AD
Χρηματιστηριο & Asset Management

Γιατί ανησυχούν οι «παίκτες» των αμυντικών μετοχών; (investing.com)

Γιατί ανησυχούν οι «παίκτες» των αμυντικών μετοχών; (investing.com)
Παρά την υπόσχεση για σημαντική αύξηση των ομοσπονδιακών αμυντικών δαπανών, οι επενδυτές χαρακτήρισαν την κίνηση ως υπερβολική κρατική παρέμβαση σε έναν κλάδο όπου οι αποδοχές κινούνται σε επίπεδα αντίστοιχα με άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες
Οι επενδυτές σε αμυντικές εταιρείες εκφράζουν ανησυχία ότι η εκτελεστική εντολή του Λευκού Οίκου για περιορισμό των αποδοχών των CEO, των μερισμάτων και των επαναγορών μετοχών θα μπορούσε να μειώσει τις αποδόσεις για τους μετόχους και να δυσκολέψει τις εταιρείες να προσελκύσουν τα καλύτερα στελέχη.

Στις 7 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέδωσε εντολή που απαγορεύει στους αμυντικούς εργολάβους να καταβάλουν μερίσματα ή να επαναγοράζουν μετοχές «μέχρι να μπορέσουν να παραδώσουν ένα ανώτερο προϊόν, στην ώρα του και εντός προϋπολογισμού». Παράλληλα, ο Τραμπ όρισε ότι οι ετήσιες αποδοχές των CEO δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 εκατ. δολάρια.

Παρά την υπόσχεση για σημαντική αύξηση των ομοσπονδιακών αμυντικών δαπανών, οι επενδυτές χαρακτήρισαν την κίνηση ως υπερβολική κρατική παρέμβαση σε έναν κλάδο όπου οι αποδοχές κινούνται σε επίπεδα αντίστοιχα με άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες. 

Όπως επισημαίνει ο Ντέιβιντ Σάουερμπι, διευθύνων σύμβουλος της Ancora Advisors, «στη μεγάλη εικόνα η αύξηση των αμυντικών δαπανών είναι βήμα μπροστά, όμως η μικροδιαχείριση της κατανομής κεφαλαίου είναι τρία τέταρτα βήματος πίσω». Υπογραμμίζει δε ότι η προσέγγιση Τραμπ ενδέχεται να οδηγήσει τα κορυφαία στελέχη σε άλλους κλάδους και να παραμορφώσει την αξία για τους μετόχους.

Σύμφωνα με τον Τσαρλς Λίμπερμαν της Advisors Capital Management, η εντολή υποδηλώνει ότι οι εταιρείες κρατούν κεφάλαια για να πληρώνουν μετόχους και στελέχη αντί να επενδύουν σε εργοστάσια, αν και το πραγματικό πρόβλημα είναι η έλλειψη επαρκών παραγγελιών για να δικαιολογηθεί η αύξηση των επενδύσεων. 

Όπως σημειώνει, οι εταιρείες διαθέτουν ήδη αρκετά μετρητά για την κατασκευή νέων μονάδων, ακόμη και με τα τρέχοντα επίπεδα πληρωμών.

Η εντολή Τραμπ έρχεται μετά από άλλες πιέσεις σε δημόσιες εταιρείες, όπως η συμμετοχή του κράτους κατά 10% στη Intel.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι «όλοι οι αμυντικοί εργολάβοι πρέπει να προτεραιοποιούν την έγκαιρη παράδοση όπλων στους στρατιώτες μας αντί για επαναγορές μετοχών, υπερβολικά μερίσματα και φουσκωμένες αμοιβές στελεχών».

Ο διευθύνων σύμβουλος της RTX, Κρίστοφερ Κάλιo, διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι η εταιρεία παραμένει δεσμευμένη στο μέρισμα, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να καλύψει ταυτόχρονα και τις επενδύσεις για την εκπλήρωση των τρεχουσών και μελλοντικών παραγγελιών.

Αντίστοιχα, η Northrop δεν προγραμματίζει επαναγορές μετοχών και θα επανεξετάσει το σχέδιο μερισμάτων όταν συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο τον Μάιο.

Ιστορικά, πολλές κορυφαίες αμυντικές εταιρείες πλήρωναν μερίσματα ακόμη και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ το Πεντάγωνο, ως κύριος πελάτης, ασκεί σημαντική επιρροή μέσω των συμβάσεων στην κατανομή κεφαλαίου. 

Ο σύμβουλος αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας, Ρίτσαρντ Αμπολαφία, επισήμανε ότι ο περιορισμός των μερισμάτων θα πλήξει δυσανάλογα τις παλαιότερες, πιο καθιερωμένες εταιρείες, ενώ παράλληλα θα ωφελήσει νεότερους παίκτες που δεν πληρώνουν μερίσματα ή δεν κάνουν επαναγορές μετοχών.

Όσον αφορά τις αποδοχές, η μεσαία αμοιβή των CEO σε δέκα από τους μεγαλύτερους δημόσιους αμυντικούς εργολάβους ήταν 19 εκατ. δολάρια το 2024, επίπεδα συγκρίσιμα με άλλες μεγάλες εταιρείες, περίπου 2 εκατ. περισσότερα από τον μέσο όρο των εταιρειών του S&P 500. 

Στην ίδια περίοδο, το ποσοστό μερισμάτων και επαναγορών σε σχέση με τα καθαρά κέρδη κυμαινόταν από 72% έως 250%, ενώ η Boeing, που ακόμη ανακάμπτει από τα προβλήματα του 737 Max, πλήρωσε ελάχιστα μερίσματα και δεν έκανε επαναγορές. Οι 500 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ κατά μέσο όρο πλήρωσαν το 87% των καθαρών τους κερδών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης

`