Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

ΟΗΕ (Έκθεση): Πιθανή η υπερθέρμανση του κλίματος στον 1,5 βαθμό Κελσίου «βραχυπρόθεσμα»

ΟΗΕ (Έκθεση): Πιθανή η υπερθέρμανση του κλίματος στον 1,5 βαθμό Κελσίου «βραχυπρόθεσμα»
Τα ορυκτά καύσιμα απειλούν την ανθρώπινη ευημερία και τη σταθερότητα της ζωής στη Γη επισημαίνει η έκθεση του ΟΗΕ
Η έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, τον κορυφαίο οργανισμό επιστήμης του κλίματος στον κόσμο, συνοψίζει τα αποτελέσματα της ομάδας τα τελευταία πέντε χρόνια, που ανέρχονται σε περίπου 10.000 σελίδες πυκνής επιστημονικής πληροφορίας, όπως αναφέρει το Bloomberg Green.
Αυτή η σύνθεση είναι συνοπτική σε 37 σελίδες και το μήνυμά της είναι καίριο:

«Η καύση ορυκτών καυσίμων απειλεί την ανθρώπινη ευημερία και τη σταθερότητα μεγάλου μέρους της ζωής στη Γη, και η ευκαιρία μας να αποφύγουμε τις πιο σοβαρές επιπτώσεις απομακρύνεται γρήγορα.»

«Αυτή η έκθεση είναι μια ξεκάθαρη έκκληση για μαζικές γρήγορες προσπάθειες για το κλίμα από κάθε χώρα και κάθε τομέα και σε κάθε χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Gutteres σε μια δήλωση σχετικά με τη δημοσίευση της έκθεσης.
«Εν ολίγοις, ο κόσμος μας χρειάζεται δράση για το κλίμα σε όλα τα μέτωπα - τα πάντα, παντού, όλα ταυτόχρονα».

Η έκθεση υπογραμμίζει μια χούφτα σημεία σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της:

- Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα προκάλεσαν αναμφισβήτητα την υπερθέρμανση του πλανήτη και οι εκπομπές συνέχισαν να αυξάνονται, με ορισμένες χώρες και ομάδες να συνεισφέρουν πολύ περισσότερο από άλλες.

- Ο κόσμος πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο 60% κάτω από τα επίπεδα του 2019 έως το 2035.
Έχουν ήδη λάβει χώρα «ευρεία και γρήγορες» αλλαγές στα πλανητικά συστήματα, με τις επιπτώσεις τους να επηρεάζουν δυσανάλογα τους πληθυσμούς που κινδυνεύουν στον κόσμο.
Περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην κλιματική αλλαγή.

- Η προσαρμογή του κλίματος έχει προχωρήσει, αλλά όχι αρκετά.
Τα τρέχοντα επίπεδα χρηματοδότησης είναι ανεπαρκή.
Η αυξημένη θέρμανση θα κάνει την προσαρμογή πιο δύσκολη.

- Αν και οι πολιτικές για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής έχουν επεκταθεί, είναι πιθανό ότι η υπερθέρμανση του κλίματος θα φθάσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή «βραχυπρόθεσμα», εκτός εάν οι εκπομπές κορυφωθούν πριν από το 2025.
Εάν ο κόσμος ξεπεράσει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, αυτό το επίπεδο θα μπορούσε να μειωθεί ξανά με τον τερματισμό των εκπομπών και απομάκρυνση του άνθρακα, η οποία φέρνει τις δικές της πρόσθετες ανησυχίες.

- Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα αυξάνονται με κάθε άνοδο της θέρμανσης.
Οι «βαθιές, γρήγορες και διαρκείς» περικοπές εκπομπών μπορούν να αποφύγουν ορισμένες μελλοντικές αλλαγές, αλλά όχι άλλες.

Ο έκτος κύκλος δημοσίευσης της έκθεσης IPCC ξεκίνησε το 2018.
Οι παγκόσμιες εκπομπές δεν μειώθηκαν αλλά συνέχισαν να αυξάνονται από τότε, απαιτώντας πιο δραστικά και άμεσα μέτρα για τον περιορισμό τους.

Η επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών σύντομα είναι κρίσιμης σημασίας.
Καταγραφή_2.PNG
Η προσθήκη ενός στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 60% για το 2035 θα συνέβαλε σημαντικά στον αγώνα για καθαρές μηδενικές εκπομπές το 2050.
(Προηγουμένως αναφερόμενοι στόχοι επικεντρώθηκαν στα 2030, 2040 και 2050.)
Αυτό δημιουργεί έναν συγκεκριμένο τελικό στόχο για το επόμενο γύρο 10ετών δεσμεύσεων για το κλίμα που θα κάνουν οι χώρες το 2025.

Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη ιστορικά, πηγή ρύπων.
Οι προβλεπόμενες εκπομπές από την υπάρχουσα υποδομή ορυκτών καυσίμων, χωρίς τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου μέσω τεχνολογιών όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, θα υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό άνθρακα που μας απομένει για να παραμείνουμε κάτω από το όριο των 1,5 C της Συμφωνίας του Παρισιού, σημειώνει η έκθεση.
Εν τω μεταξύ, οι δύο κορυφαίοι ετήσιοι παραγωγοί ρύπων στον κόσμο εξακολουθούν να επεκτείνουν αυτή την υποδομή: η Κίνα ενέκρινε περισσότερα έργα άνθρακα από άλλα έθνη μαζί το 2022, ενώ οι ΗΠΑ μόλις ενέκριναν ένα νέο έργο γεώτρησης πετρελαίου στην Αλάσκα.

Και οι κλιματικοί κίνδυνοι κλιμακώνονται συνεχώς και αποκλειστικά.
«Τα στοιχεία παρατηρούμενων αλλαγών σε ακραία επίπεδα, όπως καύσωνες, έντονες βροχοπτώσεις, ξηρασίες και τροπικοί κυκλώνες, και, ειδικότερα, η απόδοσή τους στην ανθρώπινη επιρροή, έχουν ενισχυθεί περαιτέρω» από τον πέμπτο κύκλο IPCC που ολοκληρώθηκε το 2014, γράφουν οι επιστήμονες.

Κλιματική δικαιοσύνη

Σε πρώτο πλάνο το ζήτημα της κλιματικής δικαιοσύνης, οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες πλήττονται περισσότερο.
Για 30 χρόνια, ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες προώθησαν την ιδέα των πλούσιων χωρών να χρηματοδοτούν την ανάκαμψή τους από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, τις οποίες ελάχιστα συμμετείχαν στην πρόκληση.
Πέρυσι στη σύνοδο κορυφής της COP27, η λεγόμενη συζήτηση για τις «απώλειες και ζημιές» κατέληξε σε μια προκαταρκτική συμφωνία για την κλιματική στήριξη.

Ο Guterres κάλεσε τις ανεπτυγμένες χώρες να επιταχύνουν τα σχέδιά τους, μεταφέροντας τις δεσμεύσεις τους για το 2050 για τερματισμό των εκπομπών έως το 2040.
«Η μετάβαση πρέπει να καλύψει ολόκληρη την οικονομία», είπε.
«Μερικές δεσμεύσεις δεν ανακόψουν το πρόβλημα».

Σε μια απόκλιση από τις αναφορές σύνθεσης που κυκλοφόρησαν σε προηγούμενους κύκλους, αυτή έχει μια ενότητα αφιερωμένη στον επείγοντα χαρακτήρα.
Οι διαπρεπείς επιστήμονες και εκπρόσωποι του κόσμου από 195 χώρες συμφώνησαν σε κάθε λέξη της ακόλουθης δήλωσης:
«Οι επιλογές και οι ενέργειες που εφαρμόστηκαν αυτή τη δεκαετία θα έχουν επιπτώσεις τώρα και για χιλιάδες χρόνια».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης