Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι κίνδυνοι της κυβερνητικής επιλογής για την ΔΕΗ και οι αντιπραθέσεις σε κορυφαίο επίπεδο

Οι κίνδυνοι της κυβερνητικής επιλογής για την ΔΕΗ και οι αντιπραθέσεις σε κορυφαίο επίπεδο
Πώς οι πωλήσεις μονάδων δημιουργούν αποστάσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών της διαπραγμάτευσης
Η κυβερνητική επιλογή για πώληση λιγνιτικών μονάδων μπορεί θεωρητικά να προσφέρει μια πρώτη δόση ανακούφισης στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενέχει όμως μεγάλα ρίσκα για το ίδιο το εγχείρημα.
Πιά είναι αυτά;
- Πρώτον να χαθούν από την ΔΕΗ καλές και σύγχρονες μονάδες, που θα προτιμηθούν στο market test από τους επενδυτές.
-  Δεύτερον να μην αποδώσει αρκετά το το market test και για τον λόγο αυτό οι Θεσμοί να το παρακάμψουν αφού πάρουν ο,τι επιλέξουν.
Στο επόμενο στάδιο θα προχωρήσουν στις υδροηλεκτρικές, που τόσο συστηματικά προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση.
Για τον λόγο αυτό σύμφωνα με κύκλους της αγοράς θα πρέπει να δοθούν ισχυρά κίνητρα για την εξαγορά των λιγνιτικών.
Το πρώτο έχει να κάνει με τον έλεγχο του κόστους σε επίπεδο εκπομπών Co2 ( επιβαρύνσεων από τις εκπομπές διοξειδίου του Θείου ) σε κοινοτικό επίπεδο για τις μονάδες που θα πουληθούν και το δεύτερο στην υιοθέτηση ΑΔΙ για τις λιγνιτικές.
Ο,τι δηλαδή ισχύει για τις μονάδες φυσικού αερίου σαν αποζημίωση για την ετοιμότητα ενταξής τους στο σύστημα.
Όσον αφορά την αποφυγή επιβαρύνσεων από το διοξείδιο του θείου, αυτό θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί πριν οι μονάδες μεταβιβαστούν.
Αυτά βέβαια ουδείς εγγυάται ότι πρόκειται να τα υιοθετηθούν από τις Βρυξέλλες, θα μπορούσαν όμως να αποτελέσουν  σοβαρά εχέγγυα για την προσέλκυση ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Πάντως το ότι οι επιλογές μειώνονται στα πρώτα market tests με μοναδικό αντικείμενο τις λιγνιτικές, μπορεί να οδηγήσει σε έναν δεύτερο γύρο όπου η ΔΕΗ θα αποδεκατιστεί στην κυριολεξία.
Διότι διαφορετικα θα λειτουργούσε η διαδικασία αν πουλούσε η ΔΕΗ έναν συνδυασμό μονάδων εξ αρχής, οπότε θα εκτονωνόταν η πίεση.
Ετσι θα είχε την πολυτέλεια στην συνέχεια να διατηρήσει πρωτοκλασσάτες μονάδες, έχοντας ικανοποιήσει την προσαρμογή που ζητούν οι Θεσμοί πιο έγκαιρα.
Η όλη εξέλιξη προβληματίζει έντονα την αγορά που προτιμά τις ισορροπημένες λύσεις και δεν θέλει να δει την ΔΕΗ τελικό χαμένο της όλης ιστορίας και αλλότριες δυνάμεις να θέτουν όρους στην ελληνική βιομηχανία και την ελληνική ενεργειακή αγορά.

Διαστάσεις σε κορυφαίο επίπεδο

Και μέσα στο Μαξίμου όμως οι δεύτερες σκέψεις και οι ψύχραιμες αναλύσεις δεν εκφράζουν ικανοποίηση για την διαφαινόμενη συμφωνία στο ενεργειακό.
Η υπόθεση της πώλησης μονάδων είναι εκ των πραγμάτων ένα βαρύ πλήγμα για τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και κυρίως πλήττει τα αριστερά αντανακλαστικά.
Κάποιοι σύμβουλοι μάλιστα επιχειρούν να καταλογίσουν ευθύνες στην δίοικηση της ΔΕΗ για τις επαφές που έκανε με τους θεσμούς όσον αφορά την κατάληξη της διαπραγμάτευσης.
Με αφορμή την εφόρμηση μάλιστα της DG.com( Ευρωπαικής Επιτροπής) στην ΔΕΗ για την διαχείριση της ενεργειακής κρίσης τον περασμένο Ιανουάριο, γίνονται εκτιμήσεις ότι η εξέλιξη αυτή και η επικείμενη τιμωρία αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες πίεσης των πιστωτών για τις πωλήσεις μονάδων.
Οι περίοδοι όμως είναι δύσκολες και η δίοκηση της ΔΕΗ είναι ο βασικός στυλοβάτης της αγοράς παρά την δυσμενή κατάσταση της εταιρίας.
Ο ρεαλισμός και η εμπειρία της τής έχουν επιτρέψει να καταρτίσει σενάρια με πολλές εναλλακτικές παραδοχές, με στόχο να βγάλει την ΔΕΗ από την κρίση και όχι να κάνει πολιτικές που έτσι κι αλλιώς οι Θεσμοί τις έχουν απορρίψει.
Αν η κυβέρνηση δε αποτύχει στο κεφάλαιο που λέγεται ΔΕΗ, τότε οι πολιτικές επιπτώσεις θα είναι ασήκωτες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης