Τελευταία Νέα
Αφιέρωμα ΑΠΕ

Aριστοτέλης Χαντάβας: Οι ΑΠΕ «κλειδί» για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας - Τα αναγκαία βήματα

Aριστοτέλης Χαντάβας: Οι ΑΠΕ «κλειδί» για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας - Τα αναγκαία βήματα
Με τον ήλιο και τον άνεμο στο πλευρό της, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τη δική της ενεργειακή ανεξαρτησία

Με πολυπόθητο φως στην άκρη του… τούνελ της οξύτατης ενεργειακής κρίσης που έχει ξεσπάσει εδώ και λίγους μήνες στην Ευρώπη μοιάζουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που βρίσκονται στην προμετωπίδα της προσπάθειας των ευρωπαϊκών αρχών για ενεργειακή ανεξαρτησία.

Σε αυτή τη συγκυρία η Ελλάδα διαθέτει ένα μεγάλο ατού: το άφθονο δυναμικό ΑΠΕ ή αλλιώς τον ήλιο και τον άνεμο, που στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς ενέργειας μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμα εργαλεία για ένα ανεξάρτητο, σταθερό και με προσιτές τιμές για τον τελικό καταναλωτή ενεργειακό σύστημα. Άλλωστε, οι ενεργειακές αυτές πηγές δεν επηρεάζονται από γεωπολιτικές αστάθειες και εντάσεις, όπως συμβαίνει με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο κανενός.

Με τον ήλιο και τον άνεμο στο πλευρό της, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τη δική της ενεργειακή ανεξαρτησία, αποτελώντας μάλιστα παράδειγμα για την Ευρώπη στη χρήση των ΑΠΕ. Υπό αυτό το πρίσμα δεν θα μπορούσε να είναι καταλληλότερη η στιγμή για έμπρακτα βήματα, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, με σταθερό στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη διασφάλιση προσιτών τιμών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

0_18.JPG

 

Ο ρόλος της Enel Green Power

Η Enel Green Power είναι έτοιμη να ηγηθεί της πορείας προς την πλήρη χρήση της πράσινης ενέργειας και να λειτουργήσει ως καταλύτης στην αναγκαία επίσπευση της μετάβασης στις εγχώριες ΑΠΕ. Κλείνοντας 14 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, η Enel Green Power διαθέτει την τεχνογνωσία για την κατασκευή νέων έργων ΑΠΕ, κατέχοντας ηγετικό ρόλο στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, και συνολικά 481,7 MW εγκατεστημένης ισχύος σε αιολικά, υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά έργα στη χώρα.

Οι επενδυτικές της κινήσεις άλλωστε καταδεικνύουν πως έχει ήδη προεξοφλήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ΑΠΕ για το επόμενο διάστημα, αλλά και τη μεγάλη ευκαιρία που θα σηματοδοτήσουν για τη χώρα. Με δρομολογούμενες επενδύσεις σε ΑΠΕ άνω των 2,5GW για τα επόμενα χρόνια, δείχνει εμπράκτως ποια είναι η αποστολή της: η μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, με πλήρη απανθρακοποίηση.

Την ίδια στιγμή η Enel Green Power διευκολύνει την ομαλή ενεργειακή μετάβαση των επιχειρήσεων σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών, προσφέροντας αξιόπιστες, ανταγωνιστικές, εξατομικευμένες ενεργειακές λύσεις μέσω των ΑΠΕ. Μία από τις λύσεις αυτές είναι τα πράσινα PPAs, τα διμερή συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και τελικών καταναλωτών, μέσω των οποίων οι επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση στις δυνατότητες που προσφέρει η πράσινη βιώσιμη ενέργεια, ενώ καταναλωτές και παραγωγοί επωφελούνται από τα πλεονεκτήματά της. Με την προσαρμογή των πράσινων PPAs στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, που θα συνοδευτεί από τις απαραίτητες αλλαγές του ρυθμιστικού πλαισίου, τα εν λόγω συμβόλαια μπορούν να αποτελέσουν βιώσιμη λύση για ένα σταθερό πλαίσιο τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και ένα σταθερό περιβάλλον ανάπτυξης νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Τα επόμενα βήματα για ταχύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία

Πώς μπορούμε όμως να πετύχουμε την ταχύτερη και ασφαλέστερη διείσδυση των ΑΠΕ στην Ελλάδα και συνακόλουθα την ενεργειακή της ανεξαρτησία; Προχωρώντας ως εξής:

  • Αναβαθμίζοντας και ενισχύοντας τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς, ώστε να διευρυνθεί η διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα. Χωρίς την απαραίτητη αύξηση της χωρητικότητας των δικτύων, το επιθυμητό ποσοστό αύξησης των ΑΠΕ δεν μπορεί να επιτευχθεί. Γι’ αυτό η αναβάθμιση των δικτύων θα πρέπει να αποτελέσει επένδυση προτεραιότητας, ενώ βαρύνουσα σημασία θα πρέπει να δοθεί και στην ψηφιοποίησή τους.
  • Ανανεώνοντας εκ βάθρων τον εξοπλισμό των υφιστάμενων ΑΠΕ, ώστε να αυξηθεί σημαντικά η παραγόμενη ενέργεια. Το repowering αυτό είναι απαραίτητο τόσο για τα αιολικά όσο και για τα φωτοβολταϊκά έργα. Πολλά από τα σημερινά αιολικά έργα, αν και βρίσκονται σε σημεία ιδανικού αιολικού δυναμικού, δεν έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησής του στο μέγιστο βαθμό εξαιτίας ανεμογεννητριών παλιάς τεχνολογίας, μικρότερης εγκατεστημένης ισχύος και χαμηλού βαθμού απόδοσης, καθώς και γερασμένου εξοπλισμού. Την ίδια ώρα τα φωτοβολταϊκά έργα στην πλειονότητά τους παράγουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με τις δυνατότητές τους βάσει της σημερινής διαθέσιμης τεχνολογίας.
  • Επιτυγχάνοντας την υβριδοποίηση, δηλαδή τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνολογιών ΑΠΕ, ώστε να βελτιωθούν η χρήση δικτύου και το προφίλ παραγωγής. Τα οφέλη της υβριδοποίησης των ΑΠΕ, που έχει μάλιστα χαμηλότερο κόστος επένδυσης, είναι πολλά: βελτιστοποιείται η χρήση του δικτύου, αυξάνεται ο ετήσιος συντελεστής χωρητικότητας, σταθεροποιείται η ισχύς εξόδου και τα έργα καθίστανται ελεγχόμενα και κατανεμημένα.''

 04_2.JPG


Ενεργειακός μονόδρομος οι ΑΠΕ με τις «ευλογίες» της ΕΕ

Οι ΑΠΕ αποτελούν μονόδρομο για την έξοδο από το ενεργειακό αδιέξοδο που βιώνουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόσφατα εξαγγελθέν πακέτο REPowerEU με πυλώνες τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, την εξοικονόμηση ενέργειας και την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, δείχνει το δρόμο για ένα διαφορετικό ενεργειακό μέλλον, όπου οι ΑΠΕ θα διαμορφώνουν τα δεδομένα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο νέος ευρωπαϊκός δεσμευτικός στόχος των ΑΠΕ για το 2030 αυξήθηκε στο 45%, ενώ υιοθετήθηκε, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ηλιακή Ενέργεια, με στόχο την εγκατάσταση 600 GW φωτοβολταϊκών συστημάτων έως το 2030.

Η Enel Green Power με την τεχνογνωσία, την καινοτομία και την τεράστια εμπειρία της είναι εδώ, για να διευκολύνει και να επισπεύσει την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών. Οι ΑΠΕ συνιστούν το μέλλον του νέου ενεργειακού μείγματος της Ελλάδας και μπορούν να την κρατήσουν ασφαλή στην ενεργειακή «τρικυμία», διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιώσιμη, «πράσινη» ανάπτυξη.

*Ο Αριστοτέλης Χαντάβας είναι Πρόεδρος Solar Power Europe και επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης