Τελευταία Νέα
Απόψεις

Η ανάπτυξη και χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών ηλεκτρικών διασυνδέσεων - Energypost Jean-Baptiste Vaujour Emlyon Business School

Η ανάπτυξη και χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών ηλεκτρικών διασυνδέσεων - Energypost Jean-Baptiste Vaujour Emlyon Business School
Με μια σειρά από προκλήσεις με επίκεντρο την κατασκευή και την χρηματοδότηση  των στοιχείων ενεργητικού είναι αντιμέτωπη η αναπτυσσόμενη αγορά ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην Ευρώπη, σύμφωνα με άρθρο του Jean-Baptiste Vaujour από το  Emlyon Business School που δημοσιεύει το energypost.

Με μια σειρά από προκλήσεις με επίκεντρο την κατασκευή και την χρηματοδότηση  των στοιχείων ενεργητικού είναι αντιμέτωπη η αναπτυσσόμενη αγορά ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην Ευρώπη, σύμφωνα με άρθρο του Jean-Baptiste Vaujour από το  Emlyon Business School που δημοσιεύει το energypost.

Οι Interconnectors επιτρέπουν τη διασυνοριακή αποστολή ηλεκτρικού ρεύματος για να καλυφθεί το έλλειμμα όπου η προσφορά δεν καλύπτει τη ζήτηση.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μπορούν να στέλνουν ηλιακή παραγωγή από την Ισπανία και την Ιταλία στην Ολλανδία και τη Δανία, εάν η υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα υπολείπεται. Οι διασυνδέσεις είναι εξαιρετικά ακριβές στην κατασκευή και πολύπλοκες για την ενσωμάτωσή τους στο σύστημα.

Αλλά είναι ζωτικής σημασίας σε μια εποχή όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διαλείπονται και τα ορυκτά καύσιμα παρακμάζουν. Και οι επενδύσεις και η κατασκευή πρέπει να είναι έγκαιρες και συντονισμένες. Η νέα γραμμή διασύνδεσης Viking μεταξύ Δανίας και Ηνωμένου Βασιλείου έχει ονομαστική ισχύ 1.400 MW, αλλά επί του παρόντος μπορεί να παραδώσει μόνο 800 MW, επειδή ο TSO της Δανίας πρέπει να ενισχύσει το δίκτυο που εκτείνεται μέχρι τη Γερμανία  για να αποφευχθούν προβλήματα συμφόρησης.

Η ανάπτυξη των διασυνδέσεων έχει επισημανθεί ως επένδυση προτεραιότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη φιλόδοξη ώθησή της για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η αναθεωρημένη πολιτική για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας (ΔΕΔ-Ε) έχει εντοπίσει τρεις διαδρόμους προτεραιότητας στους οποίους νέα έργα μπορούν να επωφεληθούν από πόρους από τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη». Καθώς το δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης δικτύου του ENTSOE για το 2024 είναι υπό προετοιμασία[1], φαίνεται σκόπιμη η εξέταση των οικονομικών και της ρύθμισης των γραμμών διασύνδεσης.

 Οι διασυνδέσεις είναι κάτι περισσότερο από απλά ηλεκτρικά καλώδια που συνδέουν τα εθνικά δίκτυα μεταφοράς των ευρωπαϊκών χωρών. Είναι οι στενοί διάδρομοι μέσω των οποίων η πλεονάζουσα προσφορά ή ζήτηση σε μια χώρα μπορεί να μεταφερθεί σε άλλη αγορά, παρέχοντας ενεργειακή ασφάλεια και ευελιξία τιμών στους πελάτες. Kατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2022, ο οποίος συνδύαζε τη χαμηλή διαθεσιμότητα από τον γαλλικό πυρηνικό στόλο λόγω ζητημάτων διάβρωσης και μια άνευ προηγουμένου έλλειψη φυσικού αερίου λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ικανότητα συγκέντρωσης ηλεκτρικών πόρων σε ηπειρωτική κλίμακα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποφυγή γενικευμένου μπλακ άουτ. Η δημιουργία νέων διασυνδέσεων είναι ένα κρίσιμο βήμα για την επίτευξη τόσο της ολοκλήρωσης των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας όσο και της ενεργειακής μετάβασης.

 

Οι διασυνδέσεις έχουν γίνει ζωτικό μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας

 Ιστορικά, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναπτύξει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε εθνική βάση, με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας κάθε χώρας να χτίζουν τα δίκτυα των περιοχών που είχαν αναλάβει να τα διαχειρίζονται και να τα λειτουργούν με κάθετα ολοκληρωμένο τρόπο (δηλαδή συνδυάζοντας παραγωγή, μεταφορά, διανομή και εμπορευματοποίηση). Μέσω μιας σειράς οδηγιών και κανονισμών γνωστών ως ενεργειακά πακέτα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε σταδιακά τις αγορές στον ανταγωνισμό και μοιράστηκε τους διάφορους ρόλους μεταξύ διαφορετικών εταιρειών. Όσον αφορά τα δίκτυα μεταφορών, οι ΔΣΜ (Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς) είναι οι ανεξάρτητοι φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση και την ανάπτυξη του δικτύου. Είναι κυρίως υπεύθυνοι για την κατασκευή και την ενίσχυση των διασυνδέσεων.

 

Αυτές οι διασυνδέσεις παρέχουν μια μορφή ανθεκτικότητας στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς μπορούν να βασίζονται στην παραγωγή άλλων χωρών, σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη δική τους αγορά. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του 2022, η γαλλική πυρηνική παραγωγή μειώθηκε κατά 30% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών με έως και το 65% του πυρηνικού στόλου να έχει κλείσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό συνδυάστηκε με ένα ρεκόρ χαμηλό επίπεδο παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, στην πραγματικότητα το χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής από το 1976 λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ρεκόρ. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την RTE, τον γαλλικό ΔΣΜ, το 2022 η Γαλλία ήταν καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά από το 1980 με καθαρό αρνητικό ισοζύγιο 16,5 TWh, 4% της εθνικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Για να τονιστεί περαιτέρω η σημασία αυτών των διασυνδέσεων όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού, αξίζει να αναφερθούν δύο περιστατικά. Αν και όχι απευθείας μεταξύ δύο χωρών, η γραμμή ισχύος Conneforde-Dile που διέρχεται πάνω από τον ποταμό Ems στη Γερμανία συνδέει δύο διαφορετικούς ΔΣΜ, τους E. On Netz και RWE TSO. Το 2006, μια συνηθισμένη αποσύνδεση του καλωδίου για να αφήσει ένα πλοίο να πλεύσει κάτω από τη γραμμή προκάλεσε ένα τεράστιο μπλακ άουτ που απλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, στερώντας από εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις την ισχύ. Περαιτέρω το 2003, ένα τεράστιο μπλακ άουτ που επηρέασε έως και 56 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως στην Ιταλία, προκλήθηκε όταν δέντρα έπεσαν σε μια διασύνδεση μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας.

 

Οι διασυνδέσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

 Οι ευρωπαϊκές αγορές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας ενοποιούνται ολοένα και περισσότερο, χάρη στη σύζευξη που παρέχουν οι διασυνδέσεις. Επιτρέπουν τη ροή ηλεκτρικής ενέργειας από μια αγορά με πλεονάζουσα προσφορά σε μια αγορά με πλεονάζουσα ζήτηση, η οποία με τη σειρά της ωθεί προς μια ευθυγράμμιση των τιμών μεταξύ των χωρών. Κάθε διεθνής συναλλαγή σε αγορές χονδρικής συνεπάγεται την κατανομή ενός σχετικού «δικαιώματος διέλευσης» σε μια γραμμή διασύνδεσης. Οι ροές περιορίζονται τότε μόνο από τη χωρητικότητα των διασυνδέσεων σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή. Για παράδειγμα, στις 3 Ιανουαρίου 2024, καταγράφηκε ρεκόρ ισχύος 20,3 GW[2] για εξαγωγές σε διασυνδέσεις που συνδέουν τη Γαλλία με τις γειτονικές της χώρες (αυτό ισοδυναμεί με τη χωρητικότητα περισσότερων από 12 πυρηνικών αντιδραστήρων EPR).

 Συνεπώς, η διαθεσιμότητα διασυνδέσεων είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών αγορών. Αυτό οδηγεί σε συνέπειες τόσο όσον αφορά την κατανομή της δυναμικότητας για τις τυπικές λειτουργίες των αγορών όσο και σε μια ανανεωμένη ώθηση για επενδύσεις σε πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία.

 

…Διαδικασία δημοπρασίας

 Για τυπικές λειτουργίες, η χωρητικότητα διασύνδεσης πρέπει να δεσμεύεται με βάση μια διαδικασία δημοπρασίας την οποία διαχειρίζεται κεντρικά για τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία ο JAO (Κοινός Διαχειριστής Κατανομής). Η JAO είναι μια πλατφόρμα που πραγματοποιεί περισσότερες από 20.000 δημοπρασίες ετησίως για λογαριασμό 47 ΔΣΜ, κατανέμοντας χωρητικότητα σε διάφορους χρονικούς ορίζοντες (ενδοημερήσιες, ημερήσιες, εβδομαδιαίες,…) στους εμπόρους ηλεκτρικής ενέργειας για να στείλουν ηλεκτρική ενέργεια πέρα από τα σύνορα. Με αυτόν τον τρόπο τιμολογείται και διαχειρίζεται η σπανιότητα και η χωρητικότητα κατανέμεται στις συναλλαγές που έχουν την υψηλότερη οικονομική αξία, δηλαδή σε εκείνες που ανταποκρίνονται στις πιο σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην Ευρώπη.


Diktya.png

 

…Διαχείριση σπανιότητας

 Ωστόσο, αυτή η διαχείριση σπανιότητας αμφισβητείται βαθιά από την επερχόμενη εξέλιξη της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Η εκθετική αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η αυξανόμενη αστάθεια στον εφοδιασμό με ορυκτά καύσιμα λόγω γεωπολιτικών ανησυχιών μεταφράζονται σε αύξηση της διακοπής της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ένας τρόπος διαχείρισης αυτού του διαλείμματος είναι να κατανεμηθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές για να επωφεληθούν από ένα στατιστικό αποτέλεσμα εξομάλυνσης. Καθώς η παραγωγή ενέργειας μειώνεται σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης λόγω ενός καιρικού φαινομένου, για παράδειγμα, αυξάνεται σε σχέση με άλλα και η ζήτηση μπορεί επίσης να ανταποκριθεί σε άλλα μέρη, όλα τα αποτελέσματα εξισορροπούν το ένα το άλλο. 

Αυτό, ωστόσο, απαιτεί πολύ σημαντικές επενδύσεις σε γραμμές μεταφοράς σε εθνικό επίπεδο και σε δυνατότητες διασύνδεσης: οι ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μπορούν να στέλνουν ηλιακή παραγωγή από την Ισπανία και την Ιταλία στις Κάτω Χώρες και τη Δανία, εάν μειωθεί η υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανάπτυξη των διασυνδέσεων βρίσκεται στο επίκεντρο των τρεχουσών ευρωπαϊκών και εθνικών προσπαθειών για τη μεταρρύθμιση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Οι διασυνδέσεις είναι εξαιρετικά περίπλοκες και δαπανηρές στην κατασκευή

 Οι διασυνδέσεις είναι καλώδια συνεχούς ρεύματος που συνδέουν δύο υποσταθμούς σε κάθε πλευρά του περιγράμματος. Αυτό απαιτεί σημαντικό σχεδιασμό δικτύου από τους δύο γειτονικούς ΔΣΜ, καθώς η σύνδεση πρόσθετης χωρητικότητας στο δίκτυο μπορεί να δημιουργήσει συμφόρηση κατάντη και μπορεί να απαιτήσει την ενίσχυση άλλων τμημάτων του δικτύου. Για παράδειγμα, η διασύνδεση Viking που άνοιξε πρόσφατα μεταξύ Δανίας και Ηνωμένου Βασιλείου έχει ονομαστική ισχύ 1.400 MW, αλλά επί του παρόντος μπορεί να προσφέρει μόνο έως 800 MW χωρητικότητας, επειδή ο ΔΣΜ της Δανίας πρέπει να ενισχύσει το δίκτυο που εκτείνεται μέχρι τη Γερμανία για να αποφευχθεί η συμφόρηση. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν μπορούν να αυτοσχεδιαστούν και αποτελούν μέρος ενός πολύπλοκου συστήματος που χρειάζεται βελτιστοποίηση και (δαπανηρές) πρόσθετες επενδύσεις για να τα φιλοξενήσει.

 Τα ίδια τα καλώδια μπορεί να είναι εξαιρετικά ακριβά στην κατασκευή τους, καθώς ένας σημαντικός αριθμός ευρωπαϊκών συνόρων καθορίζεται από γεωγραφικά εμπόδια όπως βουνά, ποτάμια ή θάλασσες. Η διέλευση αυτών των εμποδίων απαιτεί τεράστιες επενδύσεις, που οδηγούν σε υψηλό κόστος και καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση: οι διασυνδέσεις μεγάλου υψομέτρου θα πρέπει συνήθως να θάβονται για να αποφευχθεί η ζημιά από πάγο και αέρα, τα υποθαλάσσια καλώδια θα πρέπει να τοποθετηθούν στον πυθμένα της θάλασσας και να σκάψουν χαρακώματα στο ακτές. Καθώς κατασκευάζονται πρώτα τα πιο εύκολα έργα, οι νέες διασυνδέσεις τείνουν να είναι πιο περίπλοκες και ακριβές.

 Κατά μέσο όρο, μια νέα διασύνδεση χρειάζεται περίπου 9 χρόνια για να ολοκληρωθεί, από τις αρχικές μελέτες έως την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας και κοστίζει περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ. Αυτός ο μέσος όρος επηρεάζεται βαθιά από την πολυπλοκότητα της διαδικασίας ανάντη αδειοδότησης που πρέπει να ολοκληρωθεί και στις δύο πλευρές των συνόρων και που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ολισθήσεις στα χρονοδιαγράμματα, όπως κατέδειξε χαρακτηριστικά το Brexit.

Diktya2.png

 

Παροχή κινήτρων για την κατασκευή νέων διασυνδέσεων

 Η κατασκευή μιας γραμμής διασύνδεσης απαιτεί την ανάπτυξη μιας σύνθετης συμβατικής και ρυθμιστικής υποδομής μεταξύ των δύο χωρών που πρόκειται να συνδεθούν και την κινητοποίηση σημαντικών οικονομικών πόρων. Συνήθως, δημιουργείται μια εταιρεία Κοινοπραξίας που τηρείται στις 50:50 και από τους δύο εμπλεκόμενους ΔΣΜ. Θα αντλήσει ίδια κεφάλαια από τους ΔΣΜ και χρέος από τραπεζικά ιδρύματα και θα συνεχίσει όλες τις απαραίτητες αιτήσεις και άδειες που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου (περιβαλλοντικές, κοινωνικές, χρήσεις γης, εκτίμηση κινδύνου, ανάλυση κόστους-οφέλους…). Στη συνέχεια, η διασύνδεση θα αποζημιωθεί μέσω ενός μείγματος δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων τιμολογίων και κινήτρων, των εσόδων συμφόρησης που παράγονται από πλειστηριασμούς και της αμοιβής για χωρητικότητα και βοηθητικές υπηρεσίες.

 

Ωστόσο, οι δημόσιες αρχές τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό ζήτημα: οι ΔΣΜ έχουν περιορισμένη ικανότητα να επενδύσουν σε τέτοιες υποδομές όταν πρέπει επίσης να ενισχύσουν τα δικά τους δίκτυα για να εξυπηρετήσουν την αυξανόμενη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως υπεράκτια αιολικά πάρκα. Ως εκ τούτου, οι ιδιώτες επενδυτές έχουν λάβει κίνητρα να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση υβριδικών συστημάτων που περιλαμβάνουν τόσο ΔΣΜ όσο και τρίτα μέρη ή να προτείνουν άμεσα και να επενδύσουν σε νέα περιουσιακά στοιχεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 2019/943 (άρθρο 63)[3] παρέχει καθεστώς εξαίρεσης που επιτρέπει σε ιδιωτικούς φορείς να κατασκευάζουν, να κατέχουν και να λειτουργούν διασυνδέσεις.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η διασύνδεση Eleclink που διέρχεται από τη σήραγγα της Μάγχης μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν μπορούν ωστόσο να επωφεληθούν από τα δημόσια τιμολόγια και πρέπει να αντλούν τα έσοδά τους από τους χρήστες τους. Τουλάχιστον επτά εταιρείες διασύνδεσης με τρίτους επενδυτές (είτε πλήρως ιδιωτικοί είτε σε υβριδική δομή που συνεργάζεται με ιδιώτες επενδυτές και ΔΣΜ) έχουν κατασκευαστεί ή βρίσκονται υπό ανάπτυξη από τις αρχές της δεκαετίας του 2020[4].

Δεδομένου του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας γύρω από τις αρχικές φάσεις αδειοδότησης και του κατασκευαστικού κινδύνου που είναι εγγενής σε πολύπλοκα έργα υποδομής, η εύρεση μιας χρηματοοικονομικής δομής που να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να ανταποκρίνεται σε αυτά τα επίπεδα κινδύνων και να είναι αρκετά κερδοφόρα για τους επενδυτές είναι πιθανώς η κύρια πρόκληση για την ανάπτυξη περισσότερων περιουσιακών στοιχείων.

 Εδώ έρχεται ο μηχανισμός Connecting Europe Facility, παρέχοντας επιχορηγήσεις σε επιλεγμένα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI) που μειώνουν την οικονομική επιβάρυνση των επενδυτών μετοχών. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διαδραμάτισε επίσης καθοριστικό ρόλο στην παροχή χρηματοδότησης χρέους σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. 

Η παρουσία της στο τραπεζικό συνδικάτο παρέχει διαβεβαιώσεις σε άλλους δανειστές. Για παράδειγμα, πρόσφατα παρείχε χρηματοδότηση στις διασυνδέσεις Greenlink, NeuConnect και Celtic μεταξύ άλλων.

 

Αναδυόμενες τάσεις

 Νέες τάσεις αναδεικνύονται στην αγορά διασυνδέσεων με μεγάλες (πολλαπλές εκατοντάδες χιλιόμετρα), υπεράκτια περιουσιακά στοιχεία που εξετάζονται όλο και περισσότερο. Δύο παράγοντες οδηγούν αυτή την εξέλιξη. 

Πρώτον, η αυξανόμενη παρουσία υπεράκτιων αιολικών πάρκων δημιουργεί την ανάγκη για υπεράκτια καλώδια και, συνεπώς, ένα κίνητρο αμοιβαίας ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων με διασυνδέσεις δημιουργώντας καλώδια διπλής χρήσης. 

Δεύτερον, υπάρχει μια προσπάθεια σύνδεσης περιοχών εκτός Ευρώπης, ιδίως στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, που έχουν πρόσβαση σε σημαντικό δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως στην ηλιακή ενέργεια. 

Για παράδειγμα, το Xlinks είναι ένα έργο διασύνδεσης που θα συνδέει το Μαρόκο με το Ηνωμένο Βασίλειο, το Elmed θα συνδέει την Ιταλία με την Τυνησία και το EuroAfrica θα συνδέει την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης