Χρηματιστήριο & Αγορές

Morgan Stanley: Φθηνές οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αξίζουν θέση overweight

Morgan Stanley: Φθηνές οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αξίζουν θέση overweight
«Ταύρος» η Morgan Stanley για τις ελληνικές μετοχές...
Νέα ψήφος εμπιστοσύνης για το ελληνικό χρηματιστήριο από τη Morgan Stanley, η οποία διατηρεί τη σύσταση «overweight» για τις ελληνικές μετοχές, τις οποίες θεωρεί φθηνές και ως εκ τούτου καλεί τους επενδυτές να «τις προσέξουν περισσότερο».
Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά κάνει στις ελληνικές τράπεζες που εκτιμά ότι λόγω των επιτοκιακών αυξήσεων αναμένεται να αυξήσουν την κερδοφορία τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, η Ελλάδα θα λάβει αναπτυξιακή ώθηση από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μέχρι τώρα η χώρα μας έχει λάβει περί τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 5,75 είναι δάνεια και 5,34 είναι επιχορηγήσεις.
Επίσης, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ελληνική οικονομία το 2023 αναμένεται να εμφανίσει το τρίτο μεγαλύτερο ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξάνονται θεαματικά.
1_226.JPG
Σε αυτό το μακροοικονομικό περιβάλλον, όπως επισημαίνει ο επενδυτικός οίκος, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει υπεραποδώσει περίπου 22% τους τελευταίους οκτώ μήνες σε σύγκριση με τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών, ενόψει και της αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας μας.
Το σημείο εκκίνησης της αποτίμησης έχει σημασία, καθώς οι αγορές τύγχαναν διαπραγμάτευσης με όρους NTM (επόμενοι 12 μήνες) P/E σ<10x και στην αρχή του ράλι απέδωσαν τις υψηλότερες αποδόσεις.
δφ_1.JPG
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, μετά από ένα βραχυπρόθεσμο sell-off, η Ελλάδα ανέκαμψε έναντι των αναδυόμενων αγορών (EM) ανακτώντας τις απώλειές της έναντι της Ευρώπης και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης τον Μάιο.
Η τάση που εμφανίζουν τα κέρδη στην Ελλάδα ξεπερνούν εκείνα των αναδυόμενων αγορών, της Ευρώπης και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Σε απόλυτους όρους, οι εκτιμήσεις των κερδών της Ελλάδας για το 2023 και το 2024 εμφανίζουν ανοδική πορεία.
Βασικοί παράγοντες των θετικών αναθεωρήσεων των κερδών της Ελλάδας ήταν οι τράπεζες (υψηλή ευαισθησία στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ), τα υλικά και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
4_82.JPG
Σε κάθε περίπτωση, λέει η Morgan Stanley, οι ελληνικές μετοχές παραμένουν φθηνές…
Πιο συγκεκριμένα, με όρους P/E, για τους επόμενους 12 μήνες τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στο 7,7x εξακολουθώντας να είναι 1,1 τυπική απόκλιση χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Ο δείκτης της μερισματικής απόδοσης (DY) της Ελλάδας έχει απομακρυνθεί από την πρόσφατη κορύφωσή του και βρίσκεται τώρα στο 4,9% ή 1,4 τυπική απόκλιση υψηλότερα από τον μέσο όρο του.
Ο δείκτης P/BV της Ελλάδας είναι υψηλότερος έναντι του ιστορικού στη μία φορά, ο οποίος εξηγείται από την ταχεία ανάκαμψη της χώρας.
O δείκτης ROE είναι στο 12,5%, πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο.
δα.JPG



Πηγή:ww.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης