Αφιέρωμα ΑΠΕ

Νίκος Παπαπέτρου: Ο ρόλος της ηλιακής ενέργειας για μια επιτυχή ενεργειακή μετάβαση

Νίκος Παπαπέτρου: Ο ρόλος της ηλιακής ενέργειας για μια επιτυχή ενεργειακή μετάβαση
H MYTILINEOS συνεχίζει να επεκτείνεται δυναμικά στον τομέα των έργων ηλιακής ενέργειας και να εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιό της και στις 5 ηπείρους

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν το μέλλον της ενεργειακής μετάβασης, παράλληλα με την αποτελεσματική εξοικονόμηση ενέργειας. Μια φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια και οικονομικά προσιτή, ειδικά στο σημερινό πλαίσιο με τις υψηλές τιμές και την συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση. Καθώς η ζήτηση για «πράσινα» έργα έχει αυξηθεί, η ανάγκη τώρα είναι πιο επείγουσα από ποτέ.  

Ωστόσο, η πρόκληση είναι η παροχή αδιάλειπτης ενέργειας, χωρίς διακοπές και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας – μία ανάγκη που καλύπτεται με τα σύγχρονα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, που θεωρούνται ευρέως αναπόσπαστο μέρος της επιτυχούς ενεργειακής μετάβασης.

Η MYTILINEOS πρωτοπορεί και σε αυτό το κομμάτι με τα συστήματα μπαταριών BESS που υποστηρίζουν την αυξημένη διείσδυση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, παρέχοντας βοηθητικές υπηρεσίες απαραίτητες για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της σταθερότητας του δικτύου.

Ο Τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) της MYTILINEOS έχει κατασκευάσει με επιτυχία έργα αποθήκευσης ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιταλία, την Ισπανία και την Αυστραλία και ο στόχος είναι να επεκταθεί σε περισσότερες χώρες, φτάνοντας τα 1,5 GW, εδραιώνοντας τη θέση της ως κορυφαίος κατασκευαστής συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη.


5555_1.jpg


Παράλληλα, η MYTILINEOS συνεχίζει να επεκτείνεται δυναμικά στον τομέα των έργων ηλιακής ενέργειας και να εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιό της και στις 5 ηπείρους. Η συνολική δυναμικότητα του χαρτοφυλακίου RSD διεθνούς εμβέλειας του Τομέα RSD της MYTILINEOS ανέρχεται σήμερα σε περίπου 2.396 MW εκ των οποίων:

  • 123 MW σε λειτουργία
  • 829 MW είναι υπό κατασκευή
  • 444 MW είναι έτοιμα προς κατασκευή (RTB) ή αναμενόμενα RTB μέσα στους επόμενους 6 μήνες

Εκτός από τα παραπάνω, το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει επίσης μια σειρά έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, με ισχύ περίπου 3,7 GW.

Για εμάς, στη MYTILINEOS, οι ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης προκύπτουν από την ισχυρή ζήτηση για έργα στο ευρύτερο φάσμα της ηλιακής ενέργειας. Έτσι, η εταιρεία  επικεντρώνεται και στην κατασκευή της δικής της πλατφόρμας ανάπτυξης έργων, εκτός και σε έργα για τρίτους. Η πλατφόρμα BOT - Build, Operate & Transfer είχε συνολική δυναμικότητα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, περίπου  6 GW, σε διάφορα στάδια ωριμότητας. Εντός του 2ου εξαμήνου 2022, αναμένεται να συναφθούν σημαντικές συμφωνίες για την πώληση φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 450MW, οδηγώντας τον Τομέα RSD σε νέα επίπεδα κερδοφορίας, σημαντικά υψηλότερα από τα προηγούμενα έτη.

Αν και το 2022 ξεκίνησε με ένα οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον γεμάτο αβεβαιότητες, η MYTILINEOS έχει ήδη θέσει τις βάσεις για την επίτευξη ιστορικά υψηλών οικονομικών επιδόσεων, μέσω συνεχών επενδύσεων που δημιουργούν αξία όχι μόνο για τους μετόχους αλλά και για τις οικονομίες όπου  δραστηριοποιείται. Εξάλλου, το management της εταιρείας έχει αποδείξει σε πλείστες περιπτώσεις την ικανότητα να του να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις, με βασικό χαρακτηριστικό τη δυνατότητα να διαβάζει τις εξελίξεις έγκαιρα, να προσαρμόζεται και να θωρακίζεται, αλλά και να εξελίσσεται η ίδια, καθώς γνώρισμα της είναι η διορατικότητα και η ευελιξία της.

*Ο Νίκος Παπαπέτρου είναι Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας της εταιρείας MYTILINEOS

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης