Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Κέρδη ρεκόρ 63 δισεκ. δολαρίων το 2022 για το παγκόσμιο εμπόριο εκπομπών ρύπων

Κέρδη ρεκόρ 63 δισεκ. δολαρίων το 2022 για το παγκόσμιο εμπόριο εκπομπών ρύπων
Τα ETS παράγουν επίπεδα ρεκόρ εσόδων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για την επίτευξη περαιτέρω μειώσεων των αερίων του θερμοκηπίου όσο και για την ελάφρυνση του φόρτου σε κοινότητες και νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος
Τα Emissions Trading Systems (ETS) συγκέντρωσαν το ποσό ρεκόρ των 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις κυβερνήσεις το 2022, καθώς η ενεργειακή κρίση ώθησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διπλασιάσουν τις προσπάθειες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, σύμφωνα με το διακυβερνητικό φόρουμ International Carbon Action Partnership (ICAP) σε νέα έκθεση την Τετάρτη.
Τα ETS γενικά καθορίζουν τη συνολική ποσότητα αερίων θερμοκηπίου που μπορούν να εκπέμπονται από φορείς εκμετάλλευσης ή κλάδους.

Το ανώτατο όριο μειώνεται σταδιακά έτσι ώστε οι συνολικές εκπομπές να μειωθούν.

Σε δικαιοδοσίες με ETS, οι φορείς εκμετάλλευσης αγοράζουν ή λαμβάνουν δικαιώματα εκπομπής, τα οποία μπορούν να ανταλλάσσονται ανάλογα με τις ανάγκες.
«Τα ETS παράγουν επίπεδα ρεκόρ εσόδων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για την επίτευξη περαιτέρω μειώσεων των αερίων του θερμοκηπίου όσο και για την ελάφρυνση του φόρτου σε κοινότητες και νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, είτε άμεσα μέσω εκπτώσεων είτε έμμεσα, όπως η χρηματοδότηση βελτιώσεων ενεργειακής απόδοσης στις κρατικές κατοικίες», ICAP είπε.

Επί του παρόντος, υπάρχουν 28 τέτοια συστήματα που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο και 21 σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και εξέτασης, σημειώνει η έκθεση.

«Ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών δικαιωμάτων και της αυξανόμενης χρήσης των πλειστηριασμών, από τα μισά συνολικά έσοδα που συγκεντρώθηκαν από τα ETS από το 2008 συγκεντρώθηκαν το 2021 και το 2022, με πολλές κυβερνήσεις να διοχετεύουν αυτούς τους πόρους πίσω σε περαιτέρω δράση για το κλίμα, επιδοτώντας αναδυόμενες τεχνολογίες. ή υποστήριξη νοικοκυριών με χαμηλότερο εισόδημα», ανέφερε η ICAP.

Θετικό μήνυμα για τις άμεσες επενδύσεις

«Η εμπορία εκπομπών στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα τιμής στις άμεσες επενδύσεις στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και μπορεί επίσης, εάν σχεδιαστεί σωστά, να εξασφαλίσει μια δίκαιη μετάβαση με αποκλεισμούς, κατευθύνοντας βοήθεια σε εκείνες τις κοινότητες που τη χρειάζονται περισσότερο», δήλωσε ο Stefano De Clara, Επικεφαλής της Γραμματείας της ICAP .

Στην ΕΕ, τη μεγαλύτερη αγορά ETS στον κόσμο, η τιμή του δικαιώματος ήταν κατά μέσο όρο 83,10 δολάρια ανά μετρικό τόνο ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e) το 2022.
Σύμφωνα με την έκθεση της ICAP, οι τιμές στα παγκόσμια συστήματα εμπορίας εκπομπών έκλεισαν το 2022 σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες σε σχέση με το έτος.

Πέρυσι επίσης τέθηκαν σε ισχύ τρία νέα ETS, ενώ άλλα 20 ETS βρίσκονται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη ή εξέταση, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική και την Ασία.
Το έτος 2022 είδε επίσης τα πρώτα συγκεκριμένα βήματα προς την εμπορία εκπομπών συμμόρφωσης στην Αφρική.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης