Τελευταία Νέα
Απόψεις

Gavin Maguire: Γιατί η ΕΕ πρέπει να ανησυχεί για την αντίδραση της Πολωνίας στους κλιματικούς στόχους

Gavin Maguire: Γιατί η ΕΕ πρέπει να ανησυχεί για την αντίδραση της Πολωνίας στους κλιματικούς στόχους
Οι κύριες ενστάσεις της Πολωνίας για τους πιο επιθετικούς στόχους της ΕΕ για το κλίμα αφορούν κυρίως το χρονοδιάγραμμα και όχι οποιαδήποτε διαφωνία σχετικά με τα πλεονεκτήματα της μείωσης των εκπομπών, σύμφωνα με τον αναλυτή του Reuters
Η απόρριψη από την Πολωνίας της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα ήταν ευρέως αναμενόμενη, καθώς η χώρα είναι μακράν η πιο εξαρτώμενη από τον άνθρακα μεγάλη οικονομία της περιοχής και αναμένεται να δει το επιχειρηματικό κόστος να αυξάνεται σύμφωνα με τους ανανεωμένους νόμους για το κλίμα, Gavin Maguire αναλυτής του Reuters.

Ωστόσο, ως κύριος προμηθευτής οχημάτων, ηλεκτρικών μπαταριών, μηχανημάτων, επίπλων και μετάλλων στη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Πολωνία είναι επίσης ένας ταχέως αναπτυσσόμενος και σημαντικός μοχλός της συνολικής περιφερειακής οικονομίας.
Ως εκ τούτου, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες πιθανότατα θα αισθάνονται σύγκρουση σχετικά με την ψήφιση της νομοθεσίας, η οποία έλαβε υποστήριξη από 24 από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μπορεί να προκαλέσει οικονομική βλάβη σε έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο.

Πολωνικές ενστάσεις στην πράσινη ορμή της ΕΕ

Οι κύριες ενστάσεις της Πολωνίας για τους πιο επιθετικούς στόχους της ΕΕ για το κλίμα αφορούν κυρίως το χρονοδιάγραμμα και όχι οποιαδήποτε διαφωνία σχετικά με τα πλεονεκτήματα της μείωσης των εκπομπών.
Πράγματι, η Πολωνία έχει μερικούς από τους πιο επιθετικούς στόχους χωρητικότητας πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη, με την ηλιακή δυναμικότητα να αυξάνεται κατά 340% και την παραγωγή ανέμου κατά περισσότερο από 2.000% έως το 2030, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
0_10.PNG
Το βασικό ζήτημα είναι ότι η οικονομία της παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τον άνθρακα βραχυπρόθεσμα, με περίπου το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας να προέρχεται από άνθρακα το 2022, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Ember.
Επιπλέον, η βαριά μεταποιητική οικονομία της Πολωνίας σημαίνει ότι το ενεργειακό της σύστημα είναι πιο ενεργοβόρο από πολλούς από τους μεγαλύτερους ομοτίμους της και δεν μπορεί να ανακατασκευαστεί γρήγορα χωρίς να υπονομευτεί η ανάπτυξη.
00_6.PNG
Ένας βασικός μετρητής ενεργειακής έντασης μετρά τη συνολική ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία μιας μονάδας ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), χρησιμοποιώντας μια αναλογία κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας έναντι του ΑΕΠ.

Το 2021, ο λόγος ενεργειακής έντασης της Πολωνίας ήταν 0,086, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Enerdata.
Αυτό συγκρίνεται με την ενεργειακή ένταση της Γερμανίας 0,070 και με μέσο όρο για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση 0,074.
1_57.PNG
Τέτοιες μικρές τιμές μπορεί να δίνουν την εντύπωση σχετικά μέτριων διαφορών στην ένταση ενέργειας, αλλά σε ποσοστιαίες τιμές, οι τιμές δείχνουν ότι η Πολωνία είναι 16,2% πιο εντατική από τον μέσο όρο της ΕΕ και 24% πιο εντατική από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία και κατασκευαστή της Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Πολωνίας είναι περίπου 22% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και 35% κάτω από αυτό της Γερμανίας, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Αυτός ο συνδυασμός υψηλότερης ενεργειακής έντασης και χαμηλότερης κατά κεφαλήν παραγωγής σημαίνει ότι η Πολωνία βρίσκεται σε πολύ πιο αδύναμη θέση από τις πλουσιότερες χώρες για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της ταχείας και δαπανηρής απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και είναι ένας σημαντικός λόγος πίσω από την αρνητική ψήφο αυτής της εβδομάδας για τη νομοθεσία της ΕΕ.

Ματαίωση φιλόδοξων πλάνων;

Μια βασική ανησυχία για τους νομοθέτες της ΕΕ είναι ότι το βάρος της συμμόρφωσης με τα νέα αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών της ΕΕ λειτουργεί ενάντια στις φιλοδοξίες της Πολωνίας για την ενεργειακή μετάβαση.
Από το 2018, η Πολωνία έχει αυξήσει απότομα τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με την ηλιακή και την αιολική παραγωγή να αυξάνεται κατά 112% από το 2018, σύμφωνα με την Ember.

Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης είναι... νάνος από αυτόν της Γερμανίας, η οποία έχει πολύ μεγαλύτερη βάση παραγωγής που αυξήθηκε κατά 20,6% την ίδια περίοδο.
Οι αρχές της Πολωνίας έχουν σχεδιάσει περαιτέρω επιθετική επέκταση της παροχής και χρήσης καθαρής ενέργειας και πρόσφατα ανακοίνωσαν σχέδια για σημαντικές επενδύσεις σε αναβαθμίσεις του δικτύου για να εξυπηρετήσουν τις αυξανόμενες προμήθειες ανανεώσιμης ενέργειας.

Οικονομική διαρροή

Ωστόσο, θα απαιτηθούν δισεκατομμύρια περισσότερα ζλότι σε όλες τις ενεργειακές και βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού της Πολωνίας για την επιτυχή καταγραφή της χρήσης της πράσινης ενέργειας, ενώ θα απογαλακτίζεται η οικονομία από τον άνθρακα.
Καθώς η Πολωνία έχει πλέον δεσμευτεί να ακολουθεί τους νόμους της ΕΕ για τους οποίους δεν έχει υπογράψει, η ανησυχία είναι ότι μέρος αυτής της κρίσιμης χρηματοδότησης μπορεί τώρα να συνδεθεί με τη συμμόρφωση με τους περιφερειακούς στόχους αντί για την ανάπτυξη περισσότερου εγχώριου εφοδιασμού ΑΠΕ.

Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να επιβραδύνει τη δυναμική της ενεργειακής μετάβασης της ίδιας της Πολωνίας, ακόμη και αν συμβάλλει σε στόχους σε όλη την περιοχή, και μπορεί με την πάροδο του χρόνου να αμβλύνει τη συνολική κλιματική πρόοδο της Ευρώπης τις επόμενες δεκαετίες.
Gavin Maguire, αναλυτής ενεργειακών θεμάτων στο Reuters.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης