Τελευταία Νέα
Απόψεις

Κ.Καρλής για το Α΄3μηνο του 2023: Προετοιμασία του ιδανικού Bull Trap

Κ.Καρλής για το Α΄3μηνο του 2023: Προετοιμασία του ιδανικού Bull Trap
O Κωνσταντίνος Καρλής είναι Διαχειριστής Κεφαλαίων / Senior Relationship Manager

Στο τέλος του 2022 όλοι οι δραστηριοποιούμενοι στις διεθνείς αγορές προέβλεπαν αρνητική έναρξη για το 2023 και πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων, λόγω της κακής παρακαταθήκης που άφηνε το έντονα αρνητικό 2022, έτος ιστορικών απωλειών στις διάφορες κατηγορίες επενδύσεων και όχι μόνο στις μετοχικές. Σήμερα πλησιάζουμε το κλείσιμο του πρώτου χρηματιστηριακού μήνα για το 2023 και μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι αυτή τη φορά το λεγόμενο "φαινόμενο του Ιανουαρίου" (January Effect) έκανε την εμφάνιση του στις διεθνείς μετοχικές αξίες με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο και διέψευσε σχεδόν τους πάντες.

Ενα σοβαρό καθοδικό σκέλος δεν ξεκινάει ποτέ με όλους σωστά τοποθετημένους.

Ειδικότερα για τις ευρωπαϊκές μετοχές έχουμε μία υπεραπόδοση σε σχέση με τις αμερικανικές η οποία αποδίδεται στη λεγόμενη αποσύνδεση (decoupling) των δύο γιγαντιαίων οικονομιών. Αυτή η αποσύνδεση σχετίζεται με την σαφώς καλύτερη πορεία των μακροοικονομικών δεδομένων της Ευρωζώνης συγκριτικά με αυτά των Η.Π.Α.

Ουσιαστικά κατά τον μήνα Ιανουάριο ανιχνεύσαμε μία επαναφορά της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου, από το αρνητικό προς το ουδέτερο/ελαφρά θετικό, τουλάχιστον από μέρους των λεγόμενων "γρήγορων" μεγάλων διεθνών θεσμικών επενδυτών (π.χ. Blackrock, Vanguard). Αυτή η μεταβολή ψυχολογίας δεν έχει ενεργοποιηθεί για τον μέσο ιδιώτη επενδυτή ο οποίος παραμένει προσεκτικός και μάλλον σκεπτικιστής, σύμφωνα με τις διάφορες μετρήσεις επενδυτικής ψυχολογίας που καταγράφουν φορείς όπως  American Association of Individuals Investors (Bullish/Bearish Consensus), INVI Advisors Sentiment (Bullish/Bearish), ΝΑΑΙΜ Exposure Index.

Συνεπώς έχουμε σε εξέλιξη ένα κλασικό squeezing out των λανθασμένα τοποθετημένων όπως λέγεται στην χρηματιστηριακή ορολογία το οποίο δείχνει ότι θα διαρκέσει συνολικά μέχρι το τέλος Μαρτίου με ένα καλό ενδιάμεσο πισωγύρισμα διάρκειας 2-3 εβδομάδων τον Φεβρουάριο.

Επειδή βραχυπρόθεσμα έχουμε υπεραγορασμένους τεχνικά πολλούς από τους μεγάλους διεθνείς δείκτες, πιθανολογούμε μία ήπια εκτόνωση - διόρθωση των δεικτών κατά τις πρώτες 2 εβδομάδες του Φεβρουαρίου, αφενός για λόγους αποκομιδής κερδών (διψήφιες αποδόσεις εντός ενός μήνα δικαιολογούν πωλήσεις), αφετέρου για να έχουμε εναλλαγή (rotation) του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς κλάδους και αξίες οι οποίες έχουν υστερήσει "αδικαιολόγητα".  

Στη συνέχεια διαφαίνεται ότι θα εκδηλωθεί νέο ανοδικό κύμα το οποίο θα δικαιολογείται από αναθεωρήσεις εκτιμήσεων κερδοφορίας για τις μεγάλες εισηγμένες εταιρίες. Τότε θα αποφασίσουν να κινηθούν δυναμικά αγοραστικά και οι λεγόμενοι "αργοί" πολύ μεγάλοι θεσμικοί, όταν θα έχουν πειστεί ότι τελείωσε ο ανοδικός κύκλος επιτοκίων, ότι θα πάμε σε ομαλή προσγείωση (soft landing) της οικονομίας των Η.Π.Α. κ.λπ. Υπενθυμίζουμε ότι όλοι οι πρόδρομοι δείκτες επιβραδύνουν συνεχώς κατά τους τελευταίους πολλούς μήνες και δικαιολογούν στάση αναμονής από μέρους των "αργών" μεγάλων θεμικών επενδυτών.

Το παραπάνω χρηματιστηριακό σκηνικό συνδυαστικά μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κατά τη διάρκεια του Α' 3μηνου του 2023 "στήνεται " ένα κλασικό bull trap το οποίο θα ολοκληρωθεί περί τον Απρίλιο σε ένα κλίμα αδικαιολόγητης ευφορίας...

Κωνσταντίνος Καρλής, Διαχειριστής Κεφαλαίων / Senior Relationship Manager

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης