AD
Χρηματιστηριο & Asset Management

J. P. Morgan: Ανεβάζει τους στόχους για τις ευρωπαϊκές μετοχές λόγω ισχυρότερων προοπτικών - Neutral για ΗΒ και ΗΠΑ

J. P. Morgan: Ανεβάζει τους στόχους για τις ευρωπαϊκές μετοχές λόγω ισχυρότερων προοπτικών - Neutral για ΗΒ και ΗΠΑ
Η J.P. Morgan αναθεώρησε προς τα πάνω τους στόχους της για τους βασικούς ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες έως τον Δεκέμβριο του 2026, επικαλούμενη την επιτάχυνση της αύξησης των εταιρικών κερδών και την προοπτική ευρύτερης συμμετοχής των μετοχών στην ανοδική πορεία των αγορών.
 
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αύξησε τον στόχο για τον δείκτη Stoxx 600 στις 680 μονάδες από 630 προηγουμένως, εκτιμώντας περιθώριο ανόδου 7% από το τρέχον επίπεδο των 636 μονάδων.
 
Παράλληλα, αναβάθμισε τον στόχο για τον δείκτη MSCI Eurozone στις 420 μονάδες από 385, γεγονός που συνεπάγεται περιθώριο ανόδου 10% από τις 383 μονάδες όπου βρίσκεται σήμερα, ενώ για τον βρετανικό FTSE 100 αύξησε τον στόχο στις 11.000 μονάδες από 10.300, βλέποντας περιθώριο ανόδου 5% από τις 10.508 μονάδες.
 
Η J.P. Morgan έθεσε επίσης νέο στόχο στις 2.750 μονάδες για τον δείκτη MSCI Europe, που αντιστοιχεί σε δυνητική άνοδο 8% από τις 2.536 μονάδες, καθώς και στις 6.800 μονάδες για τον Euro Stoxx 50, εκτιμώντας περιθώριο ανόδου 9% από τις 6.222 μονάδες.
 
«Αναθεωρούμε τους στόχους μας, εκτιμώντας ότι υπάρχει περαιτέρω ανοδικό περιθώριο της τάξης του 5%-10%», ανέφερε η τράπεζα στην έκθεσή της.
 
Ο προηγούμενος στόχος των 630 μονάδων για τον Stoxx 600, που είχε δημοσιευθεί στις ετήσιες προβλέψεις του περασμένου Νοεμβρίου, προέβλεπε τότε άνοδο 12% και τελικά ο δείκτης κατέγραψε άνοδο 13%, σημειώνοντας μάλιστα νέο υψηλό έτους την προηγούμενη εβδομάδα.
 
Αντίστοιχα, ο στόχος των 385 μονάδων για τον MSCI Eurozone προέβλεπε άνοδο 15%, ενώ ο δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 14% από τότε.
 
Η J.P. Morgan αναβάθμισε επίσης τις προβλέψεις της για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) στην Ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι η οικονομική ανάπτυξη αποκτά δυναμική μετά από τρία χρόνια υποτονικών επιδόσεων. Πλέον προβλέπει αύξηση των κερδών κατά 18% το 2026 και κατά 12% το 2027, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 13% και 10%, αντίστοιχα.
 
Για το Ηνωμένο Βασίλειο, οι αναλυτές αύξησαν την πρόβλεψη για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή το 2026 στο 18% από 8%, ενώ μείωσαν την εκτίμηση για το 2027 στο 5% από 7%.
 
Σύμφωνα με την τράπεζα, ο λόγος τιμής προς κέρδη (P/E) των μετοχών της Ευρωζώνης για τους επόμενους 12 μήνες, ο οποίος διαμορφώνεται σήμερα περίπου στις 15 φορές, αναμένεται τουλάχιστον να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, με πιθανότητα ακόμη και περαιτέρω ανόδου, καθώς υποστηρίζεται από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, τη σταθεροποίηση των αποδόσεων των ομολόγων και τις συγκρατημένες πληθωριστικές προσδοκίες.
 
Σε επίπεδο επιμέρους αγορών, ο δείκτης MSCI Ισπανίας έχει ενισχυθεί κατά 22,3% από τις 24 Νοεμβρίου 2025, ενώ ο MSCI Ιταλίας καταγράφει άνοδο 18,1%. Αντίθετα, ο MSCI Γερμανίας υπολείπεται με κέρδη μόλις 5,4%, γεγονός που η J.P. Morgan αποδίδει εν μέρει στη δυσανάλογα υψηλή έκθεση της γερμανικής οικονομίας στους γεωπολιτικούς και ενεργειακούς κινδύνους.
 
Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική τοποθέτησης, η τράπεζα δηλώνει ότι εξακολουθεί να διατηρεί αυξημένη έκθεση σε μετοχές υψηλής βήτα, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών καταναλωτικών αγαθών, ενώ παραμένει θετική για τους κλάδους των ημιαγωγών, της βιομηχανίας και της εξόρυξης.

Θετική στάση και για τις τράπεζες
 
Θετική είναι επίσης η στάση της απέναντι στις τραπεζικές μετοχές, καθώς εκτιμά ότι ευνοούνται από τη βελτίωση των δεικτών επιχειρηματικής δραστηριότητας και την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης.
 
Αντίθετα, η J.P. Morgan εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλακτική στάση απέναντι στους κλάδους των επιχειρηματικών υπηρεσιών, του λογισμικού και των μέσων ενημέρωσης, ενώ δηλώνει ότι δεν εμφανίζεται πλέον ιδιαίτερα θετική για τις αμυντικές βιομηχανίες, υποστηρίζοντας ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ήδη συστήσει τη μείωση της έκθεσης στον συγκεκριμένο κλάδο μετά τη σημαντική άνοδό του.
 
Σε επίπεδο περιφερειακής κατανομής, η J.P. Morgan διατηρεί σύσταση «overweight» για την Ευρωζώνη, «neutral» για το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ εξακολουθεί να προτιμά τις αναδυόμενες αγορές, στις οποίες επίσης αποδίδει αξιολόγηση «overweight».
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης