Αφιέρωμα ΑΠΕ

Γιώργος Ρόκας: Ο γεωπολιτικός παράγοντας και το περιβάλλον βασικοί παράμετροι της υπεραξίας των ΑΠΕ

Γιώργος Ρόκας: Ο γεωπολιτικός παράγοντας και το περιβάλλον βασικοί παράμετροι της υπεραξίας των ΑΠΕ
Οι ΑΠΕ πρέπει και οφείλουν να γίνουν μέρος της συνείδησης των πολιτών όχι μόνο της ΕΕ, αλλά και ολόκληρου του κόσμου

Στην αρχές τις δεκαετίας του 1990 οποιαδήποτε αναφορά σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ήταν ένα ευφάνταστο σενάριο και ευσεβής πόθος . Δυστυχώς τότε και ενώ διαφαινόταν αχνά η ανάγκη προς ένα καθαρότερο περιβάλλον με έστω και σταδιακή με αργούς ρυθμούς απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ή συμβατικές μεθόδους παραγωγής ενέργειας, οποιαδήποτε αναφορά σε ΑΠΕ δεν έβρισκε πρόσφορο έδαφος. Μάλιστα, κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι τότε νόμοι προέβλεπαν αποξήλωση των πρώτων Αιολικών Πάρκων μετά την 20ετή σύμβαση με το Σύστημα διασύνδεσης, λόγω ότι δεν θα ήταν απαραίτητα μετά!

Fast Forward στο 2022, και τα πρώτα έργα που δειλά-δειλά δημιούργησαν ένας δύο πρωτοπόροι λειτουργούν ακόμα, παράγοντας την πολύτιμη Πράσινη Ενέργεια, ενώ συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Μιας χώρας, που πλέον έχει υιοθετήσει σε βάθος τις ΑΠΕ και που είναι μέσα στους Ευρωπαϊκούς στόχους FIT-55, που δεν είναι άλλοι από την επίτευξη της μείωσης κατά 55% των ρύπων έως το 2030. Αυτό ευνοεί την Ελλάδα ειδικότερα λόγω δυο βασικών και πολύτιμων παραμέτρων:

Αέρας και Ήλιος. Είμαστε από τις πλέον προνομιακές χώρες από άποψη Αιολικού δυναμικού και από πλευράς Ηλιοφάνειας, και αυτό μας καθιστά από τις πλέον υπεύθυνες χώρες να συνδράμουμε σε αυτή την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Οι λόγοι απλοί. Επιτυγχάνοντας την ολοένα σταδιακή και πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη με την χρήση του ανέμου και του ήλιου, θα καταστούμε στο άμεσο μέλλον, ως η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που θα πρωταγωνιστεί στην χρήση 100% Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Άλλωστε αυτό συνέβη στις 7/10/2022, όταν η Ελλάδα πέτυχε πλήρη ενεργειακή κάλυψη για 5 ώρες(και σε ώρες αιχμής), από ΑΠΕ! Αν αυτό δεν είναι αναφορά ως παράδειγμα επιτυχίας ενάντια στις τότε προβλέψεις στο όχι τόσο μακρινό 1996-1998, τότε δεν γνωρίζω τι άλλο μπορεί να συνεπάγεται πέρα από το προφανές.

Το νόημα των επενδύσεων

Η ενεργειακή κρίση και η απεξάρτηση από συγκεκριμένες πηγές ενέργειας με την εφαρμογή των ΑΠΕ πέρα από γεωπολιτικά οφέλη ενέχουν και το ουσιώδες που δεν είναι άλλο από την προστασία του περιβάλλοντος. Σε μια εποχή πολιτικής και καλώς εννοούμενης ορθότητας, οι επενδύσεις σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, δημιουργούν αυτόματα υπεραξία και μακροπρόθεσμα κέρδη στον κόσμο που ζούμε, στην ουσία της ύπαρξης αυτού, και όχι απαραίτητα σε κέρδη και σε ισολογισμούς εταιρειών, που προφανώς και υπάρχουν και δεν θα πρέπει να είναι σε καμία περίπτωση κατακριτέα. Το αντίθετο μάλιστα θα έλεγα, και εδώ έγκειται η ουσία του θέματος.

Πρέπει να δημιουργηθούν οι βάσεις, τα βασικά σημεία στις επενδύσεις, ώστε να υλοποιούνται αυτές γενικότερα σε ένα πλαίσιο σταθερότητας. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρωτίστως οι επιχειρήσεις των ΑΠΕ και δευτερευόντως τα κράτη, να καταστίσουν σαφείς τους λόγους που υπάρχουν οι ΑΠΕ και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην κοινωνία και στην απαραίτητη πράσινη μετάβαση. Οφείλουμε να δείξουμε με απλά λόγια στην κοινωνία, το πόσο απαραίτητη είναι η προστασία του περιβάλλοντος και τα πραγματικά οφέλη της χρήσης των ΑΠΕ. Για να το κάνω πιο απλό: Πόσοι πραγματικά γνωρίζουν το πραγματικό κόστος ενέργειας από ΑΠΕ (τελική τιμή σε καταναλωτή), σε σχέση με τις συμβατικές μορφές ενέργειας;

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στον λιγνίτη. Ακόμα και εάν σήμερα υπάρχει μια μικρή, έστω αμελητέα οπισθοδρόμηση και αυτή συμβαίνει καθαρά για συγκυριακούς λόγους, το μέλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις ΑΠΕ και τις καθαρές μορφές ενέργειας.

344_1.jpg


Η R Energy 1, μέσα από την παρουσία της καθώς και ένα ρεαλιστικό επενδυτικό πλάνο, ακολουθεί ακριβώς αυτή την φιλοσοφία ανάπτυξής της, και φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο σε αυτή την προσπάθεια επενδύοντας σε νέα έργα, ενώ στοχεύει στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της. Το 2022 προχώρησε σε δυο κομβικές κινήσεις με την εξαγορά πολλών Φ/Β πάρκων σε λειτουργία και αρκετών έργων υπό κατασκευή, ενώ προχωρά και στην ανάπτυξη Αιολικού Πάρκου εντός του 2023, ενώ τα λειτουργούντα έργα της προσφέρουν καθημερινά στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας καθαρή και φθηνή ενέργεια.

Συνοψίζοντας, οι ΑΠΕ έχουν αρκετό δρόμο μπροστά τους. Πρέπει και οφείλουν να γίνουν μέρος της συνείδησης των πολιτών όχι μόνο της ΕΕ, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, ώστε να επικρατήσουν με σεβασμό στην κοινωνία, με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά το κυριότερο με σωστό χωροταξικό πλάνο και να υπάρξει μια ειλικρινή σχέση μεταξύ επιχειρήσεων-κοινωνίας-κράτους που σκοπός της θα είναι η κατανόηση των πολλαπλών οφελών των ΑΠΕ.

Προβλήματα σαφώς και υπάρχουν, με κυριότερο αυτό της αποθήκευσης, που σταδιακά πρέπει να εξαλειφθεί κυρίως με την ενίσχυση των επιδοτήσεων από την ΕΕ, ώστε να μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταστεί ανταγωνιστικό το κόστος της, και έτσι να υπάρξει η δυνατότητα πλήρους εφαρμογής της σε μεγάλο βαθμό και σε προσιτή τιμή, ώστε να εφαρμοστεί σε όλα τα έργα ΑΠΕ.

Μόνο έτσι οι ΑΠΕ πλέον θα αποτελούν, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, την κύρια πηγή ενέργειας, που δεν θα είναι για λίγες ώρες, αλλά για την πλειονότητα των ημερών κάθε έτους.

*Ο Γ. Ρόκας είναι Πρόεδρος και ιδρυτής της R Energy 1

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης