Απόψεις

Μπιρόλ: Απαραίτητη η επίσπευση της ενεργειακής μετάβασης

Μπιρόλ: Απαραίτητη η επίσπευση της ενεργειακής μετάβασης
Αιτίες που κάνουν επιτακτική την ανάγκη για τη γρήγορη στροφή στην καθαρή ενέργεια - Οι πολίτες θα απαιτούν περισσότερη δράση για το κλίμα

Πολλά έχουν ειπωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί και τις συνέπειες που θα έχει ένα τέτοιο εγχείρημα.  

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόσφατο άρθρο γνώμης για το προαναφερόμενο θέμα που επιμελήθηκε ο Δρ. Φατίχ Μπιρόλ (εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, IEA) για τους Financial Times.

Ο Τούρκος οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα ενέργειας, κάνει μνεία στο βομβαρδισμό… ανησυχητικών ειδήσεων σχετικά με την επιδεινωμένη κλιματική κρίση στον κόσμο και τις εκλογές σε πολλές μεγάλες οικονομίες (π.χ. ΗΠΑ) που ενισχύουν την αβεβαιότητα σχετικά με τις ενεργειακές και κλιματικές πολιτικές, στοιχεία που φανερώνουν πόσο σημαντικό είναι να σημειωθούν οι περιοχές όπου πραγματικά σημειώνεται πρόοδος.


Οι αιτίες που οδηγούν στη νέα... πραγματικότητα

«Πουθενά αυτό δεν είναι πιο ξεκάθαρο από την καθαρή ενέργεια, όπου τεχνολογίες όπως η ηλιακή, η αιολική και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αντικαθιστούν όλο και περισσότερο την ανάγκη για ορυκτά καύσιμα και περιορίζουν τις εκπομπές», έγραψε.

Ο Μπιρόλ σημείωσε ότι «η ώθηση δεν προέρχεται μόνο από τις κυβερνητικές πολιτικές, αλλά και από άλλες ισχυρές οικονομικές, βιομηχανικές, στρατηγικές και τεχνολογικές δυνάμεις».

Είναι πλέον φθηνότερη η κατασκευή χερσαίων έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας από νέες μονάδες ορυκτών καυσίμων σχεδόν παντού παγκοσμίως.

Η τιμή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων συνεχίζει να μειώνεται και το μερίδιο αγοράς τους συνεχίζει να αυξάνεται. Όλα αυτά ενώ η καινοτομία στις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών ρύπων προχωρά γρήγορα.

Άλλες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται περιλαμβάνουν ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια μετά την παγκόσμια ενεργειακή κρίση που ξέσπασε το 2022.

Η Κίνα ηγείται της παγκόσμιας ανάπτυξης στην καθαρή ενέργεια και κυριαρχεί στις αλυσίδες εφοδιασμού για βασικές τεχνολογίες.

Καθώς οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο ορατές, οι πολίτες θα απαιτούν περισσότερη δράση για το κλίμα.

«Τα γεγονότα των τελευταίων ετών όπως η αναταραχή που προκλήθηκε από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, οι απότομες αυξήσεις στις τιμές των ορυκτών καυσίμων και οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών, υπενθυμίζουν γιατί πρέπει να προχωρήσουμε.

Ενώ οι αλλαγές στις κυβερνήσεις μπορεί κάλλιστα να επηρεάσουν το ρυθμό των ενεργειακών μεταβάσεων (επιταχύνοντάς τις σε ορισμένες περιπτώσεις και επιβραδύνοντάς τις σε άλλες) δεν θα αλλάξουν τη θεμελιώδη κατεύθυνση του ταξιδιού», έγραψε ο το επιτελικό στέλεχος του ΙΕΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης