Τελευταία Νέα
Απόψεις

Η Ευρώπη χρειάζεται μια Πράσινη Τράπεζα, για να υλοποιήσει την Πράσινη Συμφωνία- Της Esm. Colombo

Η Ευρώπη χρειάζεται μια Πράσινη Τράπεζα, για να υλοποιήσει την Πράσινη Συμφωνία- Της Esm. Colombo
Άρθρο της Esmeralda Colombo από το Energypost e.u.
Τρία χρόνια μετά, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία παραμένει ανεκπλήρωτη ως μακροπρόθεσμο όραμα για την απαλλαγή της Ευρώπης από τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050, λέει η Esmeralda Colombo στηνυποστηρίζει άρθρο της EIEE. Για να δώσει νέα ώθηση, στην ομιλία αυτής της εβδομάδας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, η Πρόεδρος της EC Ursula Von der Leyen σκιαγράφησε ένα Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας για την επιδότηση της βιομηχανίας καθαρών τεχνολογιών και τον ανταγωνισμό με τον υπόλοιπο κόσμο, ιδίως τις ΗΠΑ και την Ταμείο Κυριαρχίας της ΕΕ για την εξισορρόπηση των επιπτώσεων τυχόν χαλάρωσης των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις εντός της ΕΕ.

Ποια είναι τα προβλήματα της Ευρώπης, και πως θα βοηθούσε ένα πενταετές σχέδιο για μια νέα Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πράσινη Τράπεζα;

Όλα αυτά δείχνουν την έλλειψη ικανότητας της ΕΕ να παρέχει πράσινη χρηματοδότηση σε περιφερειακό και κοινοτικό επίπεδο, μέρη όπου η αποτελεσματική απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα μπορεί και πρέπει να απογειωθεί.
Είναι ένα πρόβλημα που οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν ήδη λύσει και ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού του προέδρου Biden, καθώς και άλλα σημαντικά χρηματοδοτικά μέσα χρησιμοποιούν τις περιφερειακές τράπεζες για να παρέχουν όχι μόνο χρηματοδότηση από τη βάση προς την κορυφή, αλλά και για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί στον IRA του Biden για να παραμείνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια πράσινη οικονομία, πόσο μάλλον να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους.
Μια ευρωπαϊκή πράσινη τράπεζα μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της απάντησης, υποστηρίζει το άρθρο.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Στην τρίτη επέτειο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (EGD), είναι σημαντικό να εξεταστούν ορισμένα από τα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στην EGD.
Η EGD αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο επίτευγμα όσον αφορά τη ρυθμιστική στιγμή που γεννήθηκε.

Το πεδίο εφαρμογής και η εστίαση της νομοθεσίας για την αειφορία έχει φτάσει σε νέο ζενίθ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, πέρα από τις επιτυχίες της, η βασανιστική ενεργειακή κρίση της Ευρώπης υπενθυμίζει ότι η EGD παραμένει ανεκπλήρωτη ως μακροπρόθεσμο όραμα για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα της Ευρώπης έως το 2050.

Το παράδοξο της ρευστότητας - Μια έντονη αντίθεση με τις Η.Π.Α.

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης σέρνεται για περισσότερο από ένα χρόνο, αποκαλύπτοντας αρκετά ενεργειακά παράδοξα εντός της EGD.
Ονομάστε το παράδοξο ρευστότητας.
Κάτω από το παράδοξο ρευστότητας, τα ρυθμιστικά πλαίσια της ΕΕ μπορούν να επιτύχουν πολύ λίγα για να αντιμετωπίσουν τα τεράστια αποθέματα δολαρίων ΗΠΑ που εισήχθη πρόσφατα μέσω του Νόμου για τις Επενδύσεις πΥοδομών και τις Θέσεις Εργασίας του 2021 (IIJA) και του Νόμου για τη Μείωση του Πληθωρισμού του 2022 (IRA) στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και ο νόμος CHIPS και Omnibus, που προκαλεί ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα στο μπλοκ της ΕΕ.

Ως αποτέλεσμα, τα έργα καθαρής ενέργειας απογειώνονται στις ΗΠΑ, σε υψηλότερο βαθμό από ό,τι στην ΕΕ, καθώς οι ηγέτες ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών δίνουν προτεραιότητα στην αγορά των ΗΠΑ στον απόηχο της πιο φιλικής προς τις ανανεώσιμες πηγές ένεση ρευστότητας στην πρόσφατη ιστορία.
Και πάλι, η ρύθμιση είναι το κλειδί.
Συγκεκριμένα, ο IIJA και ο IRA έδωσαν επαρκή εχέγγεια πολιτικής για να καθησυχάσουν τις κοινότητες και τους χρηματοδότες για ένα σταθερό νομοθετικό πλαίσιο και απόδοση των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια—κάτι που η ΕΕ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει.

Γιατί έτσι?

Με απλά λόγια, η EGD και τα μέτρα εφαρμογής της είναι υπερβολικά παρεμβατικά από πάνω προς τα κάτω και παραμελούν να ανταποκριθούν στην πιο ρεαλιστική πτυχή της παροχής κινήτρων για πρόσβαση σε χρηματοδότηση και ρευστότητα στην αγορά για καθαρή ενέργεια, όπως τονίζει ο ΔΟΕ ως ζωτικής σημασίας παράγοντα για την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας.
Το 2020, την EGD ακολούθησε το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας (EGDIP), το οποίο στοχεύει να κινητοποιήσει τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο ευρώ επενδύσεων στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δηλαδή στον προϋπολογισμό της ΕΕ, για την περίοδο 2021-2027 και μια ποικιλία από Ε.Ε. κεφάλαια.

Ωστόσο, με τις πρωταρχικές χρηματοδοτικές πηγές να είναι ο προϋπολογισμός της ΕΕ και το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS), καθώς και ο κεντρικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και των περιφερειακών εταίρων της, το EGDIP είναι υπερβολικά συγκεντρωμένο.
Είναι σημαντικό ότι από το EGDIP λείπει η εκ των κάτω προς τα άνω τριχοθυλακία και η ορατότητα των περισσότερων από 20 κρατικών και τοπικών πράσινων τραπεζών και περισσότερων από 1.300 χρηματοπιστωτικών οργανισμών κοινοτικής ανάπτυξης (CDFIs) που επικεντρώνονται στον τοπικό δανεισμό και την κοινοτική ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα αναφερόμενα ομοσπονδιακά καταστατικά των ΗΠΑ μόχλευση σε.

Προβλήματα με τα νέα σχέδια της Ursula von der Leyen

Σε απάντηση στον IRA, η Πρόεδρος της EC Ursula von der Leyen ανέβηκε στη σκηνή στο Νταβός αυτή την εβδομάδα και εκφώνησε μια προγραμματική ομιλία σκιαγραφώντας ένα βιομηχανικό σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας σε συνδυασμό με ένα σχετικά νέο ταμείο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας.
Αν και υψηλού επιπέδου, η πρόταση της von der Leyen οδηγεί ήδη σε ορισμένα αινίγματα.

Πρώτον, το Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας προβλέπεται να επιταχυνθεί με έναν νόμο περί Net-Zero Industry Act, αλλά ο τελευταίος φαίνεται ότι εξακολουθεί να περιστρέφεται γύρω από τα κατ' ανάγκη επιλεκτικά και περιορισμένα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI), όπου οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις μπορούν να χαλαρώσουν.
Για να αντισταθμίσει τη διαφορετική ικανότητα βοήθειας των κρατών μελών και να διατηρήσει τη στρατηγική καινοτομία, στο Νταβός η Von der Leyen αναζωπύρωσε τη σκοπιμότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Κυριαρχίας, το οποίο ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2022, αν και οι επιδοτήσεις του Ταμείου θα εξακολουθούσαν να βασίζονται στις χώρες και όχι στις επιχειρήσεις.
00_4.PNG

Το παράδοξο της δικαιοσύνης


Όπως γνωρίζουμε τώρα καλά, η EGD θα μπορούσε να είχε μειώσει την ενεργειακή επιβάρυνση για τους κατοίκους χαμηλού εισοδήματος επιτυγχάνοντας παράλληλα ενεργειακή δικαιοσύνη, η οποία είναι «ο στόχος της επίτευξης της ισότητας τόσο στην κοινωνική όσο και στην οικονομική συμμετοχή στο ενεργειακό σύστημα, ενώ παράλληλα θα επανορθώσει οικονομικές επιβαρύνσεις και επιβαρύνσεις υγείας στις περιθωριοποιημένες κοινότητες».
Ωστόσο, υπό το παράδοξο της δικαιοσύνης, η EGD δεν έχει δώσει ακόμη φωνή σε ιστορικά περιθωριοποιημένες κοινότητες και ομάδες φύλου στην κατανομή των κονδυλίων καθαρής ενέργειας στην ΕΕ.

Γενικότερα, εστιάζοντας σε ένα σχέδιο από πάνω προς τα κάτω για το Κοινωνικό Ταμείο Κλίματος και τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης, η ΕΕ δεν υποστηρίζει πλήρως τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών για τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, καθώς και για τη διευκόλυνση της κοινοτικής συμμετοχής σε έργα καθαρής ενέργειας και τη χάραξη πολιτικής .
Η πολιτική συμφωνία που κατέληξαν το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου 2022 θα οδηγήσει πιθανότατα στην πιο προηγμένη νομοθεσία για το κλίμα παγκοσμίως, μετατρέποντας το πακέτο «Fit for 55» σε πακέτο «Fit for 62» σε τομείς που καλύπτονται από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ .

Ο ρόλος των κρατών μελών

Όμως, τα σχέδια για το κοινωνικό κλίμα που προορίζονται να μετριάσουν τις επιπτώσεις τέτοιων επιθετικών στόχων μετριασμού εξακολουθούν να εξαρτώνται από τις προσπάθειες και τις δυνατότητες των κρατών μελών, καθώς και από την έγκριση της Επιτροπής, παρά από μια πιο εκ των κάτω προς τα πάνω και συμμετοχική προσέγγιση.
Αντίθετα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο IRA περιλαμβάνει κονδύλι 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επιχορηγήσεις περιβαλλοντικής και κλιματικής δικαιοσύνης σε κοινοτικό επίπεδο, εντός ενός πλαισίου κατανομής άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε προτεραιότητες περιβαλλοντικής δικαιοσύνης για την προώθηση των επενδύσεων σε μειονεκτούσες κοινότητες και σε ηγεσίες που ασχολούνται τακτικά με την περιβαλλονική δικαιοσύνη.

Επιπλέον, μια ποικιλία εκπτώσεων φόρου καθαρής ενέργειας περιλαμβάνει είτε μπόνους είτε εξαιρέσεις για τον ίδιο σκοπό.
Τέτοιες προσπάθειες ενεργειακής δικαιοσύνης συνάδουν με τις απαιτήσεις της Ισότητας και Δικαιοσύνης 40 (Equity and Justice 40), που είναι η δέσμευση του Προέδρου Biden ότι το 40% των ομοσπονδιακών επενδύσεων για το κλίμα και την καθαρή ενέργεια θα ωφελούσε τις μειονεκτούσες κοινότητες.

Γιατί η ΕΕ χρειάζεται μια Περιφερειακή Πράσινη Τράπεζα

Εάν πραγματοποιηθεί, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας που πρότεινε πρόσφατα η Von der Leyen στο Νταβός θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα χρόνο για να συσταθεί και δύσκολα θα υποστηρίξει την καθαρή τεχνολογία σε γενικές γραμμές, τόσο από την άποψη των απλών μοντέλων φοροαπαλλαγών σε επιχειρηματικό επίπεδο όσο και της ρευστότητας στην ήπειρο, όπως κάνει ο IRA.
Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να δούμε την ΕΤΕπ, η οποία θεωρείται η Τράπεζα Κλίματος της ΕΕ, αλλά η παραδοσιακή της οργάνωση και ο τρόπος λειτουργίας της δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει το ποσοστό επιτυχίας μιας καλά σχεδιασμένης πράσινης τράπεζας.

Οι πράσινες τράπεζες είναι δημόσιοι δανειοδοτικοί οργανισμοί που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν στη χρηματοδότηση ιδιωτικών έργων καθαρής ενέργειας και να αντιδρούν στην αργή κυβερνητική καινοτομία στις σχέσεις ιδιωτικής - δημόσιας χρηματοδότησης.
Ο IRA αξιοποιεί τις κρατικές και τοπικές πράσινες τράπεζες των ΗΠΑ και επίσης ιδρύει το Ταμείο Μείωσης Αερίων Θερμοκηπίου - μια πράσινη τράπεζα 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρέχει χρηματοδότηση για την υποστήριξη της ταχείας ανάπτυξης τεχνολογιών χαμηλών έως μηδενικών εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών ηλιακής ενέργειας και μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε στέγες μειονεκτουσών κοινοτήτων.

Μια περιφερειακή πράσινη τράπεζα στην ΕΕ θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο έργο των CDFI, τοπικών και περιφερειακών τραπεζών, καθώς και να δημιουργήσει μια σταθερή αγορά για καθαρές τεχνολογίες παραγωγής στην ΕΕ, όπως η υποστήριξη του IRA άνω των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ομοσπονδιακές προμήθειες από αμερικανικές καθαρές τεχνολογίες.

Θα ήταν ένα καθεστώς στήριξης επιδοτήσεων κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του ΠΟΕ;

Με τον ΠΟΕ σε αδιέξοδο, ένα κρίσιμο νομοθετικό κενό στους κανόνες της ΕΕ για το εμπόριο και τον ανταγωνισμό και τα εθνικά προγράμματα στήριξης επιδοτήσεων σε χώρες και περιοχές, ιδίως στις ΗΠΑ και την Κίνα, το «Buy European» φαίνεται το λιγότερο πρόβλημα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν και να λύσουν οι δικηγόροι και διπλωμάτες της ΕΕ.,κατά την τρέχουσα ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, πέραν του IPCEI.

Για το σκοπό αυτό, ο πρόσφατα συμφωνημένος Μηχανισμός Προσαρμογής των Ορίων Άνθρακα της ΕΕ αποτελεί θετική πρόοδο για τη διευκόλυνση ίσων όρων ανταγωνισμού και την ελαχιστοποίηση της διαρροής άνθρακα από χώρες εκτός ΕΕ.

Είναι έτοιμη να γεννηθεί μια Περιφερειακή Πράσινη Τράπεζα της ΕΕ;

Μια καλά σχεδιασμένη περιφερειακή πράσινη τράπεζα θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα παράδοξα ρευστότητας και δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, μεταξύ άλλων επιτευγμάτων, ενώ θα συμμετάσχει σε μια ευρωπαϊκή απάντηση του IRA, όπως επιθυμούσε ο Πρόεδρος von der Leyen.
Η επικέντρωση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το κλειδί για τη γεφύρωση του κενού χρηματοδότησης για το κλίμα και την επίτευξη των στόχων της ΕΕ.

Ενώ η ανάλυση του IEA σχετικά με το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτρική ενέργεια επεκτείνεται σε σχεδόν 55% έως το 2027 στην ΕΕ, αυτό το επίτευγμα θα είναι πολύ χαμηλότερο από το 69% που έχει καθοριστεί για το σχέδιο REPowerEU.
Μια προβλέψιμη REG-Bank θα αύξανε τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων αντί να επιδοτήσει έργα. Μεταξύ των μεσοπρόθεσμων στόχων, η Τράπεζα μπορεί να συγκεντρώσει μικρότερα έργα, όπως στον κοινοτικό ηλιακό χώρο, για να τα καταστήσει ευχάριστα στους παραδοσιακούς χρηματοδότες.

Μακροπρόθεσμοι στόχοι

Μεταξύ των μακροπρόθεσμων στόχων, έχοντας χτίσει την αξιοπιστία μέσω ενός επιτυχημένου χαρτοφυλακίου, η Τράπεζα θα υποστήριζε τη χρηματοδότηση των πιο υποσχόμενων, αλλά ακόμα επικίνδυνων, τεχνολογιών καθαρής ενέργειας (π.χ. πράσινο υδρογόνο) υπό το πρίσμα της συμβολής τους στην ενεργειακή δικαιοσύνη.
Συστήνεται άμεσα η αυτάρκεια, μετά την αρχική πρόσβαση στο κεφάλαιο με μηδενικό κόστος.

Επομένως, η Green Bank θα χρεώνει για δάνεια σε αντίθεση με την παροχή δανείων με επιτόκιο 0%, ακόμη και όταν η πρόσβαση στο κεφάλαιο για τη REG-Bank είναι δωρεάν.
Αντίστοιχα, η Τράπεζα μπορεί να χρηματοδοτήσει, αντί να επιδοτεί, έργα καθαρής ενέργειας και να αξιοποιήσει περισσότερα κεφάλαια για να μπορέσει να διατηρήσει τα προγράμματά της σε λειτουργία για αρκετά χρόνια, συσσωρεύοντας ιδιωτικά κεφάλαια.

Προτεραιότητες για την πρώτη πενταετία

Μεταξύ των προτεραιοτήτων κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της, η Τράπεζα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε οικιστικά και εμπορικά προγράμματα, τα οποία είναι συχνά μικρότερα και λιγότερο ευχάριστα για τους παραδοσιακούς χρηματοδότες από τα έργα κλίμακας κοινής ωφέλειας.
Επιπλέον, τα έργα κλίμακας κοινής ωφέλειας ενδέχεται να μην παρέχουν ενεργειακή δικαιοσύνη επειδή τα οφέλη τους καρπώνονται μόνο από πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο κεντρικό δίκτυο.

Αντίθετα, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα υψηλά επίπεδα διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μικρο - αποκεντρωμένα δίκτυα είναι τεχνικά εφικτά και απαραίτητα για την επίτευξη ενός οικονομικά αποδοτικού ενεργειακού συστήματος ικανού να ανταποκριθεί στους φιλόδοξους στόχους μετριασμού του κλίματος σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού και την ρυθμιστικά πλαίσια της ΕΕ, ιδίως για τους αγοραστές και τις κοινότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Κύκλος ζωής της Green Bank

Όσον αφορά τον κύκλο ζωής της Green Bank, ιδίως τη δομή των συναλλαγών, τα μέτρα οικονομικής στήριξης που προσφέρει η Τράπεζα μπορεί να είναι: πιστωτική ενίσχυση, συγκέντρωση έργων και τιτλοποίηση.
Η πιστωτική ενίσχυση μπορεί να παρέχεται, μεταξύ άλλων μορφών, μέσω αποθεματικών εξυπηρέτησης χρέους για την κάλυψη πιθανών καθυστερημένων ή αθετημένων πληρωμών (π.χ. ένα δάνειο).

Με αυτόν τον τρόπο, νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε υποεξυπηρετούμενες κοινότητες, οι οποίες συχνά έχουν χαμηλό πιστωτικό προφίλ, μπορεί να είναι επιλέξιμες να συμμετάσχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Green Bank και να συμμετέχουν σε λύσεις ενεργειακής δικαιοσύνης.

Επειδή η Πράσινη Τράπεζα θα υποστήριζε έργα που αποφέρουν ορισμένους τύπους περιβαλλοντικών οφελών στην ΕΕ, η Πράσινη Τράπεζα θα συνεργαστεί ειδικά με CDFI (Κοινοτικά Χρηματοδοτικά Ιδρύματα Ανάπτυξης) και τοπικές τράπεζες, οι οποίες συνήθως έχουν προηγμένη κατανόηση του τοπικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος και μπορούν να δημιουργήσουν συνέργειες με εθνικούς χρηματοδότες, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και ιδρύματα.
Η Green Bank μπορεί να συνεργαστεί με δήμους για τις απαιτούμενες ενεργειακές μεταβάσεις στις πόλεις.
Τα πράσινα ομόλογα, όπως τα πράσινα ομόλογα της ΕΕ, παρέχουν μια άλλη πηγή νέας χρηματοδότησης για καθαρή ενέργεια.

Πού μπορεί να ιδρυθεί η REG Bank;

Δύο περιπτώσεις επιτυχίας υποδηλώνουν ότι αυτό μπορεί να γίνει σε μια αρχή ενέργειας και περιβάλλοντος.
Η πρώτη στη χώρα πράσινη τράπεζα των ΗΠΑ, η Green Bank του Connecticut (CT), ιδρύθηκε το 2011 στο Υπουργείο Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος CT και η Πράσινη Τράπεζα της Νέας Υόρκης ιδρύθηκε στην Πολιτειακή Ενέργεια της Νέας Υόρκης και Αναπτυξιακή Αρχή.

Αντί να επικαλύπτει τις προσπάθειες και τη λειτουργία των χρηματοοικονομικών όπλων της ΕΕ, ιδίως της ΕΤΕπ, η REG Bank θα μπορούσε να συσταθεί στο πλαίσιο αρχών που ασχολούνται ήδη με περιβαλλοντικούς, ενεργειακούς και δικαστικούς λόγους, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη, με ενίσχυση των δεξιοτήτων του προσωπικού στην καθαρή ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης με βάση το φύλο.

Συμπέρασμα

Με μια σωστά σχεδιασμένη Πράσινη Τράπεζα, η ΕΕ μπορεί να είναι σε θέση να ενθαρρύνει και να επωφεληθεί από επενδύσεις καθαρής ενέργειας για να επιτύχει τους επιθετικούς της στόχους για το κλίμα και την ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου του EGD.
Η επιλεγμένη προσέγγιση είναι από τα κάτω, λαμβάνοντας υπόψη τα κοινοτικά έργα καθαρής ενέργειας και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Ο απώτερος στόχος για την ΕΕ είναι να δημιουργήσει ένα επεκτάσιμο μοντέλο χρηματοδότησης για να συγκεντρώσει ένα μεγαλύτερο, διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο και να καταλύσει συνέργειες για τη γεφύρωση του χάσματος χρηματοδότησης για το κλίμα και τη μείωση των τιμών της ενέργειας σε ένα επιχειρησιακό κράτος, με παράλληλη τόνωση της βιώσιμης ανάπτυξης και υποστήριξης της ενεργειακής δικαιοσύνης.

Η Esmeralda Colombo είναι  Marie Skłodowska-Curie Postdoctoral Fellow στο RE-DESIGN, RFF-CMCC European Institute on Economics and the Environment (EIEE)
Πηγή: Energypost e.u.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης