοιάζει η κατάσταση στο μέλλον θα αλλάζουν με τον χρόνο. Θα είναι λανθασμένες σήμερα. Το γνωρίζουμε αυτό - καμία πρόβλεψη που γίνεται τόσο μακριά χρονικά δεν θα αποτυπώσει με ακρίβεια τι θα συμβεί σε μερικά χρόνια.
Αλλά όσο έχουμε σήματα όπως το CIS, όπως η Hydro που είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε συζητήσεις για συμβάσεις αγοράς ενέργειας (PPA) για έργα που δεν είναι πραγματικά έτοιμα να ξεκινήσουν άμεσα αλλά έχουν μια πολύ ξεκάθαρη πορεία, και όλα τα ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία και γνωρίζοντας ότι απομένουν ακόμη μήνες, χρόνια και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που πρέπει να δαπανηθούν από τον φορέα ανάπτυξης για να φτάσει εκεί», είπε.
«Όταν το CIS πρωτοπαρουσιάστηκε, είχε σχεδιαστεί για έργα που ήταν ουσιαστικά έτοιμα για κατασκευή και χρειάζονταν απλώς λίγη βοήθεια για να φτάσουν σε τελική επενδυτική απόφαση.
Το Bell Bay βρίσκεται προφανώς πολύ πριν από αυτό το στάδιο, αλλά η υποστήριξη του CIS σημαίνει ότι όλες οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνεις όπως οι απαιτήσεις για τοπικό περιεχόμενο, οι θέσεις εργασίας σε όλες τις διαφορετικές δημογραφικές κατηγορίες, μπορούμε πραγματικά να πούμε σε όλους τους εργολάβους από την πρώτη ημέρα ότι αυτές είναι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε στο πλαίσιο του CIS».
www.worldenergynews.gr






