Απόψεις

Γιατί θα ανακάμψουν οι τιμές των ρύπων - Hæge Fjellheim (Energypost)

Γιατί θα ανακάμψουν οι τιμές των ρύπων -  Hæge Fjellheim (Energypost)

Οι λόγοι της πτώσης και το σχέδιο της ΕΕ για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης - της  Hæge Fjellheim,  Head of Carbon Analysis Veyt 

Οι χαμηλές τιμές άνθρακα μειώνουν την πίεση για την πτώση των σχετικών εκπομπών και πλήττουν μια σημαντική πηγή εσόδων για την «πράσινη» και κατ’ επέκτασιν ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη.

 

Ο Hæge Fjellheim στο Veyt εξηγεί γιατί οι τιμές πρέπει να ανακάμψουν και καταλήγει με την πρόβλεψη ότι θα φτάσουν τα 160 €/τόνο το 2030.

 

Η πτώση των τιμών είναι εις βάρος της «πράσινης» μετάβασης

Πριν από ένα χρόνο, το κόστος εκπομπής ενός τόνου άνθρακα στην Ευρώπη έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 100 ευρώ/τόνο.

Τα ευρωπαϊκά δικαιώματα άνθρακα διαπραγματεύονται πρόσφατα σχεδόν στο μισό αυτού του επιπέδου (περίπου 60 ευρώ/τόνο).

Οι χαμηλότερες τιμές ελαχιστοποιούν τόσο την όρεξη για μείωση των εκπομπών όσο και τα κεφάλαια που θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της «πράσινης» μετάβασης, αλλά μια ανάκαμψη της τιμής είναι στα χαρτιά.


ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_1_14.png

Αιτίες πτώσης τιμών άνθρακα

Όπως σε κάθε άλλη αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές ανταποκρίνονται στις αλλαγές της προσφοράς και της ζήτησης.

Στις αγορές άνθρακα, η ζήτηση καθοδηγείται ουσιαστικά από τις εκπομπές και μειώνονται στους τομείς που καλύπτονται από το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (EU ETS).

Οι εκπομπές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν 20% πέρυσι και η μείωση συνεχίστηκε το 2024.


Οικονομικά, η πτώση οφείλεται σε 2 βασικούς παράγοντες:

τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και τη συρρίκνωση της ζήτησης ενέργειας από τη βιομηχανία.

Το φυσικό αέριο είναι άφθονο στην Ευρώπη, ο χειμώνας ήταν ήπιος, τα επίπεδα αποθήκευσης είναι υγιή και οι τιμές είναι στο 1/10 από ό,τι ήταν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτό σημαίνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται με χαμηλότερες εκπομπές σε σύγκριση με τότε που οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με άνθρακα λειτουργούσαν με πλήρη ταχύτητα σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία συνεχίζει τον ανηφορικό της αγώνα και οι ανησυχίες για την υγεία της ευρωπαϊκής οικονομίας εξακολουθούν να υφίστανται. Μειωμένη οικονομική δραστηριότητα σημαίνει μειωμένες εκπομπές και μειωμένη ζήτηση για δικαιώματα άνθρακα.

Λειτουργώντας σε περιβάλλον υψηλού επιτοκίου, οι παράγοντες της αγοράς άνθρακα δεν έχουν την οικονομική δύναμη να επωφεληθούν από τις μειωμένες τιμές του άνθρακα και η όρεξη για επιδόματα παραμένει χαμηλή.

Η χαμηλότερη ζήτηση συνδυάζεται με περισσότερη προσφορά επιδόματος, με αποτέλεσμα μια τέλεια πτωτική καταιγίδα…, όπως αποδεικνύεται.

 

Σχέδιο της ΕΕ για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης

Το REPowerEU (σχέδιο της ΕΕ για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη και την εξάλειψη της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο) χρηματοδοτείται εν μέρει από τις πωλήσεις EUAs που έχουν δανειστεί από τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς εκπομπών άνθρακα της ΕΕ.

Με νομισματικό στόχο 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα συγκεντρωθεί σε τρία χρόνια (2023-2026), το ποσό των δικαιωμάτων άνθρακα που διατίθενται στην αγορά εξαρτάται από τα επίπεδα των τιμών του άνθρακα.

Οι χαμηλότερες τιμές σημαίνουν ότι πρέπει να διατεθούν περισσότερα δικαιώματα στην αγορά (που επί του παρόντος δεν τα χρειάζεται), γεγονός που τροφοδότησε περαιτέρω μια πτωτική τάση.

Η ανησυχία για τη βραχυπρόθεσμη πρόσθετη προσφορά θα μπορούσε να συνεχίσει να διατηρεί τις τιμές του άνθρακα χαμηλές.

Όταν προτάθηκε το REPowerEU τον Μάιο του 2022, η βιομηχανία αντιμετώπιζε αστρονομικό ενεργειακό κόστος (τόσο οι τιμές της ενέργειας όσο και του φυσικού αερίου μειώθηκαν περίπου κατά 70% από τότε) και ο άνθρακας διαπραγματεύτηκε στα 85 ευρώ/τόνο.

Η ανησυχία είναι μάλλον ότι οι σταθερά αποδυναμωμένες τιμές θα πλήξουν αυτό που έχει γίνει σημαντική πηγή εσόδων για την πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη.


Ασθένεια… η πτώση των τιμών του άνθρακα

Τα έσοδα των κρατών μελών, το Ταμείο Καινοτομίας, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού και το REPowerEU πάσχουν από μείωση των τιμών του άνθρακα.

Πέρυσι, κάτω από μια μέση τιμή δημοπρασίας άνθρακα (84 ευρώ/τόνο), οι πωλήσεις δικαιωμάτων απέφεραν σχεδόν 44 δισεκατομμύρια ευρώ στους μηχανισμούς χρηματοδότησης της ΕΕ και στα ταμεία των κρατών μελών.

Πρόκειται για χρήματα που διοχετεύονται τόσο για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης όσο και για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της μετάβασης.

 

Συνέπειες μικρής τιμής άνθρακα

Μια δομικά χαμηλότερη τιμή άνθρακα έχει 2 βασικά αποτελέσματα.

1ον, παρέχει στους βιομηχανικούς εκπομπούς μια αίσθηση άνεσης που μπορούν να περιμένουν οι επενδύσεις σε τεχνολογίες μείωσης. Αυτό θα στοιχειώσει την αγορά μακροπρόθεσμα με μια ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια μείωσης που απαιτείται μέχρι το 2030 και μετά. Ένα κλασικό εφέ «kicking the can down the road».

2ον, υπονομεύει τη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί μακροπρόθεσμα για τη διασταυρούμενη χρηματοδότηση λύσεων μείωσης που απαιτούνται για την εκπλήρωση των κλιματικών φιλοδοξιών της ΕΕ για το 2030, το 2040 και το 2050.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_2_9.png

Τιμές: Από το υπόγειο…. στο ρετιρέ…

Οι τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα πρόκειται να αποσυνδεθούν όταν μια χαμηλότερη τιμή του φυσικού αερίου δεν μπορεί να δώσει κίνητρο για περισσότερη αλλαγή καυσίμου.

Με την πάροδο του χρόνου, οι σκληρές πραγματικότητες μιας αυστηρότερης θεμελιώδους ισορροπίας της αγοράς θα βυθιστούν.

Έως το 2027, δεν θα διατεθούν άλλα πρόσθετα δικαιώματα στην αγορά για τη χρηματοδότηση της REPowerEU.

Με ένα ανώτατο όριο που προορίζεται να φτάσει στο μηδέν πριν από το 2040, το περιθώριο για τις εκπομπές από τους μεγάλους ρύπους στενεύει πολύ γρήγορα.

Η Veyt προβλέπει ότι οι τιμές θα φτάσουν τα 160 ευρώ/τόνο το 2030.

Η πρόβλεψη του ακριβούς χρονικού σημείου και του επιπέδου τιμών κατά το οποίο η δυναμική της αγοράς θα ανέβει είναι δύσκολη.

Ένα πράγμα είναι σαφές, ωστόσο, ότι κάθε καθυστερημένη επένδυση σε τεχνολογία μείωσης των εκπομπών σήμερα θα προσθέσει ένα ανοδικό περιβάλλον αγοράς προς το 2030 και μετά.

Όσο νωρίτερα η αγορά δει την ομίχλη…, τόσο νωρίτερα η τιμή του άνθρακα θα ευθυγραμμιστεί εκ νέου με τη μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη θεμελιώδη εικόνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης