Απόψεις

Joseph Webster: Πόσο εξαρτημένη είναι η Ευρώπη από την Κίνα στις ανεμογεννήτριες

Joseph Webster: Πόσο εξαρτημένη είναι η Ευρώπη από την Κίνα στις ανεμογεννήτριες
Αναδημοσίευση από το Εnergypost
Κανείς δεν θέλει η γεωπολιτική και η επιδείνωση της σχέσης με το Πεκίνο να διαταράξουν τη θετική συνεργασία με την Ευρώπη στην επιτακτική ενεργειακή μετάβαση και επί του παρόντος, η εξάρτηση είναι χαμηλή επειδή, το διεθνές εμπόριο στροβίλων περιορίζεται από τις αναλογίες βάρους προς αξία, το κόστος μεταφοράς και τις τοπικές απαιτήσεις περιεχομένου και στην πραγματικότητα, η ΕΕ ήταν καθαρός εξαγωγέας στροβίλων το 2021, όπως επισημαίνει ο Joseph Webster από το Παγκόσμιο Κέντρο Ενέργειας του Ατλαντικού Συμβουλίου στο energypost.eu.

Συν και πλην

Η ανάγκη για στοιχεία σπάνιων γαιών (REE) για εξαρτήματα είναι εκεί που βρίσκεται η αδυναμία και η Κίνα κυριαρχεί σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.
Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την εγχώρια προσφορά της (ή να εισάγει από συμμάχους όπως η Αυστραλία) και να μειώσει τη ζήτηση μέσω της καινοτομίας.
Προκειμένου να επιτύχει τα σημεία αναφοράς της REPowerEU, η ΕΕ πρέπει να εγκαταστήσει άλλα 510 GW αιολικής ισχύος έως το 2030.

Και η βεβαιότητα πολιτικής και οι φιλόδοξοι στόχοι συμβάλλουν στη διατήρηση της δυναμικής του κλάδου, μειώνοντας το κόστος και τις τιμές ενώ αυξάνει την δυναμικότητα.
Όμως ο Webster σημειώνει ότι οι δυτικοί κατασκευαστές στροβίλων αγωνίζονται να φτάσουν στην κερδοφορία και ακόμη και να κλείσουν ορισμένα εργοστάσια, γεγονός που χρειάζεται διόρθωση.
Εν συνόλω, όπως αποδεικνύεται στην ανάλυση που ακολουθεί, η συνεργασία με την Κίνα πρέπει να συνεχιστεί, αλλά θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά η προμήθεια των απαραίτητων πρώτων υλών.

Πόσο ευάλωτη είναι η αγορά αιολικής στην Ευρώπη;

Με τις εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) να αυξάνονται πάνω από την Ταϊβάν, πόσο ευάλωτη είναι η αιολική αγορά της Ευρώπης;
Τα νέα είναι θετικά: εκτός των στοιχείων σπάνιων γαιών (RREs), οι ευρωπαϊκές αγορές αιολικής ενέργειας δεν υποφέρουν από υπερβολική εξάρτηση από το Πεκίνο.
Επιπλέον, η Δύση εργάζεται για να μειώσει την εξάρτηση και από σπάνιες γαίες εξασφαλίζοντας νέες εγκαταστάσεις εξόρυξης και επεξεργασίας, ενισχύοντας την προσφορά RRE.

Ταυτόχρονα, οι τεχνολογικές εξελίξεις θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση για κρίσιμα ορυκτά.
Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι επιφυλακτική σχετικά με την ανταλλαγή της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, για την εξάρτηση από την κινεζική καθαρή ενέργεια, αλλά οι χερσαίες και υπεράκτιες αλυσίδες εφοδιασμού αιολικής ενέργειας της ΕΕ, με σημαντική εξαίρεση τα στοιχεία σπάνιων γαιών, είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένες από συστημικούς αντιπάλους.

Εφαρμόζοντας τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την καταστροφική εμπειρία με τη Ρωσία, η ευρωπαϊκή αιολική ενέργεια θα πρέπει να συνεχίσει να αντλεί από τη βιομηχανική βάση και την τεχνογνωσία της Κίνας, αλλά και να διασφαλίζει μια ανταγωνιστική αγορά.
Η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να απορρίπτει τον κίνδυνο υπεύθυνα, επιδιώκοντας συνεργασία για το κλίμα με το Πεκίνο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν είναι όμηρος ενός μοναδικού προμηθευτή σε οποιοδήποτε τμήμα της αλυσίδας αξίας εφοδιασμού αιολικής ενέργειας.

Σπάνιες γαίες: Η Κίνα κυριαρχεί

Τα στοιχεία σπάνιων γαιών (REEs) αποτελούν μια κρίσιμη εξάρτηση της ΕΕ από την Κίνα στις αλυσίδες αξίας της αιολικής τεχνολογίας.
Η ζήτηση της αιολικής βιομηχανίας για REE προβλέπεται να διπλασιαστεί από τα σημερινά επίπεδα έως το 2030.
Συγκεκριμένα, η ΕΕ πρέπει να εγκαταστήσει 510 Gigawatts (GW) συνολικής αιολικής ισχύος έως το 2030 προκειμένου να επιτύχει τα σημεία αναφοράς RePower ΕΕ, τα οποία θα απαιτούσαν εγκατάσταση σχεδόν 36 GW κάθε χρόνο.

Κατά συνέπεια, οι REE θα είναι κρίσιμες για τις αιολικές φιλοδοξίες της Ευρώπης, ειδικά για τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες.
Οι γεννήτριες μόνιμων μαγνητών είναι όλο και πιο σημαντικές για τις ανεμογεννήτριες και απαιτούν REE όπως το νεοδύμιο και το δυσπρόσιο.

Κίνδυνος από την κυριαρχία

Ωστόσο, ο κυρίαρχος ρόλος της Κίνας σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα REE εγκυμονεί κινδύνους για την ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία.
Η ΛΔΚ αντιπροσωπεύει το 63% της παγκόσμιας εξόρυξης σπάνιων γαιών, το 85% της επεξεργασίας σπάνιων γαιών και το 92% της παραγωγής μαγνητών σπάνιων γαιών.
Το Πεκίνο όχι μόνο έχει επίσης μακρά ιστορία στη χρήση οικονομικού καταναγκασμού για την επίτευξη των πολιτικών του στόχων, αλλά έχει επίσης παρέμβει απευθείας στις αγορές ορυκτών στο παρελθόν, εμποδίζοντας τις εξαγωγές στοιχείων σπάνιων γαιών στην Ιαπωνία το 2010 εν μέσω αλιευτικής διαμάχης.

Οι δημοκρατίες μπορούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις κινεζικές εξαγωγές REE ενισχύοντας την εγχώρια προσφορά τους ή μειώνοντας τη ζήτηση.
Η επέκταση της ανάντη εξόρυξης REE, καθώς και η κατάντη επεξεργασία, είναι εξαιρετικά ζωτικής σημασίας για τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.
Υπάρχει, ευτυχώς, πρόοδος στη δημιουργία πρόσθετης προσφοράς.

Η περίπτωση της Αυστραλίας

Η Αυστραλία προσπαθεί να επιταχύνει τις βιομηχανίες εξόρυξης και μεταποίησης, συνάπτοντας συμφωνίες με την Ιαπωνία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία.
Η Καμπέρα υιοθετεί επίσης μια ανανεωμένη Στρατηγική Κρίσιμων Ορυκτών για το 2023, αφού αποκάλυψε αρκετές επενδυτικές πρωτοβουλίες πέρυσι, συμπεριλαμβανομένης της Εγκατάστασης Κρίσιμων Ορυκτών Αυστραλίας ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συγκεκριμένα, ο αυστραλιανός προμηθευτής ορυκτών σπάνιων γαιών Arafura και η ευρωπαϊκή αιολική εταιρεία Siemens Gamesa υπέγραψαν μια σημαντική συμφωνία απορρόφησης για νέα ικανότητα εξόρυξης νεοδυμίου-πρασεοδυμίου.
Εκτός από την ενίσχυση της προσφοράς REE για ανεμογεννήτριες, τα κράτη μπορούν να συνεργαστούν για να μειώσουν τη ζήτηση.

Αντικατάσταση REE

Μια μελέτη του Κέιμπριτζ ανέφερε αρχικά ευρήματα ότι η κατασκευή τετραταενίτη, ενός «κοσμικού μαγνήτη» που συνήθως αναπτύσσεται φυσικά κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών σε μετεωρίτες, μπορεί να αντικαταστήσει τις REE.
Μένει να φανεί, ωστόσο, εάν η τεχνολογία μπορεί να αναπτυχθεί οικονομικά και σε κλίμακα.

Μια άλλη μελέτη από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η κατασκευή προσθέτων (δηλαδή η τρισδιάστατη εκτύπωση) μπορεί να βοηθήσει στην κατασκευή μόνιμων μαγνητών, μειώνοντας τη ζήτηση για REE.
Οι ανακαλύψεις στην έρευνα και την ανάπτυξη θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της ζήτησης για REE και στη μείωση των κινδύνων από τους προμηθευτές αποκλειστικής πηγής.

Άλλα είδη της αιολικής αλυσίδας εφοδιασμού

Ο ρόλος της Κίνας σε άλλα ορυκτά που σχετίζονται με τον άνεμο είναι λιγότερο απειλητικός.
Ο ψευδάργυρος ή ο χαλκός αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% των κρίσιμων ορυκτών που χρησιμοποιούνται τόσο σε χερσαίους όσο και σε υπεράκτιους στρόβιλους.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός επεξεργασίας και στα δύο ορυκτά, αλλά παραδοσιακά δεν ήταν σημαντικός εξαγωγέας σε κανένα από τα δύο προϊόντα.

Η Κίνα παρήγαγε περίπου το ήμισυ του εξευγενισμένου ψευδαργύρου στον κόσμο το 2021, αλλά έγινε καθαρός εξαγωγέας ψευδάργυρου μόλις το 2022, καθώς παραδοσιακά καταναλώνει περισσότερο ψευδάργυρο από ό,τι παράγει.
Η Κίνα ήλεγχε περίπου το 43% της συνολικής παραγωγικής ικανότητας εξευγενισμένου χαλκού το 2021.
Όπως και με τον ψευδάργυρο, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του εξευγενισμένου χαλκού της Κίνας καταναλώνεται στην εγχώρια αγορά της και δεν εξάγεται.

Έτοιμες ανεμογεννήτριες

Η ΕΕ δεν έχει εισαγάγει σημαντικές ποσότητες έτοιμων ανεμογεννητριών από την Κίνα, καθώς το διεθνές εμπόριο ανεμογεννητριών περιορίζεται από τις αναλογίες βάρους προς αξία, το κόστος μεταφοράς και τις τοπικές απαιτήσεις περιεχομένου, αντίθετα, ήταν καθαρός εξαγωγέας ανεμογεννητριών το 2021, αποστέλλοντας προϊόντα μεταξύ άλλων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ταϊβάν.
Ωστόσο, οι εξαγωγές τελικών ανεμογεννητριών της ηπειρωτικής Κίνας θα μπορούσαν να αυξηθούν στο μέλλον, ειδικά εν μέσω πίεσης στους ευρωπαίους παραγωγούς αιολικής ενέργειας.

Η Ευρώπη είχε πάνω από 22 Gigawatts (GW) δυναμικότητας κατασκευής ανεμογεννητριών το 2020, αλλά η Siemens Gamesa, η Vestas, η GE και άλλοι δυτικοί κατασκευαστές ανεμογεννητριών αγωνίζονται να επιτύχουν κερδοφορία και να κλείσουν ορισμένα εργοστάσια.
Οι προμηθευτές εξαρτημάτων και στροβίλων υποφέρουν από χτυπήματα στην κερδοφορία, λόγω του πληθωρισμού της ενέργειας και του ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, καθώς και των καθυστερήσεων βασικών ειδών λόγω COVID.

Οι Ευρωπαίοι OEM δυσκολεύονται επίσης να μετακυλίσουν το κόστος στους πελάτες, λόγω της υστέρησης μεταξύ της τοποθέτησης της παραγγελίας και της παράδοσης.
Ωστόσο, υπάρχουν όρια στο πόσα Κινέζοι κατασκευαστές μπορούν να εξάγουν στην Ευρώπη, δεδομένων των οικονομικών εξαγωγών τεράστιων ανεμογεννητριών.
Υπάρχει επίσης ένας αέρας αισιοδοξίας στη βιομηχανία παραγωγής αιολικής ενέργειας της Δύσης λόγω της βεβαιότητας της κλιματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και την ΕΕ, καθώς και του χαμηλότερου κόστους από τη σταθεροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά την COVID-19.

Εκτός από τη βελτίωση της οικονομίας, οι κατασκευαστές αιολικών λαμβάνουν πολιτική υποστήριξη, καθώς αυξάνονται οι εκκλήσεις για εργοστάσια ανεμογεννητριών της ΕΕ να παράγουν το 85% των ετήσιων εγκαταστάσεων του μπλοκ έως το 2030.
Δεδομένων αυτών των τεχνικών, οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, υπάρχει χαμηλός κίνδυνος οι κινεζικές εταιρείες κατασκευής αιολικών να είναι σε θέση να υποβαθμίσουν τους ευρωπαίους κατασκευαστές ανεμογεννητριών στην εγχώρια αγορά τους ή να επενδύσουν σε ευρωπαϊκές γραμμές παραγωγής, δεδομένων των αυξανόμενων πολιτικών υποψιών των Βρυξελλών για το Πεκίνο.

Μείωση ευπάθειας στις αγορές αιολικής ενέργειας, ενίσχυση της συνεργασίας

Η Κίνα είναι αναμφίβολα ένας κρίσιμος παίκτης σε οποιαδήποτε συζήτηση για το κλίμα, αν και ο ρόλος της είναι διφορούμενος, στην καλύτερη περίπτωση και αναμφισβήτητα μια υπερδύναμη στις ΑΠΕ: παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ και έχει εγκαταστήσει περισσότερη αιολική και ηλιακή δυναμικότητα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, οπουδήποτε αλλού.
Ταυτόχρονα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι και η πιο ρυπογόνος, καθώς αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα και ευθύνεται για σχεδόν το ένα τρίτο όλων των εκπομπών CO2 από ορυκτά.

Η Ευρώπη και άλλες δυτικές χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να επιδιώκουν να συνεργάζονται με το Πεκίνο για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα καθώς η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα.
Ωστόσο, η Δύση πρέπει επίσης να απομακρύνει τους κινδύνους που υφίστανται στις αλυσίδες εφοδιασμού των ΑΠΕ, στις σπάνιες γαίες επίσης για να μην βλάψουν τους κλιματικούς στόχους και όπως δείχνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η μείωση της ευπάθειας της Δύσης στον ενεργειακό εκβιασμό μειώνει την πιθανότητα η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος να «οπλοποιήσει» το εμπόριο καθαρής ενέργειας.
Ενώ οι ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού αιολικής ενέργειας βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε καλή θέση, πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για τη μείωση των κινδύνων από έναν «αποκλειστικό προμηθευτή».

O Joseph Webster είναι Senior Fellow στο  Atlantic Council’s Global Energy Center και εκδίδει το  China-Russia Report.
Το παρόν άρθρο είναι αναδημοσίευση από το Energy Post
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης