Τελευταία Νέα
Αφιέρωμα ΑΠΕ

Άγης Βερούτης: Πόλεμος και Ενέργεια

Άγης Βερούτης: Πόλεμος και Ενέργεια
Χωρίς ενεργειακή αυτάρκεια καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να διασφαλιστεί ούτε καν μεσοπρόθεσμα

Πολλοί μιλάνε στις Βρυξέλλες και στα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ στα τελευταία χρόνια για την Πράσινη Ανάπτυξη, μεταξύ αυτών και 16ετείς μαθήτριες χωρίς επίγνωση του πραγματικού κόσμου. Βασική προϋπόθεση της Πράσινης Ανάπτυξης, είναι η ύπαρξη Ανάπτυξης: με ύφεση ούτε πράσινη ούτε άλλο χρώμα ανάπτυξης μπορεί να έχει καμία οικονομία.

- Χωρίς το βασικό υπόβαθρο μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας δεν μπορεί να εξειδικευτεί σε πράσινη ανάπτυξη μια επερχόμενη ύφεση. 

- Χωρίς αμυντική αυτάρκεια καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα από επιβουλές αντιπάλων. 

- Χωρίς ενεργειακή αυτάρκεια καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να διασφαλιστεί ούτε καν μεσοπρόθεσμα!

Μόνη της η Ινδία προσθέτει τις εκπομπές διοξειδίου όσο μιας Ελλάδας το χρόνο. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι νομοθετούντες στις Βρυξέλλες και τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ (άρα οι ευρωπαίοι επαγγελματίες πολιτικοί εν γένει) μάλλον έχουν τόση γνώση περί οικονομίας, βιομηχανίας και ενεργειακής ασφάλειας όσης έχει ένας μανάβης περί υψηλής πολιτικής...

Οι στρατηγικές αποφάσεις της Ευρώπης ελάχιστο χρόνο πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, να νομοθετήσει δεσμεύσεις για Net-zero Emissions χωρίς προηγουμένως να αναπτύξει ανεξάρτητες υποδομές για ένα ανθεκτικό ηλεκτρικό δίκτυο με εξασφαλισμένο φορτίο βάσης, είναι βέβαιο ότι ήταν πρώιμες και λανθασμένες. Ήταν αφελείς. Πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να βρεθούν εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι χωρίς εγγυημένη παροχή ηλεκτρισμού, με όσα αυτό συνεπάγεται για τις οικονομίες της Ευρώπης.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις προς την Ρωσία για την μακροπρόθεσμη οικονομική και ενεργειακή απομόνωσή της από τις δυτικές αγορές την έχουν ωθήσει να ανοίξει σημαντικές συναλλαγές με την Ασία και άλλες αγορές εκτός ΕΕ. Μετά τον περασμένο Φεβρουάριο η Ρωσία υπέγραψε 30ετές συμβόλαιο με την Κίνα για εξαγωγές φυσικού αερίου αξίας €115 δις!

Ώσπου να καταφέρει να λύσει η Ευρώπη το ζήτημα παροχής φτηνού LNG για την επόμενη 20ετία, για τις ενεργειακές ανάγκες της οικονομίας και των πολιτών της κατά την ενεργειακή “μετάβαση” σε Net-zero τεχνολογίες, αναμένεται ότι θα χειροτερέψουν πάρα πολύ τα πράγματα για τους Ευρωπαίους πριν βελτιωθούν. Είναι αναμενόμενο ότι όχι μόνο θα κρυώσουν αλλά και θα πεινάσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, ενώ θα αποβιομηχανοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό η Ευρωπαϊκή Ένωση ως αποτέλεσμα αυτής της αφελούς στρατηγικής επιλογής των γραφειοκρατών των Βρυξελλών με την σύμφωνη γνώμη των αρχηγών των ευρωπαϊκών κρατών της ΕΕ.

Ο ορίζοντας 20ετίας για την ενεργειακή μετάβαση αρχικά με εξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο και στην συνέχεια με εξάρτηση από Κινεζικές τεχνολογίες και πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στα φωτοβολταϊκά και ηλεκτρικά οχήματα που θέλει η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία προκαλούν ίσως περισσότερες ανησυχίες στους νουνεχείς για την ανασφάλεια που θα επέλθει δια των επιλογών αυτών.

Είναι σημαντικό για την επιβίωση της Ενωμένης Ευρώπης, σε σύντομο χρόνο να επαναξιολογηθούν οι λανθασμένες επιλογές που την οδήγησαν στη σημερινή επιδεινούμενη κατάσταση στον μεσοπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό της, για να αποφευχθεί η πλήρης αποβιομηχανοποίηση βασικών τομέων της Ευρωπαϊκής οικονομίας με την παρεπόμενη φτωχοποίηση των πληθυσμών της.

Εκτός του ενεργειακού κινδύνου που η ίδια η ΕΕ έβαλε τον εαυτό της με την απότομη στροφή από λιγνιτικά και πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού, θα πρέπει να δει σοβαρά και την αμυντική της αυτάρκεια. Με την μεταφορά της αμυντικής έμφασης των ΗΠΑ προς την Ασία, η Ευρώπη συνεχίζει εν πολλοίς να εξαρτάται από τις ΗΠΑ για την άμυνά της. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τα χρήματα που (δεν) έχει επενδύσει στην άμυνα της Ουκρανίας, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ήδη βάλει περισσότερα από €50 δις και η Ευρώπη έχει βάλει περί τα €15 δις ως τώρα. Αυτό μάλιστα είναι περισσότερο περίεργο λόγω του γεγονότος ότι το ΑΕΠ της Ευρώπης ξεπερνάει τα €15 τρισεκατομμύρια. Μοιάζει με αδυναμία αντίληψης των Βρυξελλών παρά τσιγκουνιά.

Η Ευρώπη είναι λοιπόν ένα μπλοκ εθνικών κρατών με (ως τώρα) τεράστιο πλούτο, στης οποίας τα σύνορα μαίνεται ένας πόλεμος που απειλεί να έχει ακόμη και πυρηνική κατάληξη ενώ είναι νομοτελειακό ότι θα παραμείνει σε εμπόλεμη κατάσταση για αρκετά χρόνια.

Ταυτόχρονα, με τις αποφάσεις του συλλογικού οργάνου της ΕΕ, νομοθετήθηκε ενεργειακή ανασφάλεια και εξάρτηση είτε από Ρωσικό φυσικό αέριο στο άμεσο μέλλον, είτε από Κινεζική τεχνολογία και πρώτες ύλες (φωτοβολταϊκά, Λίθιο, Σπάνιες Γαίες) μεσοπρόθεσμα.

Το μπλοκ εθνικών κρατών της Ε.Ε. είναι βέβαιο ότι επί του παρόντος αδυνατεί να υπεραμυνθεί του εαυτού του στην νέα Πολυ-πολική Παγκόσμια Ισορροπία Ισχύος που δημιουργείται, αλλά και πάλι προτιμάει να επενδύσει τα χρήματα που (ακόμα) διαθέτει σε πρόσθετες γραφειοκρατίες, επιδόματα και συντάξεις, παρά στην ενεργειακή και αμυντική του αυτάρκεια.

Οψόμεθα.

*Ο Άγης Βερούτης είναι μηχανολόγος - επιχειρηματίας και αρθρογράφος για θέματα οικονομίας - γεωπολιτικής

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης