AD
Politics & Business

Πέντε προτάσεις-κλειδιά της ΕΛΑΣ - Ριζικές ανατροπές σε ενέργεια, δάνεια, συγκοινωνίες και πανεπιστήμια

Πέντε προτάσεις-κλειδιά της ΕΛΑΣ - Ριζικές ανατροπές σε ενέργεια, δάνεια, συγκοινωνίες και πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο ζήτημα των κόκκινων δανείων. Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ειδικού ταμείου, το οποίο θα αναλαμβάνει την επαναδιαπραγμάτευση των οφειλών των πολιτών με όρους ευνοϊκότερους από αυτούς που προσφέρουν σήμερα τα funds.
Σχετικά Άρθρα

Με ένα πακέτο προτάσεων που φιλοδοξεί να αλλάξει εκ βάθρων τη σχέση κράτους και πολίτη, η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (Ε.Λ.Α.Σ.) παρουσιάζει το πολιτικό της στίγμα ενόψει της διαμόρφωσης του κυβερνητικού της προγράμματος.

Η Μαριζέτα Αντωνοπούλου, στέλεχος της παράταξης και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Τσίπρα, μιλώντας στο ΕΡΤnews Radio 105,8, ανέπτυξε τις πέντε εμβληματικές παρεμβάσεις που -όπως υποστήριξε- σηματοδοτούν μια συνολική αλλαγή φιλοσοφίας στη λειτουργία του κράτους και στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής.


Φθηνότερη ενέργεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.

Η πρόταση της Ε.Λ.Α.Σ. προβλέπει τη δημιουργία ενός σταθερού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας, με τη ΔΕΗ να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους.

Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ένα ελάχιστο επίπεδο ενεργειακής κάλυψης για κάθε νοικοκυριό, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Σύμφωνα με την κα Αντωνοπούλου, το κράτος οφείλει να παρεμβαίνει ενεργά απέναντι στις στρεβλώσεις της αγοράς, προστατεύοντας τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια.


«Ανάσα» για τα κόκκινα δάνεια και την πρώτη κατοικία

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ειδικού ταμείου, το οποίο θα αναλαμβάνει την επαναδιαπραγμάτευση των οφειλών των πολιτών με όρους ευνοϊκότερους από αυτούς που προσφέρουν σήμερα τα funds.

Όπως εξήγησε η κ. Αντωνοπούλου, ο φορέας θα μπορεί να αγοράζει ή να διαχειρίζεται τα δάνεια σε τιμές υψηλότερες από εκείνες που καταβάλλουν τα επενδυτικά κεφάλαια, επιτρέποντας στους δανειολήπτες να αποπληρώνουν μικρότερα ποσά και να προστατεύουν την πρώτη κατοικία τους.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι θα υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση για όσους χαρακτηρίζονται στρατηγικοί κακοπληρωτές.


Δωρεάν συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Μία από τις πιο φιλόδοξες και συζητήσιμες προτάσεις αφορά τη δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στους δύο μεγαλύτερους αστικούς ιστούς της χώρας.

Η Ε.Λ.Α.Σ. θεωρεί ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες αποτελούν κοινωνικό αγαθό και όχι υπηρεσία που πρέπει να επιβαρύνει οικονομικά τον πολίτη.

Σύμφωνα με την κα Αντωνοπούλου, η κατάργηση του εισιτηρίου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για την αύξηση της χρήσης των ΜΜΜ, τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις.

Παράλληλα, τόνισε ότι η πρόταση συνοδεύεται από την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών, καλύτερων δρομολογίων και αξιοπρεπών συνθηκών μετακίνησης για τους επιβάτες.


Νέο μοντέλο εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Σημαντικές αλλαγές προτείνονται και στο εκπαιδευτικό σύστημα, με αιχμή την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων στη σημερινή τους μορφή.

Η πρόταση προβλέπει την καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου ως βασικού μηχανισμού αξιολόγησης των μαθητών, ενσωματώνοντας τις εξετάσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία και περιορίζοντας την πίεση που -όπως υποστηρίζεται- ασκεί το υφιστάμενο σύστημα σε μαθητές και οικογένειες.

Παράλληλα, προτείνεται ένα μοντέλο ελεύθερης πρόσβασης για μεγάλο αριθμό πανεπιστημιακών τμημάτων, στα πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία, ενώ για τις σχολές υψηλής ζήτησης θα προβλέπονται ειδικά ακαδημαϊκά κριτήρια επιλογής.

Κατά την ίδια, οι πέντε αυτές παρεμβάσεις δεν αποτελούν αποσπασματικά μέτρα αλλά μέρος μιας συνολικής πολιτικής αντίληψης για ένα κράτος που δεν λειτουργεί ως «λάφυρο» ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, αλλά ως μηχανισμός προστασίας της κοινωνίας.

«Αλλαγή πολιτικής σημαίνει αλλαγή παραδείγματος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις της Ε.Λ.Α.Σ. στοχεύουν στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα βασικών αγαθών και στη δημιουργία νέων ευκαιριών για τους πολίτες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης