Το Ισραήλ βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τις ΗΠΑ, καθώς η κλιμάκωση της έντασης στο Στενό του Ορμούζ θέτει σε κίνδυνο την εκεχειρία με το Ιράν, σύμφωνα με ισραηλινή πηγή.
O συντονισμός ΗΠΑ- Ισραήλ
Ο συντονισμός περιλαμβάνει την προετοιμασία για έναν πιθανό νέο γύρο πληγμάτων κατά του Ιράν, τα οποία —σύμφωνα με την ίδια πηγή— θα επικεντρώνονταν σε ενεργειακές υποδομές και σε στοχευμένες εξοντώσεις ανώτερων Ιρανών αξιωματούχων, μεταδίδει το CNN.
Τα περισσότερα από αυτά τα σχέδια ήταν σε μεγάλο βαθμό έτοιμα προς εκτέλεση ήδη από τις παραμονές της κατάπαυσης του πυρός, στις αρχές Απριλίου.
«Πρόθεση είναι η διεξαγωγή μιας σύντομης εκστρατείας με στόχο την άσκηση πίεσης στο Ιράν για περαιτέρω παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε η πηγή στο CNN. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε απόφαση για επανέναρξη των εχθροπραξιών ανήκει τελικά στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ δυσαρεστημένος από την κατάσταση στο Ιράν
Ο Τραμπ φαίνεται πως είναι πάρα πολύ δυσαρεστημένος με το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και την αδυναμία ανοίγματος του Στενού του Ορμούζ, αλλά έχει επίσης δώσει σήμα ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή σε μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας με το Ιράν.
Το Ισραήλ ήταν από την αρχή σκεπτικό ως προς τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, ανέφερε Ισραηλινός αξιωματούχος στο CNN, όμως οι νέες εκτοξεύσεις ιρανικών πυραύλων προς τον Κόλπο τη Δευτέρα επιτάχυναν τις προετοιμασίες για μια πιθανή κλιμάκωση.
Κρυφές διαβουλεύσεις
Την τελευταία εβδομάδα, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποιεί διαβουλεύσεις σε κλειστά, αυστηρά ελεγχόμενα όργανα ασφαλείας, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα. Ο Νετανιάχου έδωσε επίσης εντολή στους υπουργούς της κυβέρνησης να μην προβαίνουν σε δημόσια σχόλια σχετικά με το Ιράν.
www.worldenergynews.gr






