Νέο κύκλο παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία σηματοδοτεί απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν για την υπαγωγή περιουσιακών στοιχείων τεσσάρων εταιρειών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία σε καθεστώς προσωρινής διαχείρισης. Η κίνηση έρχεται σε μια περίοδο περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων της Μόσχας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Reuters, το διάταγμα που εκδόθηκε την Πέμπτη (15/10) αφορά περιουσιακά στοιχεία της γαλλικής εταιρείας κατασκευής δαπέδων Tarkett, της γερμανικής εταιρείας συσκευασιών Menshen, της σουηδικής Sverige International Holdings και της ολλανδικής Sonoco, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο της συσκευασίας.
Η απόφαση ακολουθεί αντίστοιχες κινήσεις του προηγούμενου μήνα, όταν περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τον όμιλο τροφίμων Nestlé και τις αλυσίδες λιανικής Auchan και Metro τέθηκαν επίσης υπό προσωρινή διαχείριση. Το Κρεμλίνο έχει παρουσιάσει τα μέτρα ως απάντηση στον ρόλο των ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα και μπορούν να ανακληθούν.
Η νέα παρέμβαση σημειώνεται λίγο πριν από τη συμμετοχή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή.
Παράλληλα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να εξετάζουν τρόπους απόκτησης ελέγχου επί ορισμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευτεί στην Ευρώπη, προσθέτοντας μια ακόμη διάσταση στην αντιπαράθεση γύρω από τα ρωσικά κεφάλαια και τις κυρώσεις.
www.worldenergynews.gr






